Rýchly test odhalí známu duševnú poruchu: Stačí úprimne odpovedať na jednu otázku

2017-08-02 18:55:00 | Diskusia

Máte príliš veľké ego? Psychológovia považujú narcizmus za duševnú poruchu. Diagnózu opisujú ako silnú sebalásku či samoľúbosť, ktorá má chorobné črty. Podľa výskumníkov sa dá odhaliť už za pár sekúnd. Tu je návod, ako!

Často máte potrebu hovoriť o sebe, chcete byť stredobodom pozornosti a reakcie okolia si beriete priveľmi k srdcu? Možno trpíte narcistickou poruchou osobnosti. Ak si ale nie ste istý, skúste odpovedať na jednoduchú otázku, ktorá podľa výskumníkov odhalí, či sa táto diagnóza týka ja vás.

Čítajte viac: Ľudia s touto krvnou skupinou majú viac šťastia ako ostatní: Najväčší rozdiel je v mozgu

Vedci z Indiana University a Gettysburg College publikovali v magazíne PLoS One novú štúdiu opisujúcu test, ktorý je vraj prekvapivo presný. „Ľudia, ktorí sú ochotní priznať, že sú narcistickejší ako iní, sú pravdepodobne aj viac narcistickí,“ uviedol v tlačovej správe Brad Bushman, spoluautor štúdie a psychológ zo Štátnej univerzity v Ohiu.

Kľúčová otázka

Do štúdie vedci zapojili 2 200 dobrovoľníkov rozličného veku, u ktorých testovali úroveň narcizmu prostredníctvom jedenástich experimentov. V rámci rýchleho testu mali účastníci zhodnotiť, do akej miery sa stotožňujú s vyhlásením „som narcista“. Na veľké prekvapenie vedcov, úprimná odpoveď priniesla takmer rovnako presné výsledky ako dlhšie seriózne psychologické testy.

„Narcistickí ľudia sú na svoj narcisizmus hrdí a ak sa ich naň priamo spýtate, nevnímajú ho ako negatívnu kvalitu – veria, že sú voči ostatným nadradení a je dobré, keď sa o tom verejne hovorí,“ mieni Bushman. Dodal však, že narcisti sa vyznačujú nízkou mierou empatie, ktorá je kľúčovou vlastnosťou filantropie. Zriedka sa teda stáva, že by títo ľudia boli ochotní napríklad darovať peniaze na dobročinné účely.  

Narcisti sú svoju poruchu ochotní liečiť len málokedy. Očakávajú, že ich bude okolie chváliť a obdivovať a fantazírujú o svojej atraktivite, úspechu a sile. Hoci je ich zmysel pre vlastnú dôležitosť nafúknutý, vyznačujú sa veľmi krehkým sebavedomím. „Narcisizmus je problematický pre jednotlivcov aj spoločnosť. Tí, ktorí si myslia, že sú už skvelí, sa nesnažia zlepšovať,“ podotkol psychológ. Navyše, myslia najmä na vlastné záujmy a druhým sú obyčajne málo nápomocní.

Pojem narcisizmus pochádza z gréckej mytológie. Bájny mladík menom Narcis bol chýrny krásavec, ktorý zlomil srdce nymfe Echo. Jej lásku nielenže neopätoval, ale ňou aj pohrdol. Za to ho bohyňa pomsty Nemesis potrestala a kruto odsúdila na večnú zamilovanosť do svojho vlastného odrazu na vodnej hladine. Keď si uvedomil, že jeho láska nebude nikdy opätovaná, zabil sa.

Fotogaléria

2017-08-02 18:55:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Špuntík