Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Veľký TEST müsli tyčiniek: Odborníci prezradili, ako spoznať tie najlepšie

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Müsli tyčinky obyčajne považujeme za zdravý druh sladkostí. Je to ale naozaj tak? Českí odborníci podrobili obľúbené tyčinky testovaniu. Výsledky nepotešia najmä tých, ktorí veria, že sú všetky müsli tyčinky kamarátkami štíhlej línie.

Redakcia MF DNES pripravila v spolupráci s iniciatívou Vím, co jím a piju test müsli tyčiniek. V prvej časti veľkého testu sa experti venovali tyčinkám s ovseným základom, v druhej produktom na ovocnej a orechovej báze.

Čítajte viac: TEST kuracieho mäsa zo supermarketov prekvapil: Vyvrátil najbežnejší spotrebiteľský mýtus

Podľa odborníkov mali všetky testované tyčinky spoločnú najmä jednu vec: „zdravotné slogany“, ktorými sa výrobcovia snažili prilákať pozornosť zákazníkov. Keď si však spotrebitelia pozorne prečítajú informácie na zadnej strane obalu, kde nájdu výživové hodnoty a údaje o zložení výrobku, môžu ostať sklamaní.

Menej je viac

Ak je pre vás kalorická a výživová hodnota dôležitá, všímajte si, či nie je hlavnou zložkou výrobku cukor alebo glukózový sirup. „Mnohé napovie už dĺžka zloženia. Tie najlepšie tyčinky majú iba tri-štyri základné suroviny a nič navyše. Tie horšie, ktoré skončili na posledných miestach, sú, naopak, preťažené ďalšími zložkami a aditívami,“ radia experti.

Takisto spotrebiteľom odporúčajú, aby sa vyhýbali tyčinkám s polevou, pretože sa pripravujú z palmového tuku, ktorý má vyšší podiel nežiaducich nasýtených mastných kyselín. Taktiež môže byť zdrojom zdraviu škodlivých transmastných kyselín.

„Pridané cukry sme v rôznej forme (glukózový, glukózofruktózový, škrobový či zlatý sirup, sirup z invertného cukru, glukóza, dextróza, melasa alebo zahustené sladené mlieko, ktoré sa skladá z mlieka a cukru ...) našli vo všetkých testovaných tyčinkách okrem ovocných . Tie sa bez neho zaobídu. Väčšinou ide len o zlisované sušené ovocie - veľmi často sú základom sušené datle alebo figy, a tie sú veľmi sladké aj bez ďalších prídavkov,“ spresňuje Idnes.cz.

Ďalšou zložkou, ktorá zvyšuje kalorickú hodnotu müsli tyčiniek, sú tuky, ktoré pochádzajú predovšetkým z orechov. Tie však zároveň znižujú glykemický index a navodzujú pocit sýtosti, vďaka čomu rýchlo zaženú hlad. Odborníci však odporúčajú vyberať si také tyčinky, ktoré obsahujú menej tukov, resp. nasýtených mastných kyselín.

Veľký TEST müsli tyčiniek:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Stavte na orechy s ovocím!

Ak obľubujete müsli a flapjacky, vyberajte si tie, v ktorých dominuje obsah ovsených vločiek. Myslite však na to, že obsahujú málo bielkovín a vlákniny na to, aby vás dostatočne zasýtili. V prípade ovocných tyčiniek obyčajne tvorí vysoký podiel obsahu cukor, vďaka čomu rýchlo dodajú pocit energie, ale rovnako rýchlo tento efekt aj vyprchá.

V porovnaní s ovocnými tyčinkami sú lepšou voľbou orechové, ktoré sú výdatnejším zdrojom energie, ale aj vlákniny a bielkovín. Podľa Karolíny Hlavatej, odbornej garantky iniciatívy Vím, co jím a piju, sú však ťažšie stráviteľné, pretože obsahujú vyšší podiel tukov a pridaných cukrov. „Najlepšie je spojenie oboch. Samotné ovocie nezasýti, ale v kombinácii s orechmi to už môže byť veľmi dobrá plnohodnotná desiata,“ radí Karolína Hlavatá.

Viac o téme: Test Porovnanie Müsli tyčinka
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9