Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

TEST muffinov odhalil ich slabú stránku: Populárna sladkosť skrýva zákerné riziko

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

Kto by ich nemal rád! Muffiny patria medzi najobľúbenejšie a najčastejšie konzumované koláče. Výborne sa hodia napríklad k rannej káve, pretože zasýtia zmysly aj žalúdok. Odborníci však dvíhajú varovný prst. Majú skryté riziká, o ktorých by ste mali vedieť.

Čučoriedkové muffiny, ktoré predávajú v kaviarňach a potravinách, často obsahujú viac cukru, než je limit odporúčaného denného príjmu pre dospelých. Na ilustráciu, jeden muffin môže obsahovať až osem lyžičiek cukru!

Čítajte viac: TEST instantných smotán do kávy mnohých prekvapí: Toto všetko obsahuje „bielidlo“

Na vysoký obsah cukru v týchto koláčoch upozornila americká aliancia Obesity Health Alliance, ktorá vykonala nezávislú analýzu obsahu cukru náhodne zakúpených muffinov v obchodoch s potravinami alebo na vlakových staniciach. Až 61 percent z nich obsahovalo minimálne šesť čajových lyžičiek cukru.

Foto: Thinkstock.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Thinkstock.com  (Zdroj: thinkstock.com)

„Môžeme si myslieť, že čučoriedkový muffin je zdravšou voľbou občerstvenia v porovnaní s inými koláčikmi alebo čokoládovou tyčinkou, ale zistenia naznačujú niečo iné,“ uviedla Caroline Cernyová z Obesity Health Alliance podľa BBC. Doplnila však, že medzi muffinmi existujú rozdiely, vo veľkosti aj v obsahu cukru. Keď však spotrebitelia nepoznajú zloženie nutričných hodnôt muffinov, riziko, že skonzumujú priveľa cukru v jedinej dávke, je veľké.

Deti vo veku štyri až šesť rokov môžu skonzumovať najmenej päť čajových lyžičiek cukru a deti od sedem do desať rokov šesť. Dospelí by denne nemali prijať viac než sedem čajových lyžičiek cukru.

Viac o téme: KoláčCukorMuffin
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9