Odborníci testovali kvalitu olivových olejov: Pozrite sa, ktoré pohoreli!

2017-12-20 10:00:00 | Diskusia

Česká potravinárska inšpekcia sa pred Vianocami zamerala na falšovanie extra panenských olejov. Ukázalo sa, že niektoré z produktov na trhu nespĺňajú kvalitatívne normy. Etiketa šiestich z dvadsiatich kontrolovaných vzoriek spotrebiteľov zavádzala.

Kontrola olivových olejov na českom trhu prebehla pod záštitou Štátnej poľnohospodárskej a potravinárskej inšpekcie (SZPI). Predmetom kontroly bolo dodržiavanie fyzikálnych, chemických a senzorických parametrov stanovených pre extra panenské olivové oleje.

Čítajte viac: Experti analyzovali zloženie medu z celého sveta: Výsledok testu potvrdil najväčšie obavy

Inšpekcia skontrolovala 20 vzoriek extra panenských olivových olejov pochádzajúcich z rôznych krajín, ktoré boli dodané na český trh. „Analýzy vykonané v akreditovaných laboratóriách SZPI a tiež v slovinskom laboratóriu Laboratory of Olive Oil Tasting potvrdili, že u šiestich vzoriek nešlo o ,extra panenskýʻ olej, ako výrobcovia uviedli na obale, ale o kvalitatívne nižšiu triedu olejov. Tuzemskí spotrebitelia tak boli klamaní nepravdivou deklaráciou na etikete,“ uvádza SZPI na svojej stránke a s fotodokumentáciou niektorých kontrolovaných produktov. „V piatich prípadoch išlo o oleje európskeho pôvodu, v jednom prípade o olej z Tunisu,“ doplnili.

Ako inšpektori dodali, do Českej republiky sa dovážajú aj oleje, ktoré svojimi charakteristickými vlastnosťami často nezodpovedajú deklarovanej kategórii. Hoci spotrebiteľov upokojili, že tohtoročné výsledky sú priaznivejšie ako tie z minulých rokov, dodali, že ich nemožno považovať za uspokojivé a v kontrolách budú pokračovať aj naďalej. Nevyhovujúce šarže nariadila SZPI predajcom stiahnuť z trhu a s kontrolovanými osobami začne správne konanie o uložení pokuty.

Fotogaléria

2017-12-20 10:00:00  |  Foto: Thinkstock.com, SZPI  |  Zdroj: zh

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Špuntík