Pravda o sladkých sirupoch z agáve: Naozaj sú zdravšie ako obyčajný cukor?

2018-09-04 18:00:00 | Diskusia

Sirup z agáve si kupujú najmä nadšenci zdravého stravovania. Veria, že je lepšou a výživnejšou náhradou cukru. Podľa odborníkov však prehliadajú jeden základný problém – výrobcovia sirupov spotrebiteľov neraz zavádzajú a oni v skutočnosti kupujú mačku vo vreci.

Ako uvádza český magazín dTest, sirup z mexickej rastliny agáve je „falošne“ sladký. Hoci stojí približne desaťkrát viac než obyčajný biely cukor a je zhruba štvornásobne drahší než hnedý trstinový cukor, neznamená to, že zákazník platí za prvotriednu akosť.

Čítajte viac: Kombinácia, ktorá mozog pošle na predčasný dôchodok: Prekvapivý účinok cukru a tukov

Belgická spotrebiteľská organizácia Test-Achats vykonala testovanie 16 sirupov z agáve bežne dostupných na trhu. Výsledok vyznávačov zdravého životného štýlu nepoteší.

Koledujete si o zdravotné problémy!

Pravý agávový sirup by mal byť redší ako med, avšak jemnejšej chuti. Mal by mať nižší glykemický index a mnohí ľudia sa spoliehajú na fámu, že je menej škodlivý než bežný cukor. „Problémom je však vysoký obsah fruktózy, ktorá patrí k jednoduchým cukrom. Výskumy ukázali, že spotreba koncentrovanej fruktózy vo väčších dávkach zdraviu nijako neprospieva - spôsobuje pečeňové problémy, zvyšuje zlý cholesterol a ukladanie tukov v tele,“ píše český spotrebiteľský magazín.

Hoci tvorí sirup z agáve sortiment bio-predajní, jeho zloženie nie je žiadna sláva. Až v 13 zo 16 testovaných bio sirupov experti našli pridané cukry z kukurice alebo cukrovej trstiny. Cena sirupov teda nezodpovedá kvalite.

„Sirup z agáve nie je podľa záverov testu ani prírodný, ani tradičný. Patrí do kategórie vysoko spracovaných výrobkov, ktoré je potrebné konzumovať s mierou. Oveľa lepšie pre náš organizmus je zvyknúť si na menej sladké potraviny a obmedziť tak príjem cukrov,“ radia odborníci z magazínu dTest.

Fotogaléria

2018-09-04 18:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Špuntík