Horúci nápoj ako zdroj energie? Pozrite sa, čo za prísady našli v ovocných čajoch!

2019-02-18 12:00:00 | Diskusia

Čaje obľubujú dospelí i deti. Najmä v zimných mesiacoch, v období častejších viróz, je ich konzumácia zvýšená. Ak ale patríte medzi fanúšikov ovocných čajov, výsledky laboratórnej analýzy ich obsahu vás nepotešia.

Máte radi ovocné čaje? Po teste, ktorý vykonal nezávislý spotrebiteľský magazín dTest, možno zmeníte názor. Odborníci zhromaždili 22 druhov bežne predávaných porciovaných ovocných čajov s príchuťou lesných plodov, ktoré nechali laboratórne preskúmať. Hoci v nich nenašli plesne ani mykotoxíny, prekvapil ich vysoký obsah pesticídov, a to aj v detských čajoch.

Čítajte viac: Liečivé tajomstvo starých mám: Najlepší balzam na boľavé hrdlo rastie úplne všade

Desať z 22 kontrolovaných čajov testom nežiaducich látok neprešlo, navyše, boli medzi nimi aj tri čaje určené detským konzumentom a jeden „bio“ čaj.

Foto: Thinkstock.com

Pesticídy sa používajú v poľnohospodárstve v boji proti škodcom a môžu sa dostať do potravinárskych výrobkov. Kvôli ich toxicite pre nich existujú v mnohých potravinách legislatívne limity. To však neplatí pre bežné, viaczložkové a rôznorodé, ovocné čaje. Legislatívne limity sa však vzťahujú na detské a bio čaje. Napriek tomu laboratórium odhalilo v troch detských čajoch neprípustné množstvo zvyškových pesticídov.

„Zarazilo nás, koľko rôznych zvyškových pesticídov a aké veľké množstvo obsahujú čaje určené deťom. Kvôli týmto prehreškom sme podali podnet na prešetrenie situácie Štátnej poľnohospodárskej a potravinárskej inšpekcii,“ komentovala závery Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Fotogaléria

2019-02-18 12:00:00  |  Foto: Gettyimages.com, Thinkstock.com  |  Zdroj: dTest

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Špuntík