Vyskúšali by ste miliardy rokov starú vodu? Šokuje vás jej chuť

Najstaršia voda na svete nechutí práve najlepšie.
Zdroj: commons.wikimedia.org
2013-12-09 11:15:00

Ochutnali by ste dosiaľ najstaršiu vodu na Zemi? Takúto česť mali vedci po objavení kvapaliny, ktorú neskôr označili za najstaršiu doteraz objavenú vodu na celej planéte.

Zvedavosť bola silnejšia

Pred niekoľkými mesiacmi sa médiami šírila informácia, že takmer 1,5 kilometrov pod zemským povrchom v Kanade našli vedci vodu, ktorá bola izolovaná od okolitého sveta viac ako 1 miliardu rokov. Ozvala sa ich zvedavosť, navyše, takýto objav sa deje len raz za život, preto sa neskôr rozhodli, že ju ochutnajú. Navyše, kto by sa mohol neskôr pochváliť tým, že vyskúšal najstaršiu vodu na Zemi?

Akú má chuť?

Profesorka Barbara Sherwood Lollar, vedúca tímu z University of Toronto opísala v správe v časopise Nature chuť tejto „prehistrorickej“ vody. Nebola ňou práve nadšená.

Čo vás ako prvé upúta je jej slanosť, ktorú spôsobili reakcie medzi vodou a skalami v podzemí, kde sa našla. Má konzistenciu riedkeho sirupu. Bola bezfarebná, ale akonáhle sa dostala do kontaktu s kyslíkom, nadobudla oranžovú farbu, pretože minerály, hlavne železo,  obsiahnuté v nej sa začali formovať,“ povedala profesorka Barbara Sherwood Lollar.

Ako sa priznala, táto voda je nepriniesla práve to najlepšie osvieženie. Údajne chutí strašne zle a je slanšia ako morská voda. Určite by ju nechcela piť každý deň.

Kde našli vodu?

Doteraz najstaršiu vzorku vody našli vedci konkrétne v kanadskej zlatej bani v meste Timmins v provincii Ontario. Bola zachytená hlboko pod povrchom v sulfidickej rude s vysokým obsahom zinku a medi. Objavili ju počas toho, ako baníci hĺbili nové prieskumné vrty. Vzorka mala teplotu medzi 40 až 50 stupňami Celzia. Vedci dospeli k určeniu veku v rozmedzí 1,5 až 2,6 miliardy rokov, čo je o stovky miliónov rokov viac, než doteraz najstaršia nájdená vzorka z Južnej Afriky.

2013-12-09 11:15:00  |  Text: Janka   |  Foto: Commons.wikimedia.org  |  Zdroj: articles.latimes.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia