Chirurg MUDr. Martin Starzyk bol online: Žiadne krvácanie nie je normálne!

MUDr. Martin Starzyk bude odpovedať na otázky 14. augusta od 11:00-12:00 v magazíne Vysetrenie.sk.
Zdroj: Martin Starzyk
2014-08-14 10:55:00

Krvácanie z konečníka je témou, o ktorej sa niektorí ľudia hanbia hovoriť. Aj preto využili online rozhovor v magazíne Vysetrenie.sk s chirurgom MUDr. Martinom Starzykom, ktorý odpovedal na otázky, týkajúce sa tejto témy.

Pri krvácaní z konečníka určite vyhľadajte odbornú pomoc. Aj keď krvácajúci konečník môže byť príznakom, ktorý sprevádza výskyt hemoroidov, lekár musí vylúčiť, či nejde o zhubný nádor. Môže byť totiž varujúcim znamením rakoviny hrubého čreva. Za krvácaním z konečníka sa môžu skrývať vážne zdravotné problémy, neignorujte to!

O lekárovi

V roku 2004 bol MUDr. Martin Starzyk atestovaný z odboru všeobecná chirurgia. V súčasnosti pôsobí ako lekár v odbore chirurgia v spoločnosti CHIRURGIA, s r.o, ktorej je majiteľom. Spoločnosť, založená v roku 2005, prevádzkuje zdravotnícke zariadenia v odbore chirurgia a cievna chirurgia: 2 chirurgické ambulancie a jednu cievnu chirurgickú ambulanciu a jednu traumatologickú (úrazovú) chirurgickú ambulanciu.  

Chirurg MUDr. Martin Starzyk, PhD., MBA bol online 14. augusta 2014 od 11:00-12:00 v magazíne Vysetrenie.sk. odpovedal na otázky, týkajúce sa krvácania z konečníka!


Online rozhovor

2014-08-14 10:56:07 - otázka od: Anna Krvácam s konečníka už 17 rokov, absolvovala som vyšetrenie konečníka 2x ambulantne a raz v nemocnici.Bolo to posledný krát pred siedmimi rokmi. výsledok bol chvála Bohu negatívny.Momentálne Týždeň krvácam a potom mesiac nie a stále dokola.Chcela by som vedieť kedy mám požiadať o ďalšie vyšetrenie a kedy mám nárok na bezplatné vyšetrenie konečníka.Žiadne bolesti a ani svrbenie nemám a asi ide o vnútornú zlatú žilu.Nikto mi to nepovedal naisto. Na ďalšie vyšetrenie mám požiadať svoju obvodnú lekárku? Ďakujem. Dobrý deň. Nie je normálne, že pravidelne krvácate z konečníka ako pri menštruácii. Každé krvácanie z konečníka treba vyšetriť a liečiť. Nárok na diagnostiku a liečbu máte kedykoľvek a tak často ako budete potrebovať. Ak ste nestratili na váhe, najpravdepodobnejšie to bude zlatá žila. Požiadajte obvodného lekára, aby Vás poslal za chirurgom alebo gastroenterológom.

2014-08-14 10:57:06 - otázka od: Róbert Zdravím! V posledných mesiacoch po veľkej potrebe si nájdem stopy krvi na toaletnom papieri. Samozrejme je to sprevádzané nepríjemným štípaním. Okrem toho ma konečník vcelku často svrbí a mávam ho aj podráždený. Vďaka za radu! Dobrý deň. Mal by Vás vyšetriť chirurg, pravdepodobne sa jedná o zlatú žilu, ktorú je potrebné diagnostikovať a liečiť. Každopádne treba navštíviť lekára, aby Vám zbytočne nevznikli komplikácie, ktoré sa liečia obtiažnejšie. My liečime zlatú žilu bezbolestne. Podrobnosti nájdete na www.chirurgia.name

