Gastroenterológ Tibor Hlavatý bol ONLINE: Pýtali ste sa na Crohnovu chorobu a ulceróznu kolitídu

Doc. MUDr. Tibor Hlavatý, PhD.
Zdroj: archív T. H.
2017-10-12 12:55:00

Ulcerózna kolitída a Crohnova choroba patria medzi komplikované diagnózy, ktoré si vyžadujú trpezlivú liečbu. Za posledné desaťročia je ich výskyt čoraz častejší. Na vaše otázky o symptómoch ochorení a možnostiach ich liečby odpovedal 12. októbra 2017 od 13.00 hod. do 14.00 hod. online gastroenterológ Tibor Hlavatý.

 

V minulosti patrili medzi zriedkavé ochorenia, dnes sa o nich hovorí stále viac. Za posledných 50 rokov stúpol výskyt Crohnovej choroby a ulceróznej kolitídy približne päťnásobne a aktuálne sa tieto diagnózy týkajú 0,2 až 0,3 percenta populácie.

„Podľa našich štúdií je na Slovensku okolo 5-tisíc pacientov s Crohnovou chorobou a asi 7-tisíc s ulceróznou kolitídou,“ približuje gastroenterológ Tibor Hlavatý z V. internej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Univerzitnej nemocnice Bratislava - Ružinov. 

Na ulceróznu kolitídu v minulosti zomierala tretina pacientov na následky vykrvácania z konečníka. Vyššia bola aj úmrtonosť na Crohnovu chorobu. Vďaka modernej liečbe je však možné priebeh ochorení výrazne zmierniť bez toho, aby sa pacient musel vzdať aktívneho života.

Symptómy môžu byť mätúce

Ulcerózna kolitída sa typicky prejavuje dlhšie trvajúcou hnačkovitou stolicou s prímesou krvi. Časté je aj nutkanie na stolicu a bolesti pred výprázdnením. Pri vážnejšom postihnutí sa pridružujú zvýšená teplota až horúčky a silné bolesti brucha. Pri dlhšom neliečenom trvaní ochorenia sa môže rozvinúť chudokrvnosť a tá sa obvykle prejaví bledosťou, dýchavičnosťou a slabosťou,“ opisuje odborník.

Crohnova choroba vzniká v dôsledku abnormálneho nahromadenia baktérií v tenkom čreve s následným zápalom sliznice a steny čreva, ktorý sa rozširuje aj do okolia čreva. Ide o chronické neinfekčné zápalové ochorenie, ktoré sprevádzajú časté bolesti brucha, hnačky, chudnutie, zvýšená teplota a únava.

Rozdiel medzi nepríjemnými ochoreniami pacient nemusí spoznať, preto je nutné podstúpiť podrobné vyšetrenie. Crohnova choroba môže postihnúť ktorúkoľvek časť tráviaceho traktu a typicky postihuje koniec tenkého čreva. Zápal preniká hlbšie, často až cez celú stenu čreva a môžu sa vytvárať zápalové ložiská aj mimo čreva. Odborne sa nazývajú fistuly a abscesy. Navyše, pri neliečenej Crohnovej chorobe môže dôjsť k postupnému zužovaniu čreva. Crohnova choroba sa prejavuje podľa toho, ktorá časť čreva je zapálená. Pri postihnutí tenkého čreva sú to bolesti, chudnutie, chudokrvnosť. Pri postihnutí hrubého čreva sú príznaky podobné ulceróznej kolitíde a pri postihnutí konečníka ide o bolesti konečníka a výtok. Ulcerózna kolitída naproti tomu postihuje iba hrubé črevo a začína vždy na jeho konci – v konečníku. Zápal je povrchový. Typicky sa prejavuje krvavými hnačkami,“ spresňuje gastroenterológ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Doc. MUDr. Tibor Hlavatý, PhD. pôsobí od roku 2007 ako gastroenterológ na V. internej klinike Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Univerzitnej nemocnice Bratislava – Ružinov. Predtým pracoval ako lekár na Katolíckej univerzite v belgickom Leuvene a ako vedúci lekár na súkromnej klinike v Nemecku. Je autorom a spoluautorom desiatok vedeckých prác o črevných zápalových ochoreniach uverejnených v uznávaných odborných magazínoch. Je tiež členom výkonného výboru Európskej organizácie pre Crohnovu chorobu a ulceróznu kolitídu.

 


Online rozhovor

2017-10-12 12:59:37 - otázka od: peter rummel p.doktor ake liekx davate svojim pacientom na crovnovu chorobu ja sa tiez liecim chem si len overit uzivanie tzch svojich pekne dakujem Dobrý deň prajem, Na úvod všetkých čitateľov portálu zoznam.sk srdečne pozdravujem. Po otvorení stránky ma čakalo už 38 otázok, pokúsim sa odpovedať na všetky z nich, ak by som to nestihol vo vyhradenom čase ospravedlňujem sa vopred. V odpovediach budem uvádzať názvy účinnej látky liekov, tak ako je obvykle v medicíne... ak by niekoho zaujímali komerčné názvy preparátov ľahko ich nájde ak si zadá názov účinnej látky + adc do googlu napr. prednizón adc, azatioprín adc a podobne .. Liečba Crohnovej choroby závisí od miesta postihnutia čreva a závažnosti ochorenia. Pri liečbe ľahkých foriem Crohnovej choroby sa používajú tabletky mesalazínu alebo lokálne pôsobiace glukokortikoidy. Pri ťažších formách imunosupresíva ako azatioprín alebo biologická liečba. Často používame infliximab, adalimumab z novších vedolizumab a ustekinumab. Rád by som podčiarkol, že nemenej dôležitá je dieta a najmä úplne prestať fajčiť. Bližšie informácie o liekoch aj životospráve pri Crohnovej chorobe nájdete aj na stránke crohnika.sk .

