Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Veľký TEST kuchynských utierok: Záruka 100-percentnej hygieny alebo spotrebiteľský omyl?

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Kuchynské papierové utierky na jedno použitie sú v obľube najmä preto, že evokujú hygienickejšie použitie oproti klasickým látkovým utierkam. Ich imidž však nemusí korešpondovať s realitou. Laboratórny test 18 papierových utierok skončil s nelichotivým zistením - baktériám sa darí aj na papieri.

Nezávislý test papierových utierok časopisu dTest spočíval v skúške absorbcie, pevnosti, uvoľňovania papierových vlákien a mikrobiálnej nezávadnosti kuchynských utierok pri kontakte s potravinami. „Papierové utierky by mali byť pevné, ľahko sa odtrhávať v mieste perforácie a byť schopné dobre vsakovať tekutiny. Nemali by sa z nich uvoľňovať papierové vlákna. Papierové utierky prichádzajú do kontaktu s potravinami, preto by mali spĺňať základné hygienické nároky,“ opisuje ideálne vlastnosti Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Čítajte viac: Veľký TEST kupovaných jabĺk: Po tomto zistení sa vám prestanú zbiehať slinky!

V prípade kuchynských utierok je najdôležitejšia ich savosť. „V laboratóriu sme merali, aká veľká časť rolky je potrebná na absorbciu 100 mililitrov vody. Utierkam Billa/Clever sa v tejto skúške vôbec nedarilo, na likvidáciu jedného decilitra vody by sme potrebovali skoro štvrtinu rolky, čo je zhruba 0,06 eura. Deci vody pritom dokážu iné utierky vsiaknuť za 0,01 eura,“ hodnotí výsledky skúšky absorpčných schopností českých utierok Clever Hana Hoffmannová. Na Slovensku sa tiež predávajú utierky Clever, majú však iné vlastnosti ako tie české, nakoľko ich vyrába iný dodávateľ.

Čítajte viac: Testovali obsah ľudskej stolice, výsledok zhrozil: Pozrite sa, čo pláva telom každého z nás!

Neviditeľné, ale rizikové

Teoreticky môže v papierenskom priemysle dôjsť ku kontaminácii zo znečistených strojov či vody alebo z recyklovaného materiálu. Spóry baktérií prežívajú aj vo veľmi nehostinných podmienkach. Vo vlhkom a teplom prostredí, ako napríklad v kuchyni, sa môžu znovu aktivovať. Jedinými utierkami, na ktorých po dvoch dňoch pôsobenia vlhka a tepla nevyrástla ani jedna kolónia baktérií, boli utierky Billa/Clever.

Najrôznejšie chemikálie z kategórie optických rozjasňovačov dokážu vylepšiť nevábnu farbu recyklovaného papiera. Do recyklovaných utierok sa používajú zmesi najrôznejších druhov papiera, ktoré nemožno kontrolovať. Recyklovaný papier tiež často pozostáva napríklad z kancelárskeho papiera, ktorý sa bieli. dTest zisťoval, či sú optické rozjasňovače, ktoré môžu byť obsiahnuté v utierkach, schopné uvolňovat sa do jedla. U dvoch utierok z recyklovaného papiera laboratórna skúška potvrdila prenos optických rozjasňovačov do okolitého prostredia, a to v prípade dm/Saugstark & ​​Sicher Recycling a Tesco/Springforce.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Najbezpečnejšie použitie v kuchyni

Výroba aj používanie papierových utierok nepochybne predstavuje ekologickú záťaž. Použitie recyklovaného papiera sa javí ako ohľaduplnejší variant, ale takéto utierky by ale nemali prísť do kontaktu s jedlom. „V rámci prevencie vyberajte do kuchyne radšej utierky zo 100-percentnej celulózy. Je u nich menšie riziko mikrobiálneho znečistenia aj uvoľňovanie chemikálií,“ odporúča Hana Hoffmannová.

Kuchynské utierky nachádzajú uplatnenie aj mimo kuchyňu. Redaktorov časopisu dTest zaujímalo, k čomu všetkému ľudia tieto utierky používajú. Do ankety na facebookovej stránke dTestu sa zapojilo 467 účastníkov, pričom 71 percent z nich uviedlo, že kupuje kuchynské rolky pravidene. V kuchyni pri varení alebo pečení (osušenie mäsa, odkvapkávanie oleja) využíva utierky 30 percent respondentov, pri upratovaní v kuchyni 26 percent respondentov. K ďalším účelom patrí očista pri stolovaní (13 percent), upratovanie kúpeľne či bytu (11 percent), utieranie rúk (10 percent), upratovanie auta a garáže (4 percentá), utieranie riadu (2 percentá) alebo leštenie okien.

Praktické rady dTestu:

  • Savosť: Viac vrstiev papiera nie je zárukou lepšej absorpčnej schopnosti utierok - hociktoré dvojvrstvové utierky absorbovali viac ako trojvrstvové.
  • Hygiena: Do kuchyne (pre kontakt s potravinami) sú vhodnejšie utierky zo 100-percentnej celulózy.
  • Ekológia: Všeobecne ohľaduplnejšie k prírode sú recyklované utierky, môžu však uvoľňovať chemické rozjasňovače. Využite ich preto radšej na upratovanie.
  • Likvidácia odpadu: Použité utierky nesplachujte do záchoda, pretože sa vo vode nerozpustia. Patria do komunálneho odpadu. Ak nimi neutierate chemikálie, môžete ich dať do kompostu. Utierky znečistené tukom a mastnotou možno spáliť v kachliach.

 

Viac o téme: Test Kuchynské utierky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9