2014-08-14 10:58:06 - otázka od: karol Dobry den,pan doktor mam som problem pred par rokmi so zlcnikom mal som male kamene ( laparoskopska operacija)a obcas beriem na kyselinu lieky ,ale kedze som si dal jednu alebo dve domascej slivoci a nieco som pikantne zjedol tak sa mi stalo , ze mi islo asi s hemor. krv na toal.papieri som to sbadal :-( samosrjeme zlakol som sa ved kto by nie? Potom ked som si urbil byl.caj som uz nemal ziadnu krv mali sme oslavu doma dal som cerv.vino po nejakom case a dostal som "prehanky "zjedla prepacte stolica bola cista ,ale dotatok toho psoledne nie akoby kvapky dve tri boli krvave :-( to sa mi stalo dvak rat uz od vtedy je vsetko poriadku zmenil som stravu a tiez ostatne ... dakujem Dobrý deň. Neviem koľko máte rokov. Ak ste nestratili na váhe, chutí Vám jesť, pravdepodobne sa jedná o zlatú žilu “hemoroidy”. Zlatá žila nie je nebezpečná, ale môže spôsobiť komplikácie, ktorým, sa dá vyhnúť. Najjednoduchšie je úprava stravy, nedráždivá diéta a pravidelné cvičenie. Samozrejme by bolo potrebné vyšetriť celý konečník. Takisto neviem, či sa jednalo o jasnú červenú krv alebo tmavočervenú.

2014-08-14 10:58:34 - otázka od: Lysik Dobrý deň, Mám 68 rokov a chodievam pravidelne na preventívne prehliadky ku gastroentológovi na kolonoskopické vyšetrenia. Koľko môže trvať od posledného vyšetrenia vzniknutie polypu ? Naposledy v r. 2013 mi bol odstránený drobný polyp vo veľkosti špendlíkovej hlavičky a lekár mi povedal, že a nasledujúce vyšetrenie mám prísť až o tri roky. Za odpoveď ďakujem. Lekár Vám dobre povedal. Stačí o tri roky kontrola v prípade, ak nemáte žiadne komplikácie alebo žiadne problémy.

2014-08-14 10:59:02 - otázka od: jano Po veľkej potrebe mi zostane vonku z konečníka trčať akoby kus čreva, ktorý pri utieraní mi začne krvácať. Ide o hemeroidy? Dá sa to liečiť? Liečiť sa dá všetko, tento problém sa dá dokonca aj vyliečiť. Je potrebné navštíviť chirurga a požiadať ho, aby Vám vyšetril konečník. Ďalší postup závisí od nálezu. Buď sa jedná o hemoroidy alebo prolaps sliznice. Ani jedno nie je katastrofa.

2014-08-14 10:59:38 - otázka od: Helena Dobrý deň prajem pán doktor, asi pred mesiacom som postrehla krvácanie z konečníka, nebolo to veľa, ale ma to znepokojilo,začala som si to po každej potrebe umývať a mastiť, po týždni to prestalo. Podotýkam, že mám celý život nepravidelnú stolicu. Ďakujem za odpoveď Dobrý deň. Neviem koľko máte rokov. Ak by sa zopakovalo krvácanie, je potrebné navštíviť gastroenterológa, aby Vám vyšetril celé hrubé črevo a vylúčil organickú príčinu nepravidelnej stolice. Kolonoskopické vyšetrenie vykonané skúseným lekárom nie je bolestivé a je veľmi dôležité. Pri tomto vyšetrené Vám zistia aj to, či máte zlatú žilu alebo nie.

2014-08-14 11:00:36 - otázka od: Valika Pokial nie je krv priamo v stolici, ale "mimo", je to v poriadku? Niekolko krat som to tak mala, ale vzdy to preslo. Trvalo to max. 3 dni po sebe. Dobrý deň. Nerozumiem čo je to "mimo" Dôležité je, či sa jedná o jasnú červenú krv pri stolici alebo tmavú krv pri stolici. Či je krvácanie občas alebo pravidelne a či je krvácanie prítomné aj po zmene stravy na nedráždivú diétu. Ak by sa krvácanie zopakovalo, je potrebné navštíviť chirurga.

