TEST cyklistických prilieb odhalil skrytú hrozbu: Látky, ktoré tajne prenikajú do tela

2018-05-07 12:00:00 | Diskusia

Cyklistická prilba má v prvom rade slúžiť na zvýšenie bezpečnosti. Jej účelom je chrániť hlavu pri páde. Jazda na bicykli však môže byť riziková aj bez kolízie. Dôvodom je obsah znepokojujúcich látok, ktoré v detských prilbách našli dánski experti.

Česká nezisková organizácia Arnika na svojej stránke upozornila na test látok obsiahnutých v detských cyklistických prilbách, ktorý vykonala dánska Agentúra na ochranu životného prostredia. Do testu experti zaradili 16 prilieb určených pre deti do troch rokov.

Čítajte viac: TEST tvarohových dezertov potvrdil neblahé tušenie: Na tomto si pochutnávajú aj deti

V polstrovaní jednej z nich Dáni objavili zdravie ohrozujúce spomaľovače horenia na báze chlóru a fosforu a v sťahovacích remienkoch inej prilby boli prítomné potenciálne karcinogénne flourované látky (PFCA). Hoci európska legislatíva obmedzuje používanie spomaľovačov horenia TCPP a TDCP vo výrobkoch pre deti do troch rokov, na cyklistické helmy sa reštrikcia nevzťahuje, pripomína Arnika.

O tom, čo dokážu, vieme málo

Existuje podozrenie, že pri dlhodobom používaní môže byť uvádzané látky rakovinotvorné. Kyselina PFCA môže navyše poškodzovať aj hormonálny systém a do tela ľahko preniká cez kožu. Obavy rodičov aj výskumníkov však zmierňuje fakt, že množstvo rizikových látok v prilbách bolo nízke a nepredstavuje zdravotné riziko.

Ako dodatočne upozorňuje Jitka Straková z Arniky, „deti sú vystavené podobným látkam aj v ďalších výrobkoch a naše vedomosti o ich vzájomnom pôsobení na zdravie sú dosť obmedzené. Ide o typy látok, ktoré sú odolné voči rozkladu a často sa z organizmu horšie odbúravajú, preto by sme mali byť pri ich používaní veľmi obozretní. Vo výrobkoch, ktoré sú určené našim najzraniteľnejším - deťom, by sa nemali nachádzať vôbec.“

2018-05-07 12:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Špuntík