Kupujete sušené paradajky v oleji? Pozrite sa, ako dopadli v spotrebiteľskom TESTE!

2019-04-17 11:20:00 | Diskusia

Sušené paradajky naložené v oleji sú obľúbenou prísadou do viacerých jedál. V pohári s lahôdkou sa však môže ukrývať aj čosi navyše. Spotrebiteľský časopis dTest poslal bežne predávané sušené paradajky do laboratória. Experti v pohároch hľadali plesne, ftaláty aj pesticídy.

Paradajky sa konzervujú sparené a ošúpané, alebo sa z nich vyrába pretlak, passata, kečup či iné omáčky. Ďalšou možnosťou je práve sušenie, a to buď na slnku, či v prúde teplého vzduchu.

Čítajte viac: Aktuálny zoznam najčistejšieho a najšpinavšieho ovocia a zeleniny: V týchto druhoch je najviac chémie!

V priebehu spracovania paradajok a výroby konzerv môže dôjsť ku kontaminácii výrobku nežiaducimi látkami, napríklad ftalátmi používanými ako zmäkčovače plastov. „Di-n-butylftalát a bis-(2-etylhexyl)ftalát sme v nadlimitnom množstve objavili vo výrobkoch Kaiser Franz Josef a Delphi. Tieto látky do nich pravdepodobne prešli z plastového materiálu, ktorý bol v kontakte s olejom. Ťažko povedať, či to zavinila spodná časť viečka z plastu, alebo pôvodné skladovacie nádoby. Olej sa mohol do pohára k paradajkám dostať už kontaminovaný,“ uvádza Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest, ktorý testoval výrobky zakúpené v českých obchodoch. Ako dodáva: „Miernou útechou pre nás môže byť fakt, že olej je tu v úlohe konzervačného prostriedku - do paradajok sa nevsakuje a väčšinou konzumujeme len ten, ktorý priľne k ich povrchu.“

Čítajte viac: Bryndza je mliečny poklad, no pozor na jej zloženie: Tri slovenské výrobky v TESTE prepadli

Pesticídy laboratórium odhalilo takmer v polovici testovaných výrobkov, namerané množstvo ale neprekročilo zákonom stanovené limity. Obavy z použitia nekvalitných a plesnivých paradajok či iných surovín, ako sú ako napríklad kapary, bylinky alebo cesnak, sú teda neopodstatnené. Mikrobiologické rozbory žiadne známky kvasenia či plesní neodhalili.

Príliš veľa soli

Procesu sušenia paradajok môže predchádzať ošetrenie oxidom siričitým, ktorý napomáha zachovať červenú farbu sušených plodov. „Výrobca potom musí tento potenciálny alergén uviesť v zložení. Ku zhnednutiu paradajok ale môže napriek tomu dôjsť, ak sa napríklad sušia príliš dlho alebo pri príliš vysokých teplotách,“ vysvetľuje Hana Hoffmannová.

Výrobcovia, ktorí sa chcú oxidu siričitému vyhnúť, niekedy používajú pred sušením iba soľ alebo soľný roztok, ktoré podporujú dehydratáciu. Pred naložením do pohárov s olejom absolvujú sušené plody kúpeľ s octom, ktorý ich zbavuje soli, aj napriek tomu jej však v paradajkách ostáva relatívne veľa. „Z testovaných výrobkov obsahovali najviac soli paradajky z Billy (6,2 g v 100 g pevného podielu) a najmenej výrobok Delphi (2 g soli v 100 g pevného podielu). Soľ u ostatných vzoriek sa pohybovala medzi 3 a 4,5 gramami soli v 100 g pevného podielu,“ spresňuje Hoffmannová. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie by sme mali denný príjem soli znížiť na 5 gramov.

Senzorické skúšky

Počas senzorických skúšok laboratórium hodnotilo farbu, chuť, vzhľad, ale napríklad aj to, ako paradajky pôsobia po ich prehryznutí. Najvyššiu známku nezískal žiadny z hodnotených výrobkov, dobré známky dostali Penny/San Fabio, Kaiser Franz Josef, Billa, Neri a Valbona. Najhoršie dopadli sušené paradajky Efko - nezaobišli sa bez glutamátu, farbív a zvýrazňovačov chuti, čo ich odsunulo na poslednú priečku medzi testovanými výrobkami.

Pri kúpe sušených paradajok v oleji sa oplatí preskúmať obal a zistiť, koľko pevného podielu (teda paradajok, prípadne kapár) obsahujú. Rozdiely môžu byť pomerne významné. „Najväčší pevný podiel sme zistili vo výrobku Delphi, a to necelých 80 percent. Jeho paradajky boli ako jediné medzi testovanými pokrájané na veľmi malé kúsky. Najmenšiu časť pevného podielu sme našli v pohári Valbona – 47 percent. U väčšiny ostatných výrobkov počítajte s pevným podielom medzi 55 a 65 percentami,“ konštatuje Hana Hoffmannová.

Nutrične hodnotná potravina

Sušené paradajky predstavujú významný zdroj dôležitých živín a antioxidantov. Sto gramov potraviny pokrýva dennú potrebu betakaroténu a draslíka, takisto významne prispieva aj k optimálnemu dennému príjmu vitamínu C. Sušené paradajky sú tiež nezanedbateľným zdrojom železa, medi, horčíka alebo fosforu. Červené farbivo lykopén má antioxidačné schopnosti a podľa niektorých štúdií aj protirakovinové účinky. Je prevenciou ochorení ciev a priaznivo ovplyvňuje hladinu cholesterolu.

Prehľad testovaných sušených paradajok v oleji nájdete na internetovej stránke magazínu. Kompletné výsledky testu prinieslo aprílové vydanie časopisu dTest.

Fotogaléria

2019-04-17 11:20:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: dTest

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Špuntík