TEST minerálok skončil veľkým prekvapením: Našli v nich aj prírodné jedy

2019-07-03 05:55:00 | Diskusia

Nie sú to len mikroplasty, ktoré môžu kontaminovať balenú minerálnu vodu predávanú v supermarketoch. Odborníci z Őko-Testu zhromaždili 53 vzoriek perlivých minerálnych vôd klasických značiek aj produktov z diskontného predaja. Štvrtina z nich obsahovala škodlivé produkty rozkladu pesticídov.

 

V dvanástich minerálnych vodách experti z Őko-Testu odhalili stopy uránu alebo arzénu, teda prvkov, ktoré sa v ľudskom organizme môžu správať toxicky – najmä vtedy, keď človek takýchto minerálnych vôd vypije veľa. Arzén je považovaný za karcinogénnu zložku a urán sa môže hromadiť v tele s dôsledkom poškodenie obličiek a pľúc, informuje Focus.de.

Čítajte viac: Viete, čo v lete (ne)piť? Ochorenia, pri ktorých sú minerálky s CO₂ zakázané

Okrem arzénu a uránu môžu byť podľa odborníkov minerálne vody znečistené aj bórom, resp. látkami, ktoré sa do vody dokážu uvoľňovať z hornín. Minerálne vody tiež môžu byť kontaminované nežiaducimi látkami z odpadových vôd.

S vodou pijeme aj mikroplasty

Podľa WHO sa až v 90 percentách vôd balených v plastových fľašiach nachádzajú mikroplasty, najčastejšie zvyšky polypropylénu, z ktorého sa vyrábajú uzávery plastových fliaš. Zo štúdie, ktorú pre WWF pripravila Univerzita Newcastle v Austrálii, vyplynulo, že bežný človek skonzumuje približne 2 000 mikročastíc plastov každý týždeň, čo sa rovná zhruba váhe kreditnej karty.

Fotogaléria

2019-07-03 05:55:00  |  Foto: Gettyimages.com

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Špuntík