2017-10-12 13:00:22 - otázka od: Ivana Mam 38 rokov a pred vyse 3 rokmi som mala jednorazovo krvave, hlienovite prudke hnacky niekoľko týždňov, Na rektoskopii nasli chytenych bolo cca 18 cm od konecnika. Z histologie vysiel stredny dlhodoby zapal. Okamzite po nasadeni Pentasy cipkov som prestala krvacat a ustali vsetky problémy. V rodine mame UC. Pentasu som vysadila po pol roku uzivania, po "cistej kolonoskopii", vsetko zahojene, ciste. Je mozne byt bez liekov niekolko rokov, nic mi nie je, som uplne bez tazkosti, alebo predsa len mam UC? Stale cakam... Srdečne zdravím, Jednorázové problémy, ktoré ústúpili po liečbe zrejme boli skôr spôsobené nejakým prechodným infektom. Viac sa k prípadu bohužiaľ neviem vyjadriť.

2017-10-12 13:02:10 - otázka od: Erika Kosár Dobrý deň, mám ulceróznu kolitídu a chcem sa spýtať, či mám nárok na nejaký peňažný príspevok od štátu kvôli strave. Ďakujem! S pozdravom, Erika Kosár Srdečne zdravím, Pacienti s ulceróznou kolitídou majú nárok na rôzne formy sociálnej podpory. Jej výška závisí predovšetkým od závažnosti ochorenia. Najpresnejšie informácie zrejeme vedia podať pracovníci Úradu práce a sociálnych vecí alebo sociálni pracovníci na miestnych úradoch. Pri dlhodobo nepriaznivom zdravotnom stave a poklese schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť je možné priznať čiastočný alebo plný invalidný dôchodok. Žiadosť môže podať aj poistenec na Sociálnu poisťovňu, kde ju posudzuje komisia. Druhá forma pomoci je možná podľa zákona o preňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia cestou úradov práce. Je možné požiadať o príspevok na prepravu, diétne stravovanie, na zvýšené výdavky súvisiace s hygienou alebo opotrebovaním šatstva, bytového zariadenia a pod. V neposlednom rade majú pacienti so stredne ťažkou až ťažkou ulceróznou kolitídou často nárok na kúpeľnú liečbu v skupine B - tj uhrádza sa zdravotná starostlivosť, ale nie ubytovanie a strava.

2017-10-12 13:03:15 - otázka od: Edita Homolova Dobry den, chcem vas srdecne pozdravit a poriat vela uspechov a zdravia do dalsej prace. Som vasim fanusikom, podporovala som vas aj v politickej sfere pre angazovanost v otazkach podpory rodiny.....rada by som sa i formovala ci je nejaky moder ejsi sposob vysetrenia okrem kolonoskopie. Som ju absolvovala v Martine (inac som z Likavky-mali ste od nas spolupracovicku) a mam na to nie najlepsie spomienky.....hlavne na predpripravu na vysetrenie. Dakujem za odpoved a este raz pekne pozdravujem.....Edita Ďakujem pekne ... Kolonoskopia je nutná v prípade posúdenia rozsahu ochorenia, intenzity zápalu, na vylúčenie iných príčin zápalu a na prevenciu rakoviny hrubého čreva. Je to naďalej najpresnejšie vyšetrenie a v horeuvedených indikáciách je nenahraditeľné. Kolonoskopiu je možné nahradiť vyšetrením kalprotektínu v stolici u pacientov v remisii. Ak je kalprotektín negatívny, kolonoskopia nie je zväčša nutná ... (s výnimkou prevencie rakoviny u dlhoročnej kolitídy raz za 1-5 rokov).

2017-10-12 13:04:18 - otázka od: Miro Dobrý deň, mám dve otázky: 1. Aký je Váš pohľad na názor, že Crohnovu chorobu spôsobujú MAP baktérie a na liečbu Crohnovej choroby vakcináciou proti MAP baktérii (v súčasnosti prebiehajú testy, http://www.crohnsmapvaccine.com). Robia sa niekde na Slovensku testy na baktérie MAP v súvislosti s Crohnovou chorobou? 2. Aký je Váš názor na testy, že vysoké dávky vitamínu D (2000 - 4000 IU) môžu pomáhať pri udržiavaní remisie v prípade Crohnovej choroby, resp. zlepšovať stav pacienta. Podľa niektorých štúdii existuje súvis medzi nízkymi hladinami vitamínu D a IBD (napr. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5114499/) Ďakujem za odpovede. Miro Srdečne zdravím, dobré otázky.. ad 1) -To že mykobaktérium avium spôsobuje Crohnovou chorobu je jedna z asi 30 teórií o príčinách Crohnovej choroby. Aj keď existujú isté dôkazy, nie som jej zástancom. Hlavný argument proti je, že väčšina skutočne účinných liekov sú imunosupresíva, to znamená potláčajú imunitnú odpoveď. Ak by bol problém v infekčnom agens, tento by sa potlačení imunity rozmnožil, ako je tomu pri iných ochoreniach. ad 2) vitamín D pomáha pri Crohnovej chorobe. Veľa sme o tom publikovali, sami sme realizovali a realizujeme výskumy na túto tému. Dôležitejšie ako dávka, je zrejme cieľová hodnota hladiny vitamínu D v krvi. Optimálna sa ukazuje byť 40-60 ng/ml. U niekoho bude postačovať dávka 2000-4000 IU denne, niekto potrebuje viac.

2017-10-12 13:05:07 - otázka od: Blanka Zanvitova Dobry deň Mam take priznaky bolesti, krče . Hlavne v čase, ked neraňajkujem a dam si obed. Mam to uz niekolko rokov pripisovala som to cukrovke a tabletkam, ktore uživam. Blanka Srdečne zdravím, asi treba navštíviť lekára - gastroenterológa a dôkladne to vyšetriť... cez internet to bohužiaľ nejde..

2017-10-12 13:06:41 - otázka od: Martin Dobrý deň! Ja by som sa chcel opýtať akým jedlám by som sa mal vyvarovať aby som mal priaznivé výsledky? Dobrý deň, ... výživa a diéta hrajú v liečebnom procese nezastupiteľnú úlohu. U pacientov s črevnými zápalmi sa navyše nezriedka vyskytuje deficit niektorých vitamínov a minerálov, podvýživa, intolerancie niektorých potravín, prípadne zmenené anatomické pomery (zúženia alebo stavy po operáciách čreva). Strava preto musí byť prispôsobená subjektívnym potrebám každého pacienta, takpovediac šitá na mieru. Veľa informácií na túto tému nájdete na našej stránke crohnika.sk. Pri aktívnom štádiu a pri prítomnosti zúženia čreva sa doporučuje bezzvyšková diéta. Vo všeobecnosti v aktívnom štádiu pacienti zle tolerujú nápoje a jedlá s obsahom kofeínu (zhoršujú hnačky), mliečne výrobky s obsahom laktózy, vyprážané a mastné jedlá, sýtené nápoje a nafukujúcu zeleninu. Dôležitý je dostatočný prijem tekutín.

2017-10-12 13:08:53 - otázka od: Olga Dobry den pan doktor.mojej dcere (11)diagnostikovali pred rokom crohnovu chorobu.mala len krv v stolici.bola na klonoskopii.aj na magnetickej rezonancii.nemala okrem tej krvi ziadne ine priznaky.ziadna unava(je je majsterka SR v behu na lyziach,),ziadne hnacky.nic.vysli jej pozitivne protilatky v krvi.chcem sa opytat ci je to mozne stanovit diagnozu behom par dni?a ci moze mat len takyto jeden priznak.lebo po roku sono ukazalo ze ma creva uplne v poriadku.co by ste nam poradili,pani doktorky sa nemozme ani opytat lebo na nas len zazera,a odvrkne.pritom cestujeme za nou niekolko 100 km.a pristup hrozny.ona by nemala ani s detmi robit.dakujem za odpoved Dobrý deň prajem, bohužiaľ cez internet nie je možné stanoviť diagnózu. Ak mala krv v stolici je to vážny príznak. Pacienti s Crohnovou chorobou nemusia mať všetky príznaky a niekedy je naozaj prítomný len jeden -dva. Stav je nutné prediskutovať s ošetrujúcim gastroenterológom, vo Vašom prípade pediatrickým. Ak by ste nemali v neho dôveru, skúste sa objednať na iné pracovisko.

2017-10-12 13:09:22 - otázka od: Gabriela Jaloviarová Dobrý deň želám.Ja by som sa chcela opýtať ohľadom tejto choroby.Netýka sa mňa ale môjho syna.Má 18 rokov,trpí častými hračkami.Denne aj tri aj štyri krát ide na záchod.Mal aj krv v stolici ale vyšetrenie sa nedotiahlo do konca.Rada by som vedela aký je postup.Ďakujem a pekný zvyšok dňa z pozdravom Jaloviarová. Srdečne zdravím, Krv v stolici je vážny príznak a treba ho bezpodmienečne vyšetriť. Základom je kolonoskopické vyšetrenie, nutné je vyšetriť aj kalprotektín v stolici a niektoré z vyšetrení na tenké črevo (ultrazvuk, CR alebo MR)

2017-10-12 13:14:21 - otázka od: Gabriel Dobry den. Preco vznikaju tieto ochorenia. Moze sa na ich vzniku podielat strava, zivotosprava genetika alebo stres? Dakujem . S pozdravom Gabriel Príčina Crohnovej choroby ani ulceróznej kolitídy nie je známa. Jedná sa o zrejme o nešťastnú kombináciu vrodených dedičných predispozícií, nepriaznivých faktorov životného štýlu a pôsobenia okolia. Výsledkom je abnormálne nahromadenie inak neškodných baktérií v stene čreva a vyvolanie zápalu jeho sliznice. Pri Crohnovej chorobe dochádza neskôr k zápalu celej steny čreva, prípadne aj jeho okolia. Ja sa domnievam, že sa jedná o oslabenie slizničnej bariéry čreva, ktorá ho “neubráni” pred prenikaním baktérií do hlbších vrstiev. V súčasnosti prebiehajú mnohé výskumy genetických aj tzv. enviromentálnych príčin tohto ochorenia. V našom centre sme sa tiež venovali výskumu príčin Crohnovej choroby a zistili sme, že pacienti s Crohnovou chorobou v porovnaní so zdravými rovesníkmi oveľa častejšie fajčili, menej sa v detstve venovali športovým aktivitám a boli kratšie kojení. Navyše mali menej často kontakt s domácimi zvieratami.

2017-10-12 13:16:07 - otázka od: Miriama Pobjecky Dobry den, chcela by som sa opytat, ze ak Crohnova choroba vznika ako prehnana imunitna reakcia, to znamena, ze moj imunitny system je silny a nemozem tak lahko ochoriet (chripka, prechlanutie)? Alebo je to opacne? Dakujem, za odpoved. Dobrý deň. Príčiny Crohnovej choroby nie sú presne známe. viď jedna z predchádzajúcich odpovedí. Skôr je to asi tak, že prvá línia obrany - lokálna imunitná reakcia v sliznici čreva je oslabená. Neškodné baktérie preniknú hlbšie, a telo reaguje druhou líniou imunitnej obrany, ktorá je agresívna a vyvolá silný zápal. Táto porucha lokálnej imunity v čreve je zrejme selektívna, to znamená obranyschopnosť proti iným patogénom a v iných orgánoch je normálna. Pacienti s Crohnovu chorobou podľa mojich skúseností nemajú v predchorobí vyššiu náchylnosť na iné ako črevné infekcie. Druhou otázkou je vplyv liečby na imunity, ktorý je s výnimkou najmodernejších liekov prevažne oslabujúci. To znamená že kortikoidy , azatioprín aj biologiká, okrem tých najnovších, oslabujú obranyschopnosť a pecienti majú niečo vyššiu náchylnosť na infekcie. Ako im predchádzať si môžete prečítať na stránke crohnika.sk Z časových dôvodov bohužiaľ nestihnem všetko napísať.

2017-10-12 13:17:19 - otázka od: dia Dobry den, je mozne sa u Vas objednat na kolonoskopiu aj bez sprievod.listka od obvod.lekara? a vykonavate kolonoskopiu aj v celkovej anestezii?? dakujem Srdečne zdravím, kolonoskopiu indikuje zväčša gastroenterológ a k nemu potrebujete podľa nie veľmi šťastného zákona výmenný lístok. Áno, každý pacient v našom centre dostáva buď pomerne silnú analgosedáciu. Ak to nestačí alebo si pacient praje vykonávame vyšetrenie v celkovej anestéze pod dohľadom anesteziológa. Vyšetrenie je tak vo väčšine prípadov nebolestivé alebo prinajmenšom tolerovateľné.

2017-10-12 13:21:16 - otázka od: Martina Dobrý den, CCH mám 3,5 roku. Léčba mi nezabirala, ale od února mám biologickou léčbu,která snad zabírá,krom občasných bolestivých křečí, ale teď jsem měla delší dobu tlak na močový měchýř a gynekoložka zjistila, ze mam nejspíš srostlé střevo s levým vajecnikem. Ujistila mě, ze o nador se nejedná, ale ze tam špatně vidí, taze buď se tam podívají lapatoskopicky nebo to nechat. Jsem matka samozivitelka a mám práci účetní, takže v jednom kole. Srdečne zdravím. Bohužiaľ cez internet nie je možné stanoviť diagnózu a tým ani poskytnúť zodpovednú radu v tejto veci. Pred prípadnou laparoskopiou preberte s lekárom čo sa od nej očakáva? Stanovenie diagnózy alebo aj liečebne zasiahnuť? Pri kŕčovitých bolestiach brucha je vždy nutné vylúčiť prítomnosť zúženia čreva, ktoré sa takto typicky prejavuje. Na to sa využíva ultrazvuk, CT alebo MR enterografia.

2017-10-12 13:22:52 - otázka od: Pavol Dobrý deň, chcem sa opýtať, aký máte názor na stravu bohatú na tuky, zeleninu, bielkoviny a minimum sacharidov a žiadne spracované potraviny (SCD, PALEO, GAPS atp). Trendom v USA je liečba UC a MC pomocou stravy, lebo lieky nezaberajú a majú nespočetne veľa nežiaducich účinkov. Ďakujem za odpoveď Dobrý deň. Nie je známy diétny postup, ktorý by definitívne zastavil alebo vyliečil zápalové ochorenia čreva. V aktívnom štádiu a pri prítomnosti zúženia čreva je preukazateľné prínosná bezzvyšková dieta. Nízkosacharidové diety ako Paleo diéta, Atkinsova diéta a ich variácie nie sú v aktívnom štádiu ochorenia vhodné z dvoch dôvodov. Po prvé zakladajú sa na tukoch, ktoré zhoršujú u pacientov hnačky a po druhé obsahujú veľa zeleniny, ktorá zhoršuje ochorenia. V prípade zúženia (stenózy) dokonca môže spôsobiť život ohrozujúcu črevnú nepriechodnosť. Mám pacientov, ktorý skúšali až ketogénne dietu (extrémna forma low carb) a ich stav sa zhoršil. V prípade Crohnovej choroby určite nemôžem doporučiť a skôr od toho odhováram. U ulceróznej kolitídy zrejme tiež. Viac odborných informácií o diétach a životospráve môžete nájsť na našej stránke crohnika.sk

2017-10-12 13:24:47 - otázka od: Eva Nešťáková Dobrý deň.Crohnovu chorobu mám 13 rokov v kombinácii s celiakiou,z toho 10 rokov som na biologickej liečbe Humire.Začala som mať problémy s chrbticou,rada by som vedela aké protizápalové lieky môžem užívať keď všetky v príbalovom letáčiku majú napísané že nevhodne pre pacientov s crohnom,môj neurológ aj ortopéd mi nevedia nastaviť vhodné lieky,sú to len same tabletky proti bolesti,gély a naplaste,bohužiaľ majú krátkodobý účinok,niekedy mám dojem akoby sa ma doktori báli Dobrý deň, v prvom rade treba dôkladne vyšetriť, aká je príčina bolestí chrbta. Liečba by mala byť zameraná na príčinu. Lieky od bolelsti sú len symptomatická liečba príznakov. U pacientov s IBD treba preferovať lieky, ktoré sú pre tráviaci trakt čo najmenej zaťažujúce. Sem patrí paracetamol, tramadol a ich kombinácie, prípadne tzv COX2 selektívne nesteroidné antireumatiká, ako je celecoxib. Konkrétne lieky si ľahko vyhľadáte ak dáte do googlu celecoxib adcc a podobne.

2017-10-12 13:27:09 - otázka od: Martin Križan Dobrý den,chcel by som sa opytat na nove ucinne,alebo nadejne lieky ohladom UC...tiez by ma zaujimalo ako veda pokrocila ohladom noviem liecby a ako vidite buducnost liecby v dohladnej dobe....dakujem Medzi nové lieky, ktoré už sú v klinickej praxi patrí vedolizumab na Crohnovu chorobu aj ulceróznu kolitídu a ustekinumab na Crohnovu chorobu. Vedolizumabom liečime na Slovensku už asi rok a pol a ustekinumab je dostupný od januára. Oba lieky patria medzi superselektívne biologické imunomodulátory a ich hlavnou výhodou je minimum vedľajších účinkov. My v Ružinove liečime už niekoľko desiatok prevažne ťažkých pacientov a môžem potvrdiť skúsenosti kolegov zo zahraničia. V správnych rukách sú to účinné a veľmi bezpečné lieky. Zatiaľ sa používajú u pacientov, u ktorých zlyhajú iné biologiká, ale časom sa zrejme začnú používať aj ako prvá/druhá línia. Čo sa týka vývoja nových liekov, ten je pomerne intenzívny. Zameriava sa na tzv. malé molekuly, to znamená nové imunomodulátory vo forme tabliet. Medzi nádejne lieky patrí mongersen, S1P1 inhibítori ako ozanimod a amiselimod a infibítori JAK kináz ako je napríklad filgotinib. Tieto lieky sú v pokročilých fázach vývoja, do praxe sa môžu dostať o 6-7 rokov. Zatiaľ sú dostupné iba vo vybraných centrách v rámci klinických štúdií.

2017-10-12 13:30:13 - otázka od: Vladimír Kučavík Zaujímala by ma info o "transplantácii stolice".. jej efekt na liečbu a či existuje pracovisko v SR ktoré ju vykonáva.. v ČR to robí Brno? Ďakujem s pozdravom Srdečne zdravím, je to nádejná, ale stále experimentálna forma liečby. Na Slovensku ju začíname robiť v našom centre v Univerzitnej nemocnici Bratislava - Ružinov v spolupráci s Klinikou infektológie UNB. Ak Vás zaujíma viac môžete zadať do googlu Sturdik Hlavaty FMT, písali sme o tom nedávno článok.

2017-10-12 13:35:40 - otázka od: Eva Máthé Dobrý deň, viem,že Crohnova choroba a Ulcerózna kolitída sú klasifikované ako nevyliečiteľné choroby. Napriek tomu by ma zaujímalo,či poznáte alebo ste počuli o niekom, kto sa úplne vyliečil z Crohnovej choroby liekmi prípadne inou formou(zmena stravovania, detox, alternatívna medicína)Veľmi pekne ďakujem za odpoveď. Dobrý deň. Obe ochorenia sú chronické. Ak sú včas a dobre liečené, pacient vedie úplne normálny život. Bohužiaľ, pravdepodobnosť úplneho vyliečenia bez užívania liekov je veľmi nízka. Spomedzi asi 500 pacientov o ktorých sa staráme sa to podarilo možno 5-10, aj to po dlhoročnej liečbe. Prečo práve u týchto pacientov však nedokážeme povedať. Naopak drvivá väčšina pacientov, ktorí si vysadili lieky skončila z ťažkým relapsom ochorenia, bohužiaľ neraz aj tragicky. Napríklad niekedy skúšajú pacientky, ktoré otehotnujé vysadiť všetky lieky. Navádzajú ich na to rôzne "rady" na internete alebo Bio alternatívne stránky . O pár mesiacov po vysadení so železnou pravdepodobnosťou dochádza k návratu ochorenia a začína sa boj zdravie matky a neraz aj život dieťaťa.. Bohužiaľ neexistuje overená metóda alternatívnej medicíny alebo "detox-u". Moji pacienti vyskúšali už tiež všeličo, stojí to neraz kopec peňazí a nikdy, slovom nikdy to dlhodobo nepomohlo. Na rozdiel od moderných liekov, ktoré v 90% udržia ochorenia v remisii. Za predpokladu, že sa sličbou začne pred vznikom komplikácií a pacient lieky užíva.

2017-10-12 13:36:51 - otázka od: Jana Budáčová V máji mi zistili Crohnovu chorobu. Nastavil ma pán doktor na pentazu 2 sáčky ráno. Ale pridal mi liek IMASUP na potlačenie imunitného systému a s tým nie som stotožnená. Bojím sa iných zavážných ochorení, ktoré by mohli vypuknúť po znížení imunity. Poraďte prosím .Ďakujem za odpoved. Dobrý deň. Oba lieky sa bežne používajú na liečbu Crohnovej choroby. Imasup je azatioprín. Potlačenie imunity je mierne, nemusíte sa báť závažných ochorení. Čo ale je potrebné pravidelne sledovať, je krvný obraz, pečeňové testy a pankreatické enzýmy. Najobávanejšou komplikáciou je útlm kostnej drene. Detailné informácie o tomto aj ďalších liekoch si môžete prečítať na stránke crohnika.sk. Ak ste náchylná na infekcie, je možné zvážiť vedolizumab, ten je zrejme najbezpečnejší z tejto stránky.

2017-10-12 13:37:32 - otázka od: Eva Kempová Pán docent, mám 35 ročnú dcéru, ktorá má podobné problémy a už celé roky jej nevedia lekári nič zistiť.Je vysokoškolsky vzdelaná vo vedúcom postavení a predsa si nevie pomôcť sama sebe, hoci riadi iných. Pán docent, nemali by ste záujem pomôcť jej a ujať sa jej zdravotného stavu? Ona sa už hanbí ísť k lekárovi, že sa trápne cíti, že jej aj tak nič nevedia zistiť ani poradiť. takto s problémami žije už 16 rokov, býva slabá, unavená, stále by spala. Rada a dosť veľa aj zje a predsa chudne..už má len 45 kg. Vopred Vám veľmi pekne ďakujem za ochotu pomôcť. S pozdravom Eva Kempová Srdečne zdravím, pri podozrení na črevné zápalové ochorenia odporúčam vyšetriť kalprotektín v stolice. Ak je negatívny v podstate vylučuje prítomnosť zápalu v tráviacom trakte a treba sa zamerať pri diagnostike na iné možné príčiny.

2017-10-12 13:37:44 - otázka od: Zdenka Sádovská Pri ulceróznej kolitíde je bežné,že pacient zvracia a neudrží nič v sebe? Trebárs ráno niečo zje(nie veľa) a na obed taktiež-ale večer to všetko vyzvracia? Nie, pri ulceróznej kolitíde má pacient typicky krvavé hnačky, často s kŕčmi v podbrušku. Zvracanie je príznakom iných ochorení.

2017-10-12 13:38:35 - otázka od: Mgr.Lucia Urbanova Dobry den pan doktor,chcela by som sa spytat ci je vhodny teply az horuci kupel pri pankolitide??? A este jedna otazka-zjem vsetko,nemam bolesti brucha,krce,hnacky,krvne testy vsetky ok,ale vzdy pritomna krv v stolici. Dokonca uz aj vredy na HC,aj ked nemam ziadne tazkosti,snad len nafukovanie..mala by som skusit zmenit stravu?? Dakujem za odpoved. Lucia. Srdečne zdavím, teplý kúpeľ je vhodný, určite pôsobí relaxačne, aj proti kŕčom v bruchu často. Samotné ochorenie však zrejme veľmi neovplyvní. Čo sa dýka diéty, pozrite prosím odpovede na predchádzajúce podobné otázky alebo si kliknite na stránku crohnika.sk

2017-10-12 13:39:58 - otázka od: Diana Chovancová Stanková Dobry den pan doktor, chcem sa spytat, ci existuju nejake spolahlive krvne testy, alebo testy zo stolice, ktore vedia s urcitostou potvrdit diagnozu Crohnovej chory alebo ulceroznej kolitidy? Ak nie, co su diagnosticke kriteria na potvrdenie tychto diagnoz? Dakujem. S pozdravom Diana Chovancova Stankova Dobrý deň prajem, diagnóza je zvyčajne dvojetapová. Ak má pacient ťažkosti, ktoré svedčia pre črevný zápal, najprv sa potvrdí zápal v tráviacom trakte napríklad pomocou kalprotektínu v stolicu a/alebo kolonoskopie. V druhom slede je potrebné vylúčiť známe príčiny zápalu ako sú rôzne infekcie, u starších ľudí nedokrvenosť čreva, vedľajšie účinky liekov a podobne. Diagnóza sa stanoví na základe typického klinického obrazu, dlhšie trvajúceho priebehu, nálezu na endoskopii a absencie iných príčin zápalu. Pomerne špecifické pre potvrdenie diagnózy Crohnovej choroby je nález tzv granulómov v biopsii, ten sa ale nájde len asi v 10% bioptických vzoriek (50% vzoriek počas operácií) . Jednoznačný potvrdzujúci typický test nie je. Čiže v našich zemepisných šírkach sa chronický zápal sliznice čreva rovná buď Crohnova choroba alebo ulcerózna kolitída podľa lokalizácie a vzhľadu.

2017-10-12 13:40:38 - otázka od: Cárachová Zdravím, v septembri 2016 mi vyoperovali obličku na ktorej som mala zhubný nádor. Druhá oblička je dobrá, ale začiatkom tohoto roka mi zistili Crohnovú chorobu,užívam Salofalk a Budenofalk, ale moc sa môj zdr. stav nezlepšil. Môj ošetrujúci doktor mi navrhuje liečbu IMMUNOPRINOM. Rozhodnutie je na mne, ale je ťažké sa rozhodnúť, zvládne to tá moja jedna obličká? Ďakujem a prajem vám všetko dobré. Cárachová Dobrý deň prajem, prediskutujte s lekárom biologickú liečbu vedolizumabom. Na rozdiel od azatioprínu nemá imunosupresívne obličky. Immunoprin potláča imunitu a môže zvýšiť riziko recidívy nádoru. Vedolizumab pôsobí iba v čreve a nepotláča imunitu. Toto je jedna z jeho typických indikácií. V Univerzitnej nemocnici v Bratislave Ružinov máme niekoľko pacientov po liečbe zhubných nádorov na vedolizumabe a majú sa dobre (zatiaľ liečení 1-2 roky), recidíva ani progresia nádorov sa nevyskytla.

2017-10-12 13:41:05 - otázka od: Harbichová Oľga Po rannej stolici mám na toaletnom papiri krv. Stolicu mám pravidelnú, normálnu.žiadne bolesti, chutí mi jesť. Neviem na aké vyšetrenie by som mala ísť, aby som niečo nezanedbala.Mám 68 rokov.mám to asi dva týždne. Za odpoveď ďakujem Dobrý deň, bez odkladu sa objednajte na kolonoskopiu. Môžu to byť banálne hemoroidy ale aj zhubná rakovina hrubého čreva. Je to potrebné dôkladne vyšetriť. Včasná diagnóza znamená aj v tom horšom prípade 80-90% šancu na vyliečenie. Neskorá 30-40%.

2017-10-12 13:41:17 - otázka od: Maroš Dobrý deň. Mám pred 40tkou a už asi 15 rokov mávam v stolici pravidelne asi 2-3x do mesiaca krv (mám citlivý žalúdok a stáva sa to, keď zjem čosi, čo mi nesadlo). Často mávam hnačky, kŕče v žalúdku a niekoľkokrát do roka aj symptómy, aké sa prejavujú pri črevnej chrípke. Asi pred 7 rokmi som bol na kolonoskopii, v rámci ktorej som absolvoval sondy cez pažerák aj konečník. Našli mi jeden polyp, ktorý bol odstránený, tým bola záležitosť akože ukončená, no na mojich problémoch to nič nezmenilo a pretrvávajú tak ako predtým. Na koho sa mám prosím vás obrátiť? Dobrý deň, takisto sa treba obrátiť na gastroenterológa. Viac sa cez internet nedá poradiť.

2017-10-12 13:41:55 - otázka od: Milos Kvasna zdravim ta Tibor... uz niekolko rokov sa u nas na jarmoku pravidelne zucastnujem sutaze v pojedani cilli papriciek, pricom vzdy skoncim v TOP 3 a 2x sa mi toto zapolenie aj podarilo vyhrat... moja manzelka ma voci tomuto mojmu konicku vyhrady a tvrdi ze taky nahly prisun velkeho mnozstva chilli papriciek raz moze mojmu zaludku vazne ublizit (na druhy den ma sice po nich pali kotel, ale doteraz to nebolo nic dramaticke...), zaujimal by ma teda nazor na vec teba ako fundovaneho gastroenterologa... Srdečne zdravím, čili ako aj ďalšie koreniny majú prevažne pozitívny vplyv na trávenie. Miera tolerancie je individuálna. Niekto toleruje aj veľké množstvo, napríklad ja ja mám rád čili... Niekto ich však netoleruje a spôsobujú mu ťažobu alebo kŕče brucha. Súťaže v jedení nepovažujem za rozumnú zábavu. Všetko s mierou, nadmerné množstvo čohokoľvek môže ublížiť, a to aj obyčajnej vody.

2017-10-12 13:44:04 - otázka od: Andrea Dobry den, chcela by som sa opytat ako je to s uzivanim liekov v tehotenstve. Mam ulceroznu kolitidu diagnostikovanu v roku 1997 a momentalne uzivam 1g Pentazi rano v tabletkach. Je dobre v obdobi tehotenstva lieky vynechat ked prebieha obdobie remisie alebo ich treba uzivat dalej? Nie je to pre babatko skodlive? Dakujem za odpoved Dobrý deň, 1) užívanie liekov počas tehotenstva treba prediskutovať vždy s ošetrujúcim lekárom, to jest gastroenterológom aj gynekológom. 2) Pentasa 1g je pomerne nízka dávka, určite na dolnej hranici účinnej dávky 3) Za žiadnych okolností nie je dobré svojvoľne vysadzovať lieky počas gravidity, to je recept na veľké problémy pre Vás aj bábätko , viď aj jedna z predchádzajúcich odpovedí 4) mesalazín v Pentase ale ani väčšina iných liekov používaných na liečbu ulceróznej kolitídy nie sú pre bábätko škodlivé. To neznamená, že sa nemôžu vyskytnúť komplikácie tehotenstva , ich výskyt je však rovnako pravdepodobný ako u zdravých žien. 5) Naopak pri pretrvávaní aktivity ochorenia počas tehotenstva (napríklad po vysadení liekov) dochádza výrazne častejšie k neprospievaniu plodu a stúpa riziko zníženej pôrodnej hmotnosti dieťaťa so všetkými rizikami, ktoré to prináša.

2017-10-12 13:45:25 - otázka od: Katarína Vrábelová Dobrý deň mám podozrenie na zápal čreva v oblasti konečníka čo je veľmi podobné priznakom ake som mala a ake ste opísali.Nasadila som lieky a poľavilo sa no chcem sa opýtať aká strava je vhodná aby som predchádzala opakovanym problémom.Lieky boli zakúpene v lekárni u svojho lekára som nebola.Ale vyzeralo to,že budem musieť ho navštíviť.Ale nedalo sa z iných dôvodov.Ďakujem Katarína Vrábelová Považská Bystrica Srdečne zdravím, určite navštívte lekára - gastroenterológa. Liečba a aj strava závisia od diagnózy a tú vie stanoviť lekár po dôkladnom vyšetrení.

2017-10-12 13:48:50 - otázka od: Nikola Benedikovičová Dobrý deň, som 2 roky po operácii, kedy mi vzali 15cm tenkého čreva. Chodím na biologickú liečbu, nepociťujem nejaké ťažkosti, ale aj napriek tomu sa mi nedarí pribrať aj keď jem všetko. Mám 158cm a 45kg. AKo viem pribrať ? Srdečne zdravím, v prvom rade treba posúdiť kalorický príjem. Ak je ten nedostatočný t.j. menej ako 30-35 kcal/kg, pribrať sa nepodarí. Takisto ak by ste vykonávali fyzicky namáhavú prácu, treba kalorický príjem zvýšiť. Možno je vhodné viesť si pár týždňov stravovací denník a ten prebrať potom s lekárom. Ak by bol kalorický príjem dostatočný je treba vyšetriť schopnosť čreva vstrebávať živiny, prípadne vylúčiť iné sprievodné ochorenia, predovšetkým celiakiu..

2017-10-12 13:53:22 - otázka od: Helena Dobrý deň pán doc.MUDr.Hlavatý . Mňa by zaujímala skutočnosť vzniku C r o h n o v e j choroby.Prečo alebo z akého dôvodu vzniká abnormálne nahromadenie baktérií v tenkom čreve. O aké baktérie ide? Ak sú rôzne, sú v prevahe tie,ktoré vytvárajúce toxicitu, na základe ktorej môžu vznikať vyššie uvedené zápaly,...atď? Aká súvislosť je medzi týmito baktériami a bunkou ľudského tela,resp.časťou bunky mitochondriou ? Môžu nastať zmeny v DNA ? Uvedené symptómy nepoznám, ale táto téma ma veľmi zaujíma cez prizmu pozorovateľa. Uvažujem nad niečim, a z tohto dôvodu som veľmi zvedavá na Váš názor,resp.odpoveď odborníka,na moje laické otázky.Ďakujem za Vašu odpoveď. Srdečne zdravím, pozrite prosím odpovede na predchádzajúce otázky. Prečo vzniká nahromadenie - je preukázaných niekoľko genetických abnormalít v génoch vrodenej imunitnej odpovede a autofágie, ktoré za normálnych okolností zodpovedajú za clearence nepatogénnych baktérií zo sliznice... Tieto sú u pacientov s Crohnovou chorobou menej funkčné , napríklag gény NOD, ATG16 atď .. Ad baktérie: Nejedná sa pritom o špecifický kmeň baktérií ale sériu zmien mikrobiómu - viac kmeňov bacteroidets, adhezívnych E.coli a podobne ... Súvslosť s mitochondirami nie je známa.. Zmeny v DNA nenastávajú . Toľko narýchlo odpovede na špecifické otázky ..

2017-10-12 13:54:48 - otázka od: zuzi Dobry den, p.doktor, uz niekolko rokov mam hnackovu stolicu. v poslednom roku pocitujem bolesti v oblasti zaludka /alebo pankreasu?/ a na druhy den mam silne cervenu krv v stolici, a nasledne sa mi od bolesti ulavi. Myslite, ze mam nejake vredy, ktore praskaju a stolicou sa nasledne s krvou vyplavia? Dakujem Zuzi Dobrý deň, takisto sa treba obrátiť na gastroenterológa. Viac sa cez internet nedá poradiť. Ak je krv v stolici je bezodkladne nutné vyšetrenie. Môže sa jednať aj o vážne diagnózy.

2017-10-12 13:57:39 - otázka od: Mato Dobry den, ako formou sa vysetruje Crohnova Choroba v tenkom creve? Mam zvysene hodnotu Kalpretektinu v krvi. GFS a Kolonoskopia boli negativne. Naduvanie a hnacky sa objavuju aj pri dietnej strave. Srdečne zdravím, Tenké črevo sa vyšetruje ťažšie. V prvej línii sa používajú neinvazívne vyšetrovacie metódy ako je ultrasonografia čreva, CT alebo MR enterografia. Ak sa nepreukáže príčina môže sa indikovať endoskopické vyšetrenie pomocou enteroskopu alebo pomocou kapsulovej enteroskopie.. Akj je podozrenie na zápal prichádza do úvahy aj scintigrafia so značkovanými bielymi krvinkami ..

Fotogaléria


Tagy:
gastroenterológ Tibor Hlavatý Crohnova choroba ulcerózna kolitída

2017-10-12 12:55:00  |  Foto: archív T. H.  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia