Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Veľký TEST kvality dovážaných syrov: Klamanie spotrebiteľa, na tieto finty si dajte pozor!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Česká Štátna poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia (SZPI) zamierila do obchodov, aby preverila kvalitu polotvrdých syrov dovážaných zo zahraničia. Prekvapivo, každý štvrtý produkt v teste nevyhovel požiadavkám na kvalitu. Medzi kontrolovanými polotvrdými syrmi boli aj obľúbené druhy, ako eidam, čedar či gouda.

 

Inšpekcia zhromaždila 121 vzoriek syrov, z ktorých bolo 64 výrobných šarží podrobených laboratórnej analýze. Pri laboratórnom testovaní pohorelo 15 šarží, teda približne štvrtina syrov, uvádza na svojej stránke česká Štátna poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia (SZPI).

Čítajte viac: Pravá ovčia bryndza je slovenský skvost: Pomáha aj pri Crohnovej chorobe!

Podľa SZPI sú výsledky dôkazom, že niektorí zahraniční výrobcovia kvalitu predávaných syrov zanedbávajú. „U deviatich ​​vzoriek rozbor preukázal vyšší ako deklarovaný obsah soli, u štyroch vzoriek nižší ako deklarovaný podiel sušiny na hmotnosti výrobku a u troch vzoriek nižší ako deklarovaný podiel tuku v sušine,“ spresnila SZPI.

SZPI hovorí o „klamaní spotrebiteľa“, pretože podiel sušiny a tuku v sušine sú rozhodujúcimi parametrami kvality syrov. „Vyšší ako deklarovaný obsah soli vo výrobku predstavoval u niektorých vzoriek až masívne nedodržanie výživových údajov z tabuľky výživových hodnôt, ktorú musia výrobcovia povinne uvádzať na obale,“ dodala česká inšpekcia.

Prehľad nevyhovujúcich výrobkov. Zdroj: SZPI
Zobraziť galériu (3)
Prehľad nevyhovujúcich výrobkov. Zdroj: SZPI  (Zdroj: SZPI)
Veľký TEST kvality dovážaných
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SZPI)

Viac o téme: Test InšpekciaKontrola Polotvrdé syry
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9