MUDr. Ingrid Brucknerová bola online: Centier včasnej intervencie bude na Slovensku viac!

Doc. MUDr. Ingrid Brucknerová, PhD. je prednostkou Neonatologickej kliniky intenzívnej medicíny LF UK a DFNsP.
Zdroj: Ples v opere
2015-11-03 10:55:00

Narodilo sa vám dieťa predčasne alebo so zdravotným znevýhodnením? Ako sa oňho postarať? Aj to ste sa pýtali pediatričky doc. MUDr. Ingrid Brucknerovej, PhD. a riaditeľky Centra včasnej intervencie Bratislava, n. o. PhDr. Eriky Tichej v online rozhovore, ktorý bol v utorok 3. novembra 2015 od 11:00-12:00 v magazíne Vysetrenie.sk.


Príchod dieťaťa otrasie celou rodinou. Vyvoláva nielen radostné pocity, ale aj mnohé obavy. Obzvlášť vtedy, ak sa dieťa narodí predčasne alebo s rôznymi zdravotnými následkami. Zdravie ich dieťaťa je pre rodičov na prvom mieste.

Ročne sa narodí na Slovensku viac ako 2000 detí, ktoré potrebujú špecializovanú starostlivosť. Ide o deti s rôznymi následkami, poškodením orgánov či iným zdravotným znevýhodnením. Mnohé rodiny pritom nezvládajú starostlivosť o zdravotne znevýhodnené dieťa (finančne, odborne, psychicky, logisticky) a tieto deti sú následne umiestňované do ústavnej starostlivosti – to stojí štát ročne cca 15 tisíc eur na jedno dieťa. Špecializovanú starostlivosť o deti so zdravotným znevýhodnením im vedia poskytnúť Centrá včasnej intervencie, ktorých je na Slovensku alarmujúco málo. V ČR je ich 47, zatiaľ čo na Slovensku len tri.

Včasnou intervenciou sa dajú minimalizovať zdravotné ťažkosti dieťaťa tak, aby mohlo byť neskôr integrované medzi zdravé deti a rodina mohla viesť plnohodnotný a dôstojný život.  Žiadna iná inštitúcia či zariadenie na Slovensku sa nevenuje cieľovej skupine znevýhodnených detí od narodenia do 3 rokov, čo je dominantná skupina detí, pre ktoré je služba včasnej intervencie poskytovaná. Ples v opere chce upozorniť na tento problém, pomôcť a apelovať k riešeniu.


Chýba odborná pomoc rodinám s deťmi, ktoré sú ohrozené: Ako sa to bude riešiť?


O odborníkoch

Doc. MUDr. Ingrid Brucknerová, PhD. je pediatričkou a prednostkou  Neonatologickej kliniky intenzívnej medicíny LF UK a DFNsP (Lekárskej fakulty UK a Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou). Vo svojej lekárskej praxi sa stretáva práve s ohrozenou skupinou detí, ktoré potrebujú špecializovanú pomoc Centier včasnej intervencie.

PhDr. Erika Tichá, PhD. v súčasnosti pôsobí ako riaditeľka, špeciálna a liečebná pedagogička Centra včasnej intervencie Bratislava, n. o. a zároveň ako členka expertnej skupiny projektu Nadácie SOCIA – Rozvoj včasnej intervencie na Slovensku. Celé svoje profesionálne pôsobenie sa odborne zameriava na oblasť včasnej intervencie predčasne narodených detí a detí s rizikovým vývinom vo veku od narodenia do 6 rokov a ich rodín.

Posielali ste otázky MUDr. Ingrid Brucknerovej a PhDr. Erike Tichej, ktoré boli online v utorok 3. novembra 2015 od 11:00-12:00 v magazíne Vysetrenie.sk. 


Online rozhovor

2015-11-03 11:04:16 - otázka od: Dagmar Stalo sa vam niekedy, ze rodina isla do centra, lebo potrebovala pomoc, no onedlho sklzla tam, kde predtym? teda pomoc bola neuspesna? Riesite to napr. aj s psychologmi? Mali ste aj taky pripad? Pekný deň, áno potreby rodín detí s rizikovým vývinom sú veľmi premenlivé, menia sa vekom, zdravotným stavom dieťaťa, ale aj rodinnou situáciou a inými vplyvmi, ktoré do života každej rodiny vstupujú, takéto situácie sú v rodinách časté. Nemožno povedať že by pomoc nebola úspešná, skôr sa počas pomoci objavila nová situácia, ktorá si vyžadovala pozornosť. Súčasťou tímu odborníkov v rámci Centra včasnej intervencie je aj psychológ ktorý v kooperácii s ostatnými poradcami centra napomáhajú rodine hľadať riešenia nových ťažkostí.

2015-11-03 11:10:42 - otázka od: Adela Ako je mozne ze je tchyto centier na slvoensku len tri a v cesku su desiatky? V com je u nas chyba? Služba včasnej intervencie ako sociálna služba je na Slovensku relatívne mladou, legislatívne ukotvená až od roku 2014. Napriek tomu mnoho odborníkov a organizácií v rôznej forme poskytovalo podporu deťom v ranom veku alebo ich rodinám už dávnejšie. Centra včasnej intervencie sú však špecifické práve svojou orientáciou na celú rodinu a podporou rodiny v jej prirodzenom prostredí. Je to filozofia a prístup, ktorý si len pomaly nachádza svoje miesto v spoločnosti a veľmi veríme, že čoskoro bude podobných centier na Slovensku viac.

2015-11-03 11:13:38 - otázka od: Eliska Dobry den, ked vyuzijem vasu pomoc v centre vcasnej intervencie, je urceny cas, do kedy mozem od vas cakat podporu? Alebo je to uz nastalo? Ci napr. 5 rokov..? Pekný deň, služby Centra včasnej intervencie sú primárne orientované na rodiny ktoré majú dieťa s rizikovým vývinom alebo zdravotným postihnutím vo veku od narodenia do jeho 7 rokov. Keďže sme primárne sociálnou službou viaže sa na nás legislatíva, ktorá službu včasnej intervencie takto vymedzuje.

2015-11-03 11:17:51 - otázka od: Marian Dobry den, kolko stoji pomoc v centre vcasnej intervencie? Dakujem Pekný deň, vychádzajúc zo zákona o sociálnych službách je služba samotná bezplatná, takže rodiny za službu či už v prirodzenom prostredí (v rodine), alebo v prostredí centra naplatia žiaden poplatok, avšak prispievajú v sume 10 EUR na iné náklady súvisiace s poskytovaním sociálnej služby napr. pohonné hmoty.

2015-11-03 11:21:06 - otázka od: Jana Dobryy, bude v buducnosti na Slovensku viac centier? Niektori by sme radi vyuzili vasu pomoc, no centra su pre nas daleko.. Pekný deň, áno pevne veríme že podobných centier bude čo najviac tak aby pokryli potreby všetkých rodín ktoré takúto podporu potrebujú. V januári nasledujúceho roku bude podobné centrum zriadené v Banskej Bystrici za podpory hostí Plesu v Opere. Veríme že ďalšie centrá vzniknú čoskoro aj v ďalších krajských mestách.

2015-11-03 11:28:37 - otázka od: Erika Je vcasna intervencia urcena aj pre starsie deti? Na stranke pisete ze do 7 rokov..no podporu predsa potrebuju aj rodiny so starsimi detmi.. ak nie preco? Áno, vychádzajúc z legislatívy v oblasti sociálnych služieb je včasná intervencia vymedzená vekom od narodenia do 7 rokov dieťaťa. Potreby rodín po tomto vekom období nepominú, avšak mení sa ich charakter v porovnaní s potrebami novorodencov a detí raného veku. Práve z dôvodu špecifickosti potrieb detí v ranom období a obmedzenej možnosti získať podporu mimo zdravotníckej pomoci v tomto vekovom období vznikla potreba zriadiť centrá včasnej intervencie - teda aby mali možnosť poskytnúť podporu rodine a dieťaťu včas.

2015-11-03 11:35:42 - otázka od: Lucia Dobryyy, mate nejaku statistiku, kolko rodicov vyuzije pomoc v centrach za rok? Je v jednom z troch centier vyrazny vzostup rodin, co znamena ze v urcitej oblasti Slovenska je to kriticke? Pekný deň, vychádzajúc z aktuálnych možností a štatistík v rámci našich centier je približná kapacita centra 50 rodín na 4 pracovníkov. V súčasnosti máme v starostlivosti v Centre včasnej intervencie v Bratislave 35 rodín a veľmi podobný počet je aj v ostatných našich centrách. Rozloženie rodín je v rámci regiónov približne rovnaké, dosť výrazne závisí od informovanosti spolupracujúcich odborníkov a rodičov o tejto možnosti podpory, toho ako včas rodina vyhľadá pomoc a iných faktorov.

2015-11-03 11:44:15 - otázka od: Bianka Maliariková Dobrý deň, mám otázku na pani Tichú. Zaujímalo by ma, aké detičky k vám do centra chodia a ako s nimi pracujete? Čo všetko obnáša špecializovaná starostlivosť o takéto detičky? Vopred ďakujem za odpoveď a prajem všetko dobré. Pekný deň, naše služby vyhľadávajú predovšetkým rodičia predčasne narodených detí, alebo detí, ktorých vývin je z rôzneho dôvodu rizikový, alebo sú to rodičia detí okolo 1,5 až 2 rokov ktoré úž majú zdravotné postihnutie. S rodinou pracujeme predovšetkým jej prirodzenom prostredí, a podľa potreby ju dopĺňame o ambulantnú pomoc v prostredí nášho centra. Tím našich poradcov v zložení špeciálnych a liečebných pedagóga, logopéda, psychológa, fyzioterapeuta a sociálneho pracovníka sa usiluje identifikovať spolu s rodinou jej potreby a súčasne spoločne hľadať možnosti ich riešenia. Podporujeme hlavne rodinu aby nachádzala možnosti a zdroje v rodine a súčasne sa spolu s rodičmi usilujeme podporovať vývin dieťaťa. Včasná intervencia však zastrešuje mnoho ďalších možností pomoci rodine:) Ďakujeme

2015-11-03 11:53:17 - otázka od: Katarína Dobrý deň, chcela by som sa spýtať na váš osobný pohľad - čím to je, že takéto špecializované centrá majú na Slovensku také "chabé" zastúpenie? Ďakujem! Pekný deň, špecializovaných centier v podobe centier včasnej intervencie je síce veľmi málo, ale rôznych foriem iných služieb je na Slovensku pre deti so zdravotným postihnutím viacero. Myslím si, že do značnej miery je situácia podmienená na jednej strane legislatívnou otázkou a teda vymedzením včasnej intervencie ako sociálnej služby (od roku 2014, ), nedostatočnou prípravou odborníkov v oblasti pomáhajúcich profesií pre túto oblasť ale aj nedostatočnou spoluprácou jednotlivých rezortov participujúcich na starostlivosti o rodinu a dieťa raného veku, ktorého vývin je rizikový. Veríme, že koncept Centier včasnej intervencie ako multidisciplinárnych tímov odborníkov napomôže tomu, aby centier bolo na Slovensku viac.

2015-11-03 10:55:00  |  Foto: Ples v opere  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia