Žena má zvláštnu úchylku, nad ktorou ostáva rozum stáť: Neprekonateľnú túžbu však nevie ovládať!

Tehotným ženám sa zvyknú meniť chute, ktoré nevedia ovládať.
Zdroj: thinkstock.com
2015-09-30 16:00:00

Mať zvláštne chúťky pre niekoho znamená jesť neobvyklé kombinácie jedál, ako napr. kyslé so sladkým, no pre túto ženu to predstavuje túžbu načrieť lyžičkou do pracieho prášku a pochutnať si na ňom! Nie je to námet na zlú americkú komédiu, ale reálny prípad z Austrálie.


Prežúva zrnká pracieho prášku

Stále častejšie sa stávajú prípady, kedy majú ľudia chuť na neobvyklé veci či potraviny, ktoré nie sú nutrične hodnotné. Podobný prípad sa týka aj 23-ročnej Austrálčanky Michaely Martinovej z Wanganui. Počas tretieho trimestra s jej druhým dieťaťom začala pociťovať „sympatie“ voči praciemu prášku, ktorý by rada ochutnala.

„Prežúvala som zrnká medzi zubami, aby zmes dostala nejakú štruktúru a aj chuť, potom som to vypľula a vypláchla si ústa,“ povedala Michaela Martinová.

Hoci bola podľa jej slov sklamaná z toho, ako jej „vyvolený“ prací prášok chutil, ochutnať ho jednoducho musela, aby uspokojila túto zvláštnu potrebu. Odrazu je pre ňu vôňa čerstvo umytej podlahy či čistiaceho prostriedku na riad veľkým lákadlom! Dokonca „prišla na chuť“ aj zubnej paste. Túžbu jesť tieto neobvyklé veci si však nevie vysvetliť.

Počas prvého tehotenstva tento stav nemala, preto ako priznáva, čaká len na pôrod.

„Nemôžem sa dočkať pôrodu, pretože sa môžem vrátiť k normálnym chutiam,“ dodala pani Martinová.


Extrémne nechutné: Neuveríte, akou úchylkou je žena posadnutá


Zaujímavosťou je, že nie je jedinou tehotnou ženou, ktorá mala takéto chúťky počas tehotenstva. Keď sa Michaela zdôverila na miestnej stránke pre mamičky s touto úchylkou, komentáre ju prekvapili. K podobnej závislosti sa pridali aj iné matky. Všetky totiž trpia syndrómom s názvom pica.

Zachutí im aj kov či hlina

Tento syndróm nie je neobvyklý iba u tehotných žien, prejaviť sa môže u kohokoľvek. Rozvinú sa u ňho chute na nutrične nevýživné látky. Pacienti majú chute na rôzne látky, nemusia to byť iba čistiace prostriedky. Siahnuť môžete po papieri, farbách, farbách na vlasy, samotných vlasoch. Chutí im aj hlina, íľ, kov, sponky. Takmer všetko veci, o ktorých by ste nepovedali, že sa budú dať "jesť". 

Hrozí obrovské nebezpečenstvo

Tento syndróm je veľmi nebezpečný a môže ohroziť náš život. Obzvlášť, ak ním trpí budúca matka, ktorá tým pádom stavia do nebezpečenstva aj svoje nenarodené dieťa. Čo všetko môže spôsobiť? 

  • Otrava 

Niektoré látky, ktoré požijeme, môžu obsahovať olovo či iné toxické látky, ktoré narobia problémy v krvi a tak aj celkovému organizmu. 

  • Nutričné nedostatky

Nakoľko pica je ochorením, pri ktorom konzumujeme nutrične chudobné predmety, môže hroziť nedostatok výživných látok, čo ohrozuje ľudské zdravie.


Najznámejší liek prekvapuje svojou silou: Záchranca pred smrteľnou chorobou?


  • Zápcha a tráviace ťažkosti 

Niektoré predmety, ktoré pri tomto syndróme požívame, nie sú stráviteľné. Takže nám hrozí zápcha, upchatie čriev a dokonca ich poškodenie. 

  • Infekcie 

Predmety, na ktoré "dostaneme chuť" nie sú dezinfikované, takže hrozia otravy, infekcie, prenos baktérií či parazitov do tela a následne do krvi. Môže to spôsobiť poškodenie obličiek či pečene. 

Tento syndróm nepostihuje iba dospelých. Bojovať s ním môžu aj deti, respektíve rodičia, ktorí takéto dieťa podobným návykom musia odnaučiť. 

Čítajte tiež: Milióny ľudí nedá na to dopustiť pri pití vody: Pritom robia obrovskú chybu, ktorá sa odrazí na ich zdraví!

Fotogaléria

2015-09-30 16:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red, webmd.com, nzherald.co.nz

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia