MUDr. Zuzana Andrýsková-Marcibálová bola online: Nenúťte dieťa do zeleniny, cestu si k nej nájde samé!

MUDr. Zuzana Andrýsková-Marcibálová pracuje v detskej nemocnici v Mladej Boleslave.
Zdroj: red
2015-04-27 10:00:00

Ako správne zvoliť dojčenské mlieko? Prečo je dôležité podávať mliečnu výživu čo najdlhšie? Aj s týmito otázkami ste sa mali možnosť obrátiť na detskú lekárku MUDr. Zuzanu Andrýskovú-Marcibálovú, ktorá bola online a na Vaše otázky odpovedala od 10:00-11:00 v magazíne Vysetrenie.sk. Prečítajte si odpovede na otázky, ktoré Vás zaujímali najviac!


Dbajte na vyváženú stravu dieťaťa!

Pre zdravý rast a vývoj potrebuje dieťatko vyváženú stravu. Dieťa by malo byť dojčené ideálne do ukončeného 6. mesiaca. Potom je možné začať mu podávať niektoré druhy zeleniny a ovocia, pričom vhodným doplnkom je tiež mliečna výživa, kaša a podobne. Treba dbať na to, aby detská strava bola výživná a obsahovala dostatok vitamínov a minerálnych látok. Dôležité je nielen zloženie, ale aj množstvo. Mamičky by svojim deťom nemali dávať zbytočne veľké porcie, inak hrozí, že si už v ranom veku vytvoria zdravotné problémy súvisiace s nadváhou.

O lekárke

Detská lekárka MUDr. Zuzana Andrýsková-Marcibálová vyštudovala Jeseniovu lekársku fakultu v Martine. V roku 2004 zložila atestáciu z pediatrie. Od roku 2002 pracuje v detskej nemocnici v Mladej Boleslave a od roku 2004 zároveň v ambulancii detskej gastroenterológie.

Pýtajte sa na všetko o detskej výžive! Na vaše otázky odpovedala detská lekárka MUDr. Zuzana Andrýsková-Marcibálová v online rozhovore. Odpovede si môžete prečítať nižšie.  


Online rozhovor

2015-04-27 09:58:18 - otázka od: Lenka Dobrý, mohli by ste mi prosím objasniť pojem dojčenský štrajk a ako pri tom postupovať? Ďakujem! Dojčenský štrajk je prechodné obdobie, vačšinou býva okolo tretieho mesiaca, po čase pominie, skúste zachovávať stereotyp, rituály, ktoré máte zaužívané . Doležité je eště udržat si produkciu mliečka, kludne odsávajte. Pekný den.

2015-04-27 10:00:25 - otázka od: martina Dobrý deň, mám l4 mes. syna a kojila som ho doteraz, lenže mi nechce žiadne mliečko ako náhradu. Stačí, že papá syry, maslo, tvaroh, jogurt? Dobrý deň. Stačí , keď dieťa je mliečne výrobky, často sa stáva, že dojčené dieťatko nechce iné mliečko. Ale je potrebne si uvedomiť, že potrebuje mliečnymi výrobkami nahradiť asi 500 ml mlieka denne. Skuste mu mliečko občas ponuknuť, uvidíte, v akom veku mu zachutí. Pekný deň.

2015-04-27 10:05:38 - otázka od: Magdalena Dobry den, mate nejake tipy na veceru pre dvojrocne dieta? DAKUJEM Dobrý deň. Na večeru možte kľudne pripraviť chlebík s roznymi typmi nátierok, s maslom striedavo s margarínom, obloženie podla chuti dieťatka. Alebo kaše, príloha s maskom, so zeleninou. Pekný deň.

2015-04-27 10:07:33 - otázka od: Jana Dobry den, od akeho veku je vhodne zamiesat do stravy dietatu lanove pomlete semiacka? V rodine si ich ucinky nevedia vynachvalit, preto by ma zaujimalo, ci s tym u malych deticiek pockat alebo smelo do toho...dakujem. Dobrý deň. Ľanové mleté semiačka by som nechala skor okolo 9.mesiaca, keď máte zaradené už všetky iné druhy príkrmov. Pekný deň.

2015-04-27 10:09:47 - otázka od: Iveta Zdravím pani doktorka, chcela by som sa spýtať na otázku ohľadom jedenia zeleniny. 7 mesačná neter odmieta papať špenát. Nemá s ním nejaký extra problém, proste iba vypľuje to, čo má v ústach. Máme sa napriek tomu snažiť jej ho podávať v jedle, alebo vyčkať a skúsiť to o nejaký mesiac dva? Nechceme jej zbytočne robiť zle. Vďaka! Dobrý deň. Nenutte ju do zeleniny, ktorú odmieta, počkajte 2 -3 mesiace a znovu to skuste, je to o trpezlivosti a výdrži, može sa stať, že vám ho nikdy jesť nebude. Ak Vám ide o to, aby vaša dcérka mala dostatok železa, tak na to je lepšie maso. Pekný deň.

2015-04-27 10:17:12 - otázka od: Katarína Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či na zastavené vetry u malých detí existuje aj iná bylinka, ktorá by pomohla, ak si odmyslím fenikel. Nechceli by sme siahať po medikamentoch či kvapkách z lekárne, ak to nie je nutné. Dobrý deň. Možte skusiť ešte probiotické kvapky, to nie je chemia, su to prospešné bakterie, ktoré často ukľudnia črevné koliky a nafuknutie bruška. Dobré skusenosti mám s Baby Calmom - obsahuje fenyklový, anízový a matový olej. A dalšie skor režimové opatrenia, typu teplo na bruško, masáže, nosiť dieťatko v klbočku. Pekný deň.

2015-04-27 10:19:44 - otázka od: Zdena Je možné prikrmovať dieťa ak trpí refluxom? Ďakujem! Dobrý deň. Je možné dokrmovať, práve príkrmy zahustia žalúdočný obsah a bývava i menej epizod refluxu. Pekný deň.

2015-04-27 10:23:15 - otázka od: Tina Dobry, je vhodne zacat s prikrmami zo zeleniny alebo najskor s ovocnými? Dobrý deň. Začíname s príkrmami zelenina / 1 druh, v našich zemepisných šírkach mrkvička/, potom zemiak, potom masko, potom zelenina akú chcete. A behom tohto sa začne zaraďovať lepok. Zaraďovala by som nový príkrm po 48-72 hod., kvoli alergickej reakcii. S ovocím by som počkala asi 3-4 týždne. Na sladkú chuť si dieťatko rýchlejšie zvykne. Pekný deň.

2015-04-27 10:24:44 - otázka od: Janka Dobry, moze sa pri priprave prikrmov pouzivat (do jedneho roka dietata) kvapka kokosoveho alebo olivoveho oleja? Ďakujem. Dobrý deň. Pravdaže sa može používat olej, lepší je panenský, a nie kokosový, ale repkový, slnečnicový a olivový olej. Repkový olej má skoro rovnaké množstvo nenasýtených mastných kyselín ako olej olivový. Pekný deň.

2015-04-27 10:27:03 - otázka od: Lenka Pani doktorka, je možne popri kojeni dokrmovať dieta aj umelym mliekom? Dakujem za odpoved. Dobrý deň. Ano, je možné dokrmovať dieťatko i mliekom umelým, vždy najskor nadojčíte /tým sa stimuluje dojčenie/ a potom podáte dojčenskú náhradnú výživu. Doporučujem vyberať si tie druhy, ktoré obsahujú mliečny tuk /obsahuje ho i materinské mlieko/. Pekný deň.

2015-04-27 10:28:44 - otázka od: Igor Dobrý, manželku by zaujímalo, kedy je vhodné začať zo zavádzaním lepku do stravy dieťaťa. Ďakujeme za odpoveď. Dobrý deň. Lepok je potrebne zaraďovat do jedálnička medzi 17. až 26. týždňom života. Výhodnejšie je behom dojčenia. Je to ochrana pred rýchlo nastupujúcou alergiou na lepok a celiakiou. Pekný deň.

2015-04-27 10:31:39 - otázka od: Stela Dobrý, je pre deti vhodnejšie kozie alebo kravské mlieko? Kedy by sme s takýmto mliekom mali začať? Ďakujem. Dobrý deň. Mali by ste začať upraveným kravským mliekom, kde sa upravuje množstvo bielkovín, množstvo vitamínov a minerálov, aby bolo mlieko vhodné pre ľudské mláďa. Pekný deň.

2015-04-27 10:34:27 - otázka od: Mirka Dobry, aky je rozdiel medzi materskym mliekom a umelym? V com sa lisia a prečo je pre dieta vhodnejsie to materske? Dakujem. Dobrý deň. Myslím si, že o výhodách materského mlieka sa popísalo už veľa. Rozdiel medzi mliekom je ten, že to materinské je vhodné pre dieťatko. Kravské mlieko musí prejsť úpravou, čo do množstva bielkovín, minerálov, vitamínov, aby bolo čo najbližšie mlieku materinskému. Čo by malo obsahovať dojčenská náhradná výživa je určite mliečny tuk, ktorý je aj v materinskom mlieku. Pekný deň.

2015-04-27 10:37:41 - otázka od: Zuzana Je potrebné prikrmovať plne dojčené dieťa v období 5-6 mesiaca? Ďakujem za odpoveď. Dobrý deň. Doporučuje sa plne dojčit do 6.mesiaca, ale nevylučuje sa podávanie príkrmov. Je to trochu šalamúnske. Nemusíte dieťatku dávať plné porcie, ale za lyžičku príkrmov denne a medzi tým i lepok možete. Jedná sa o zamedzeniu výskytu alergie na potraviny. Využíva sa imunotolerantné obdobie, ktoré je medzi 17.-26.týždňom veku. Pekný ďeň.

2015-04-27 10:42:17 - otázka od: Terezia Dobrý deň. Syn bude mat 2 roky a este ho v noci dojcim. Chcela by som to uz ukoncit a zaujimalo by ma, ci je potrebne mu potom davat cez den dojcenske mlieko alebo uz moze aj kravske, resp. staci ked bude konzumovat syry a jogurty. Dakujem za odpoved. Dobrý deň. Záleží od toho, čo Vašemu dieťatku bude chutiť. Možete prejsť na dojčenskú náhradnú výživu, alebo na plnotučné kravské mlieko, alebo keď bude odmietať mlieko, tak mliečne výrobky podľa chuti. Ale v tomto období počítajte s 500 ml mlieka na deň. Pekný deň.

2015-04-27 10:42:17 - otázka od: Tamara Dobrý, chcela by sa sa spýtať, do akého veku je potrebné prevárať vodu pri príprave mlieka? Ďakujem. Dobrý deň. Záleží od zloženia vody v danej oblasti. Keď. je v poriadku, tak sa prevára voda do 6.týždňa, keď nie je v poriadku, tak buď dojčenská voda, alebo preváranie do 1.roku. Neviem, akú máte vodu. Pekný den.

2015-04-27 10:45:31 - otázka od: Ilona Dobry, premyslame nad tym, ze do jedalnicka synovi zaradime aj vyprazane. Viete mi povedat aky je idealny vek, kedy dietatu podavat takuto stravu a ci aky olej je najlepsi? Dakujem! Dobrý deň. Myslím si , že vyprážané možete zaradiť fakt neskor. Naučit syna skor na varené, pečené a dusené jedlo. Kľudne až okolo 2.roku života. A keď , tak používať neprepalovaný olej, repkový, olivový alebo slnečnicový. Pekný deň.

2015-04-27 10:57:34 - otázka od: Katarína Dobrý deň, chcem sa opýtať, ako naučiť 4ročné dieťa na nové jedlá, ovocie a zeleninu? od malička máme problémy s jedlom, ale on ani nechce zobrať nové jedlo alebo surové ovocie a zeleninu do úst. Pritom my doma jeme všetko, dovolím si povedať, že jeme zdravo. Vidí nás, nové jedlá mu núkame, nepomáha ani pekná úprava na tanieri. Jednoducho povie nie a hotovo. mäso jesť nechce vôbec. Ďakumem za opoveď Dobrý deń. Po tých pokusoch a úprave, ktorú ste popisovala, vám poviem, že ťažko naučíte. Možno taká záchrana bude školka neskor školská jedáleň. Ale niektoré detičky majú svoju hlavičku a určite dosť tvrdohlavú. Skor ako robíte doteraz, tak v rovnakom stereotype pri úprave jedla a podávaní vydržať. Pekný deň.

2015-04-27 10:59:00 - otázka od: Zuza Dobry, s partnerom sme vegetariani. Chceli by sme podavat dietatu vegetariansku stravu. Myslite, ze je to pocas vyvoja dietata vhodne? Dakujem. Dobrý deň. Nemyslím si, že vegetariánska strava pokrýva v rannom detstve všetky výživové atribúty doležité pre rozvoj dieťatka. Pekný deň.

2015-04-27 11:03:40 - otázka od: Jana Paní doktorka, ako dlho, do koľko rokov byste odporúčala používať dojčensku výživu? Ďakujem Dobrý deň. Doporučila by som používať náhradnú dojčenskú mliečnu výživu minimálne do 2.roku života a i dlhšie. Pekný deň.

2015-04-27 11:05:33 - otázka od: Ján Dobrý deň pani doktorka, našej osem mesačnej dcérke chutia iba kupované príkrmy. Ak jej manželka spraví varený, ten odmietne. Čo robíme zle a ako sa to dá napraviť? Ďakujeme za odpoveď. Dobrý deň. Vaša manželka nerobí nič zle, jednoducho inú chuť majú kupované príkrmy. Skuste ešte to, že budete miešat kupovaný príkm so stravou, ktorú pripravíte. Je to o trpezlivosti a výdrži. Pekný deň.

2015-04-27 11:09:35 - otázka od: Františka Dobrý deň, na internete som čítala o metabolickom syndróme. Mohli by ste mi bližšie vysvetliť tento pojem? Vďaka! Dobrý deň. Metabolický syndrom je súbor príznakov, ktoré sa vyskytujú spoločne, nemusia všetky naraz a vedú k predčasným komplikáciam zdravotného stavu, patrí sem nadváha až obezita, vysoký tlak, vysoká hladina tukov a cholesterolu, nábeh na cukrovku ,alebo už rozvinutá cukrovka. Pekný deň.

2015-04-27 11:11:03 - otázka od: Katka Dobrý, aký druh ryby je vhodný ako prvý pre dieťa a kedy môžeme ryby zaradiť do jedálnička? Ďakujem. Ďobrý deň. Začíname sladkovodnými rybami od 8.-9. mesiaca , a potom za mesiac až 2 mesiace sa možu pridať i morské ryby. Pekný deň.

2015-04-27 11:13:11 - otázka od: Katarína Dobrý deň, po dodojčení v 8. m. nepokračujeme umelým mliekom, ale kašou Sinlac. Jew to v poriadku? ďakujem Dobrý deň. Kaša Sinlac je nemliečna a ak dieťatku nepodávate mliečne výrobky, tak nesplňujete potrebu minim. 500 ml mlieka na deň. Pekný deň.

2015-04-27 11:14:50 - otázka od: Marek Pani doktorka, koľkokrát do dňa je vhodné dávať 8 mesačnému dieťaťu mlieko? Stačí dvakrát, ak medzi mliekom je príkrmy? Vďaka za odpoveď. Dobrý deň. V tomto veku sa može kľudne po každom jedle dávať mlieko, minimálne 500 ml na deň. Nevadí, že dieťatko má príkrmy. Pekný deň.

2015-04-27 11:19:00 - otázka od: Jaroslava Dobrý deň, chcem sa spýtať, či mlieko ozaj tak pomáha pri raste detí. Môj vnuk má 6 rokov a už od 2 rokov mu diagnostikovali juvenilnú idiopatickú artritídu. Berie kortikoidy aj biologickú liečbu a je veľmi malý - 1 meter. Mlieko nejako neobľubuje, nie je pre neho lepšie sušené mlieko? Čo by mu mohlo pomôcť pri raste? Poradíte nám, prosím? Dobrý deň. Keď by ste chcela pre malého mlieko, tak určite upravené dojčenské mlieko, obsahuje vitamíny a minerály, které sa nenachádzajú v karvskom mlieku. Čo sa týka rastu, tak u chronických ochorení / napr. revmatické ochorenia, zápaly čriev, curkovka 1.typu...../ je jeden z príznakov i spomalenie až zástava rastu, záleží od toho, ako je dané ochorenie aktívne. A rast Vám určite sledujú behem užívania liečby. Pekný deň.

2015-04-27 11:21:29 - otázka od: PavlínaM Dobrý deň slyšela som, že by malo mlieko obsahovať mliečnu tuk. Možte napísať prečo? Máme mlieko 2 a neviem, jako zjistím, že ho obsahuje a k čemu je dobré. Ďakujem Dobrý deň. Náhradná dojčenská výživa by mala obsahovať mliečny tuk, obsahuje ho i materinské mlieko cca 3-5%. Podiel mliečneho tuku behom dojčenia v priebehu dňa kolísa. Mliečny tuk pomáha vstrebávať vitamíny rozpustné v tukoch - A,D,E,K a hlavne vápnik, který sa može zabudovávať do kostí. Pekný deň.

2015-04-27 11:24:49 - otázka od: Viera Dobrý deň. Mam 2,5 ročnú vnučku , bola kojená do 2 rokov, zistili jej anémiu. je vhodné dieťaťu v tomto veku podávať melasu? Aku stravu doporučujete? ďakujem Dobrý deň. Vzhľadom k zistenej anémii by som skor začala používať v strave viacej maska, hlavne červeného, nie tučného. Melasa sa može podávať v tomto veku, je energeticky bohatá. Pekný deň.

2015-04-27 11:26:54 - otázka od: Alena Dobry den, mam 22 mesacneho syna, ktory nemal problem s papanim....jedol polievocky, zeleninu, ovocie...atd...Po chorobe, bral sumamed, nechce vobec jest. Dostanem do neho len mliecko rano a vecer, vyzivu, rohlik, kukuricne chrumky. To je vsetko. Odstavujem mu aspon ovocie a mrkvu. To vypije. Napriek tomu pekne prospieva. Trva to uz 2 mesiace. Upravi sa to????Vdaka. Pekny den. Dobrý deň. To neviem, čo vyvolalo nechutenstvo vašeho syna, skor by som ho nechala dovyšetrovat cestou detského lekára. Pripadá mi to dlho, aby to užívaní antibiotik pretrvávalo takto dlho nechutenstvo. Pekný deň.

2015-04-27 11:28:50 - otázka od: Marcela Paní doktorka, prestavam dojčiť /mame 7 mesiacov a prý mam vyberať mlieko s omega 3 kyselinami s tým, že sú aj v materskom mlieku. O akých sa to hovorí a jako ináč je mohu dieťatu poskytnuť? dakujem :) Dobrý deň. Pri výbere by som sa riadila zložením mlieka, pretože okrem polynenasýtených mastných kyselín / označenie na krabici je ARA a DHA / by som sa sústredila i na prítomnosť mliečneho tuku. Pri prítomnosti mliečneho tuku je v zložení napísané plnotučné mlieko. Pekný deň

2015-04-27 11:31:12 - otázka od: Katarína Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či mám nútiť svoje dieťa 2,5 roka papať varenú stravu. Už viac ako pol roka odmieta akékoľvek varené a teda teplé jedlo. Skúšala som rôzne "finty" nič nezaberá. Od septembra pôjde do škôlky a mám strach, že bude celý deň o "raňajkovom" chlebíku. Neviem ako mám prelomiť jej odpor k teplému jedlu. Ďakujem za radu. Dobrý deň. Keď pojde do školky, tak by som jej stále opakovane ponúkala teplé jedlo v niekoľko dňových odstupoch. Ešte by som oznámila v školke, akého budú mať stravníka. Je šanca, že dieťako v kolektíve sa pomaly rozje. Pekný deň.

2015-04-27 11:32:37 - otázka od: jana Dobry den :) . Mam tu v opatere na dnes 6.mes.vnucku.Mozem jej dat na olovrant avokado s bananom? Dakujem Dobrý deň. Avokádo je zdravé, ale ešte ho nemá vyskúšané, keď tak banán a len kusoček avokáda. Pekný deň.

2015-04-27 11:35:10 - otázka od: Zubova Dobrý deň, dcéra má 4 mesačnú dcérku, ktorú plne kojí. Aké môže užívať tabletky proti bolesti a ako často, aby nemusela prestať s kojením? Má veľké bolesti so sánkou, v súvislosti s vytrhnutou osmičkou. Lekár jej povedal, že niekedy to môže trvať aj mesiac, kým to prestane. Z krvi sa nepotvrdili žiadny zápal, vo štvrtok ide na ďalšiu kontrolu. Odporučili jej tekutú stravu, šetriť sánku a vydržať. Ďakujem za odpoveď. Dobrý deň. Može užívať bežné analgetiká, napr. ibuprofen 400 mg po 6-8 hod., event. pri bolesti ešte kombinovať s paracetamolom 500 mg. Pekný deň.

2015-04-27 11:41:47 - otázka od: Martina Dobry den pani doktorka, chcela by som sa opytat co robit, ked dcerka po napapani, bohuzial skoro od zaciatku prikrmujeme, grcka aj napriek tomu ze jej prikrm zahustujeme protikgrckajucim prikrmom tej istej znacky a ma neprijemny kyslasty zapach z ust. Dakujem za odpoved Dobrý den. U grckanie detičiek sú buď prídavky do materinského mlieka , které zahusťujú, alebo potom antirefluxné mlieka AR. Vačšinou sa grckanie upravuje vekom dieťatka, pridávaním nemliečnych príkrmov. Nepríjemný zápach je natrávené mlieko už žalúdočnou kyselinou. Pekný deň.

2015-04-27 11:49:05 - otázka od: Katka Dobrý deň, vedeli by ste mi prosim poradit ake velke porcie prikrmov by malo papat 13 mesacné dieťa aby sa predislo obezite? A aky je Váš nazor na kukuričné chrumky a rôzne keksy pre deti? Dobrý deň. Neviem, akú váhu má v tomto veku. Skor podľa chuti dieťaťa, ak doteraz má promeranú váhu, tak máte množstvo na porciu už nastavené. Nedávať zbytočne prázdne kalórie, veľa sladkého, mastného, príliš solené jedlo.. Kukuričné chrumky nevadia, a ani keksíky vhodné pre tento vek. Ale nebude to tvoriť základ celodenného jedálnička. Pekný deň.

2015-04-27 10:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: red  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia