Bambus v kuchyni? Na to radšej zabudnite! Hygiena odhalila látku s hrozivým účinkom

2018-06-01 06:00:00 | Diskusia

Výrobky z bambusu síce pôsobia ekologickejšie, no podľa odborníkov môžu byť aj nebezpečné. Regionálne úrady verejného zdravotníctva kontrolovali bezpečnosť tých, ktoré dochádzajú do kontaktu s potravinami. V niektorých našli zakázané chemikálie s desivými účinkami.

 

Mnohí ľudia veria, že napríklad dosky na krájanie vyrobené z bambusu, misky či iné kuchynské náčinie z tohto dreva sú čisto prírodné. Pravdou však je, že môžu byť kontaminované škodlivými látkami.

Čítajte viac: TEST kuchynského náčinia odhalil hormonálny postrach: Zlovestná prísada otravujúca jedlo

Odborníci z regionálnych úradov verejného zdravotníctva v SR realizovali v rokoch 2016 až 2017 projekt, ktorý bol zameraný na kontrolu bezpečnosti výrobkov z bambusu určených na priamy styk s potravinami, uvádza Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ) SR na svojej stránke. Testovali, či sa vo výrobkoch nenachádza formaldehyd, resp. melamín alebo iné zdraviu škodlivé kontaminanty.

Rovnako rizikové ako plasty

„V súčasnej dobe narastá používanie bambusu pri výrobe materiálov a predmetov určených na priamy styk s rôznymi typmi potravín. Bambus ako taký je prírodný materiál, avšak na dosiahnutie vhodných vlastností sa stmeľuje fenol-formaldehydovými živicami a rôznymi aditívami a adhezívami, z ktorých môžu migrovať kontaminanty ako formaldehyd a melamín,“ upozorňujú odborníci z ÚVZ SR s dodatkom, že bambus síce nespadá pod nariadenie Európskej komisie (EK) č. 10/2011 o plastových materiáloch a predmetoch, avšak práve používanie rôznych živíc a adhezív spôsobuje, že na daný materiál sa majú uplatňovať požiadavky tohto nariadenia.

Na trhu Európskej únie sa podľa správy ÚVZ SR objavujú aj výrobky, ktoré môžu byť kontaminované škodlivinami, vrátane výrobkov z bambusu. „Bambusové výrobky sú vyrábané z vlákien získaných zo stromov Bambusa balcooa a Bamusa vulgaris, ale na dosiahnutie primeraných mechanických vlastností sú tieto vlákna spájané fenol-formaldehydovými živicami, resp. lepidlami na báze formaldehydu,“ prízvukuje hygiena. Bambusové výrobky teda môžu byť zdrojom kontaminantov tak, ako plastové produkty na báze melamínu.

Ako ďalej vysvetľuje ÚVZ SR, „melamínové živice sa skladajú z monomérov melamínu a formaldehydu. Melamín a formaldehyd sú chemické zlúčeniny, ktoré dodávajú materiálom pevnosť. Používajú sa na výrobu kuchynských pomôcok, ako sú napr. melamínové taniere, misky, príbory a iné. Pri teplotách vyšších ako 70°C sa môžu melamín a formaldehyd začať uvoľňovať z materiálov určených na styk s potravinami a následne migrovať do potravín.“

Od zlyhania obličiek až po rakovinu

Melamín je podľa odborníkov pre ľudské zdravie obzvlášť nebezpečný, pretože môže byť príčinou tvorby močových kameňov, čo môže vyústiť až do akútneho zlyhania obličiek a smrti. Takisto môže stáť za chronickým zápalom obličiek aj karcinómom močového mechúra.

Experti odporúčajú, aby spotrebitelia nepoužívali takéto kuchynské pomôcky pri vyprážaní, varení, ani zohrievaní jedla v mikrovlnnej rúre. Zahriatie materiálu nad 70 stupňov Celzia „môže viesť k jeho rozpadu a k následnej migrácii melamínu a formaldehydu do potravín. Tento proces je viditeľný aj voľným okom a pozorujeme ho ako stratu lesku danej kuchynskej pomôcky. Pri poškodenom povrchu melamínových riadov a pomôcok dochádza k zvýšenej migrácii nežiaducich látok,“ dodávajú.

Hygienici skontrolovali 28 výrobkov z bambusu, z ktorých 4 (14,2 percentá)obsahovali nebezpečný formaldehyd, pričom 26 výrobkov pochádzalo z Číny a 2 mali pôvod v Nemecku. Spotrebitelia by podľa ÚVZ SR mali byť opatrní a mali by si dôsledne všímať informácie uvedené na obale výrobku.

Fotogaléria

2018-06-01 06:00:00  |  Foto: Profimedia.sk, Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Špuntík