Vyzerajú chutne a najmä zdravo. Po zeleninových čipsoch často siahajú ľudia, ktorí si strážia váhu alebo vedú zdravý životný štýl. Paradoxne, podľa odborníkov môžu byť z nutričného hľadiska horšou voľbou než klasické zemiakové solené čipsy.
Myslíte si, že čipsy vyrobené z červenej repy alebo brokolice sú zdravšie? Väčšina z nás by bez váhania povedala áno. Podľa odborníkov však môžu obsahovať prekvapivo veľa tuku a sacharidov.
Čítajte viac: VIDEO Čo všetko odhalí genetický test zo slín? Odpovede na tie najodvážnejšie otázky!
Španielski experti zo spotrebiteľskej organizácie OCU zeleninové čipsy podrobili nutričnej analýze. Niektoré výrobky si v teste naštrbili povesť prítomnosťou škodlivých látok, iné na obale neuviedli správne zloženie, no expertov najviac prekvapili nutričné vlastnosti produktov, informuje český spotrebiteľský magazín dTest. Zeleninové čipsy totiž obsahovali podobné množstvo tukov ako klasické zemiakové lupienky. Okrem toho mali aj vysoký obsah sacharidov.
Tučné a príliš sladké
Kým 100 gramov smažených zeleninových čipsov obsahovalo v priemere 506 kcal, 100 gramov zemiakových lupienkov 522 kcal. Obsah tukov v oboch typoch výrobkov tvoril zhruba tretinu hmotnosti.
Najviac sacharidov obsahovali repné lupienky – až 44 percent! Ďalej nasledovali mrkvové alebo tekvicové čipsy, v ktorých sacharidy predstavovali 44 percent. Najmenej cukru bolo v brokolicových čipsoch (6 percent). Pre porovnanie, zemiakové lupienky obsahujú len jedno percento sacharidov.
V čom sú teda zeleninové čipsy lepšie než klasické? Jedinou výhodou zeleninových lupienkov je podľa odborníkov vyšší obsah vlákniny oproti bežným zemiakovým lupienkom. Ešte stále si o nich myslíte, že sú zdravé?