2014-08-14 11:02:08 - otázka od: emil Dobrý deň mám otázku . Mám 40 rokov, váha 78 kg športový typ často športujem, ale asi pred 6 mesiacmi sa mi vyskotlo krvacanie pri stolici, bol som na vyšetrení kolonoskopiou , lekárka mi našla popraskané cievky v análnom otvore ktoré to spôsobovali. Nariadila liečbu Detralexom a mastičkou Faktu aj čipkami, všetko sa upravilo . Bolo ok, po čase sa mi to zase objavilo hlavne keď som mal tvrdú stolicu, tak zase detralex a faktu. Teraz som ma asi mesiac pokoj bez užívania liekov a znova sa mi to objavilo 1-2 dni a potom zase nič. Tak teraz neviem čo stým. Krv bola jasná čistá ako keby bola len z okraja konečníka a mal som to aj pri riedkej stolici. Iné problémy s konečníkom nemám.Ani zo stolicou nemám tá je pomerne previdelná. Ďakujem za odpoveď. Emil. Dobrý deň. Popraskané cievky je v celku neškodná vec. Podstatné je, či sa krvácanie opakuje a či je sprevádzané aj bolesťami pri stolici. Ak je krvácanie opakované, jasná krv a bezbolestné pravdepodobne sa jedná o zlatú žilu. Ak je stolica sprevádzaná krvácaním a bolesťami pri vyprázdňovaní, pravdepodobne môžete mať trhlinu na sliznici análneho otvoru konečníka. Trhlinu „fisúru” mastičkami ani čípkami „správne čapíkami“ nevyliečite. Namiesto Detralexu môžete vyskúšať Mobivenal micro, máme s tým lepšie skúsenosti. Takisto Faktu sme vymenili za čapíky z "babského receptu". Podrobnosti nájdete na stránkach našej ambulancie www.chirurgia.name

2014-08-14 11:04:05 - otázka od: lubo Mam55rokov. Asi 1rok mam tvrdu stolicu. Zo zaciatku som pri vyprazdnovani velmi trpel a tlacenie bolo sprevadzane aj so stopami krvi. Zmenil som stravu viac na vlakniny a krv zmizla, ale extrement je stale tuhy, ale pravidelny. Mozem byt bez obav? Ak nekrvácate, nemáte bolesti pri stolici, neschudli ste, máte chuť do jedla, nenafukuje Vás po jedle, obavy mať nemusíte. Každopádne, každý človek po 50tke by mal mať absolvované kolonoskopické vyšetrenie hrubého čreva raz za 5 rokov z preventívnych dôvodov. V oblasti, kde sa nachádza Slovensko je vysoké percento rakoviny hrubého čreva. Aj americký prezident po tom, čo sa ujme svojho úradu po vyhratých voľbách, musí absolvovať kolonoskopické vyšetrenie v celkovej anestézii. Vtedy na pár minút odovzdáva svoje právomoci svojmu viceprezidentovi.

2014-08-14 11:05:28 - otázka od: Lukaš mam bolesti brucha a niekedy krvácanie z konečníka. pri vyšetrení na chirurgii mi zistili polyp anusu, no bolesti sú stále a dosť časté plyny /prdenie/, aké možem pozadovať vyšetrenie, či nemám niečo s hrubým črevom Neviem čo Vám s tým polypom nakoniec urobili. Je potrebné navštíviť gastroenterológa a požadovať kolonoskopické vyšetrenie celého hrubého čreva a polyp odstrániť a odoslať na rozbor. Slovu "plyny" rozumie lekár, nie je potrebné to bližšie špecifikovať :) Latinsky: flatulencia.

2014-08-14 11:06:39 - otázka od: Maria Pekný den, rada by som sa opýtala p. doktora. Mám 60 rokov, v minulosti som bola operovanána na fissuru ,pretože sa objavovalo krvácanie. Po rokoch mám opat malú fissuru, ktoru zvyknem cítit pri trochu pevnejsej stolici, zatial som krv pri tom neobjavila. Ziadam si raz ročne test na skryté krvácanie. Moj lekár hovorí, že stačí zobrat lx vzorku len, nie je potrebná 3 dni po sebe? Tá vzorka teraz bola negatívna, mám sa s tým uspokojit? A este by som sa rada spýtala, pred 2 rokmi mi diagnostikovali velmi tažko priechodný ohyb v rektosigme s početnými divetikulami. Som po hysterektomii, možu tie zrasty byt z toho? Obcas mávam krče z toho,je to normálńe? A v oblasti transverzy zvýraznenú a začervenanú krvnú kresbu, vzorky z histologie boli negatívne z tejto casti. Mám podstupit opat kolonoskopiu? Dbam o svoje zdravie velmi ale ani častá kolonoskopia vraj nie je dobrá. Neviem, čo to znamená, je treba opat zobrat vzorku z tej krvnej kresby? Alebo ako často to kontrolovat. A mozem mat z tohto aj riedsiu, hnackovitú stolicu, ktorou teraz práve trpím.? Mal by to byt nejaký zápal, ale Vsetky krvné testy, aj CRP sú dobré,teda v norme..pijem protizápalévé čaje, napr. nechtík. Velmi pekne dakujem za odpoved, otázka, ja viem, je trochu obsírnejsia ale prosila by som vás,p. doktor. Mária Dobrý deň. Fissuru konečníka liečime pomocou autodilatátora, podrobnosti sú na našej stránke www.chirurgia.name Liečba je veľmi úspešná. Kŕče brucha mávate pravdepodobne kvôli vykonanej hysterektomii. Po operácii môžete mať v bruchu zrasty a pri pohybe črevom sa môžu zrasty naťahovať. Lekár má pravdu, stačí vziať jednu vzorku na skryté krvácanie raz ročne. Ak ste neabsolvovali kolonoskopické vyšetrenie, vzhľadom na Váš vek, už by ste to vyšetrenie aj mali mať. Takže neváhajte, z preventívnych dôvodov je to žiaduce. Absolvovať by ste mali cca každé tri roky. Aj vzhľadom na divertikle, ktoré Vám môžu spôsobovať riedku stolicu. Totiž v divertikle, čo je malý záhyb alebo chobot sa môže usadiť formujúca sa stolica a pomnožiť baktérie a potom môže stolica z chobota „vypadnúť“ pri zmene polohy tela napríklad v spánku a rýchle a sa presunúť ku konečníku bez riadneho trávenia. To môže spôsobovať hnačku alebo nepravidelnú stolici alebo iný zápach stolice.

2014-08-14 11:07:36 - otázka od: Tatiana Balonová Dobrý deň. Chcela by som sa s Vami podeliť o moj problem, co sa tyka vyprázdnovania sa. Pred 7 rokmi som bola operovana na zhubny nador hrubeho čreva cca 20 cm od konečníka. Asi 5 rokov to fungovalo a poslende roky zacinam mat problemy s vyprazdnovaním. Mávam stolicu cca raz za 10 dni a to po cely ten čas mavam bolestive krce v oblasti panvy na pravej strane.Mala som uz urobene CT panvy, chvala Bohu nic tam nie je. Po tých 10-ich dnoch ,ked zacnem mavat stolicu ju mám aj 8 krat denne. . Pravidelne kazde 3 mesiace mam robenu kolonoskopiu ,vysledky , hystologia v poriadku, no problem robí to zúzene miesto, kde črevo bolo spájane. Co by ste mi odporucali, aby sa to vsetko dalo do poriadku ? Neexistuje nejaka špecialna pomocka, alebo niečo iné, na preoperáciu tohto miesta aby to zuzene crevo bolo znova roztiahnute ,aby tá stolica ním vedela prejst ? Pre kolonoskopiu je miesto prechodne, ale stolica uz problem. Co by ste mi odporucili, v akom meste by to vedeli urobit. Ja som bola operovana v Kosice- Šaca. No tam som sa s takym niecim nestretla a vývod by som nechcela, lebo mám 42 rokov a po psychickej stránke by som to asi nezvládla. Srdecna vdaka za odpoved Balonová Dobrý deň. Problém máte vážny, žiaľ cez internet sa to nedá riešiť. Ak by problém vyústil do štádia, kedy už riadne neviete existovať, jediné riešenie je reoperácia. Dôkladná príprava čreva na operáciu a potom reoperácia s odstránením zúženej časti a napojenie čreva novým spojom. Ste mladá, ak bude funkčnosť čreva obmedzená natoľko, že už nebudete vedieť riadne jesť a vôbec existovať, toto je pre Vás podľa mňa jediné riešenie. Dôležité bude treba nájsť skúseného chirurga.

2014-08-14 11:08:00 - otázka od: Svetlana Dobry den.Chcela by som sa opytat ako sa vylieci hemoroid,okrem masti,nemam ziadne bolesti ale prekaza mi to.Dr. vravel ze kym nie su bolesti tak s tym nic neurobi ,je to pravda?Neda sa s tym nic robit?Preto druhy porod som mala cisarsky.Dakujem Nie je to pravda. V našich ambulanciách úspešne liečime hemoroidy Burronovou ligatúrou. Jedná sa o bezbolestný zákrok, vykonávaný ambulantne, bez predchádzajúcej prípravy pacienta. Keďže to nehradí žiadna zdravotná poisťovňa, výkon je plne hradený pacientom. O výške úhrady je možné informovať sa priamo v ambulancii v Nových Zámkoch, www.chirurgia.name

2014-08-14 11:08:30 - otázka od: ivanszabo krvacanie mavam len ked vypijem viacej studeneho piva preto sa mu snazim vyhybat ale niekedy neodolam inac ziadne problemy nemam ostatne studene veci ako voda zmrzlina melony nerobia nic.tak to nechapem mam 51 rokov tieto priznaky mavam uz asi 15 rokov mozno aj viac 1. Ako 51ročný je potrebné urobiť preventívne kolonoskopiu. 2. Pravdepodobne máte zlatú žilu, ktorá sa lieči tak, ako som popísal v predchádzajúcej odpovedi.

2014-08-14 11:09:55 - otázka od: J Krotak Mam 34 rokov. Pri stolici ale aj vetroch musím veľmi tlačiť a nikdy nemám pocit, že sa vyprázdnim úplne. Posledný rok pociťujem aj svrbenie v okolí konečníka, nie však vždy. Jeden čas som si dával pozor aj na pravidelnosť stravy a množstvo vlákniny, ale nič sa nezlepšilo. Pred mesiacom som mal menšie problémy so žalúdkom, nič nezistili ale po sone mi akurát povedali, že mam nadmerne nafuknuté hrubé črevo. Fajčím krabičku denne. Môžte mi, prosím, povedať, čo mám za problém a ako ho vyriešiť? Ďakujem. Ste mladý, napriek tomu už máte brušný dyskomfort (nepohoda s trávením). Ak sa nič nezlepšilo úpravou stravy, skúste začať pravidelne cvičiť. Ak nepomôže to, je potrebné vykonať kolonoskopické vyšetrenie. Iné vyšetrenie Vám nedá 100% odpoveď. Aspoň budete mať kľudné svedomie, že to nie je nič vážne. A fajčenie samozrejme obmedziť na 10 cigariet denne.

2014-08-14 11:10:37 - otázka od: Peter Dobry den, obcas sa mi stane, ze prvy vytlak stolice je zakonceny zopar kvapkami syto cervenej krvi. Vzdy ma to vystrasi, ale na druhy den a na niekolko mesiacov potom je to v pohode. Zacalo so to asi cca 2 rokmi a celkovo sa mi to prihodilo asi tak 5 krat odvtedy. Po prvej prihode som bol na kolonoskopii, ale nalez bol uplne v poriadku (ziadne polypy, hemoroidy apod). Co si o tom myslite? Dakujem, peter Dobrý deň. Pravdepodobne sa jedná o zlatú žilu. Je potrebné navštíviť chirurga. Neviem koľko máte rokov. Podrobnosti sú na našej stránke www.chirurgia.name

2014-08-14 11:11:31 - otázka od: barbora Dobrý deň, chcela by som Vás požiadať o radu- od pôrodu, teda od roku 2002 mám vonkajšie hemeroidy- mohli by ste mi prosím poradiť, ako sa odkáže po 12 rokov laicky povedané vtiahnuť?- bolesti nemám a krvácam úplne výnimočne- musela by som mať zácpu, čo nemávam, takže skorej môžem povedať, že nekrvácam vôbec. Ďakujem Vám veľmi pekne Dobrý deň. Hemoroidy liečime bezbolestne, podrobnosti sú na www.chirurgia.name Samé sa nevyliečia.

2014-08-14 11:12:12 - otázka od: torta dobry den, mam taky pocit, ze pravidelne pouzivanie klystiru (2xmesiac)pomaha aj pri krvacani aj pri hemoroidoch. Anal sa nasledne krasne upravi.... Áno, ale nie je pohodlné liečiť sa klystírom :)

2014-08-14 11:13:39 - otázka od: Martin Dobrý deň. Občasne krvácam z konečníka, zistím to len toaletným papieri(v stolici krvácanie nebolo zatiaľ zistené). Stáva sa to tak 5x do roka. Zväčša je to v čase stresového obdobia-napr. počas pôrodu partnerky, pred nejakými skúškami alebo keď dlhšiu dobu popíjam alkohol. Podstúpil som už 2 krát kolonoskopicke vyšetrenie bez zistení, na prvom vyšetrení sliznica v hrubom čreve bola podraždená no po odobratí vzorky nebolo zistená Ulcerozna kolitída ani Crohnove ochorenie či ako. Na druhom bolo všetko OK, výsledok bol že mám výraznú cievnu kresbu či čo. Beriem už cca 2 roky Salofal 500 zo 4 tabliet som klesol na 2 tablety denne.Viete mi niečo viac povedať ako moja doktorka ? Za odpoveď vopred Dakujem Zvýraznená cievna kresba sa dá kontrolovať nedráždivou diétou, pravidelným cvičením a nefajčením. Asi viac som Vám nepovedal :)

2014-08-14 11:14:02 - otázka od: Miroslav Skřivánek Pred 4 mesiacmi mi v žilinskej chirurgií odoperovali polypy na konečníku. Predoperačná kolonoskopia poukázala na nezávadný stav čriev až po hrubé črevo. Pri utieraní konečníka v súčasnosti po veľkej potrebe býva na TP stopy krvi. Síce v menšom meradle ako pred operáciou. Chcel by som vedieť, ako sa mám Ďalej k tomuto postaviť. Polypy mi síce odrezali ale hemeroidové výrastky nechali tak. Dobrý deň. Tak trochu tomu nerozumiem. Kolonoskopické vyšetrenie vyšetruje celé hrubé črevo. Ak máte stopy krvi po stolici, je potrebné navštíviť chirurga, požiadať o vyšetrenie konečníka najlepšie proktoskopom. Ak sa potvrdia hemoroidy, najlepšia a bezbolestná metóda je liečba Burronovou ligatúrou. Jedná sa o bezbolestný zákrok, vykonávaný ambulantne, bez predchádzajúcej prípravy pacienta. Keďže to nehradí žiadna zdravotná poisťovňa, výkon je plne hradený pacientom. O výške úhrady je možné informovať sa priamo v ambulancii v Nových Zámkoch, www.chirurgia.name

2014-08-14 11:19:13 - otázka od: Monika Dobry den volám sa Monika mam 33 rokov a mam chronicky pankreac s viacerymi pseudocystami.Mam uživat pangrol a som zavisla napive,ziadne ine alkoholicke napoje nepijem.Takže moja otazka znie ci možem pit pivo ked uzivam pangrol.A chcem sa spitat ci možem byt tehotna a ci by som to zvladla dakujem Monika. Dobrý deň. Najlepšia rada je nebyť závislá na ničom a tehotná samozrejme môžete byť ako rizikové tehotenstvo.

2014-08-14 11:19:45 - otázka od: Milan Dobrý deň. Prvý krát som objavil krv v stolici asi pred dvoma rokmi. Bola skôr svetločervenej farby a bolo jej pomerne dosť. Stalo sa to tak 4 -5 krát . potom to prestalo. Približne za pol roka sa to zopakovalo. Tento rok sa to stalo asi dva krát. Neviem to presne ale myslím že sa to stalo hlavne po tom čo som večer pred tým vypil tvrdý alkohol. V poslednej dobe som tvrdý alkohol úplne vylúčil a zatiaľ sa krvácanie neopakovalo. Necítim nejaké problémy ani nemám pocit že by som mal hemeroidy. Tento rok budem mať 50 rokov, športujem a relatívne zdravo sa stravujem.Lekára som s týmto problémom nenavštívil aj keď viem že je to chyba. Budem Vám vďačný za Váš názor k tomuto problému. Ďakujem Dobrý deň. Mal by Vás vyšetriť chirurg. Hlavne vyšetriť konečník proktoskopom. Pravdepodobne sa jedná o hemoroidy. Podrobnosti nájdete na našich stránkach www.chirurgia.name Ak budete mať 50 rokov, je načase absolvovať celé kolonoskopické vyšetrenie z preventívnych dôvodov. Verte mi, viem o čom píšem.

2014-08-14 11:20:07 - otázka od: Imrich Dobrý deň. Krvácanie z konečníka ma prenasleduje už niekoľko rokov. Prichádza tak raz - dvakrát do mesiaca zväčša bez zjavnej príčiny, občas aj keď zjem nejaké pikantnejšie jedlo (čomu sa ale skôr vyhýbam). Nespôsobuje mi vyslovené útrapy, iba nepríjemné pocit akéhosi "šteklenia" v črevách či konečníku a pocit nutkania chodiť častejšie na toaletu. Pred pár rokmi som už ohľadom toho bol na gastroenterológii, robili mi sondy, odstránili polyp, ktorý som údajne mal na hrubom čreve, no situácia ohľadom toho krvácania je stále rovnaká... Dobrý deň. Neviem koľko máte rokov. Minimálne je potrebné vyšetriť konečník ak nie celé hrubé črevo. Pravdepodobne sa jedná o zlatú žilu. V našich ambulanciách úspešne liečime hemoroidy Burronovou ligatúrou. Jedná sa o bezbolestný zákrok, vykonávaný ambulantne, bez predchádzajúcej prípravy pacienta. Keďže to nehradí žiadna zdravotná poisťovňa, výkon je plne hradený pacientom. O výške úhrady je možné informovať sa priamo v ambulancii v Nových Zámkoch, www.chirurgia.name

2014-08-14 11:20:44 - otázka od: Lubica Dobry den Chcela by som sa poradit mam dceru ktora ma 12 rokov a pri tvrdsej stolici sa objavy krv stalo sa to dva krat za pol roka vzdy pri utreti konecnika to zbada.Nechce ist k lekarovy a neviem co to moze byt . momentalne je v poriadku no neviem kedy sa to zopakuje. Moze to byt aj nespravnym stravovacim navykom? Jedava skor suchu alebo tuhu stravu. ĎAKUJEM S POZDRAVOM ĽUBICA Najprv vyskúšajte zmenu stravy, potom nech pravidelne cvičí. Ak nepomôže ani to, je potrebné navštíviť empatického lekára a všetko bude v poriadku. Tvrdá stolica u mladých nie je raritou.

2014-08-14 11:21:04 - otázka od: Gabriel Dobrý deň,chcel by som sa spýtať,čo môže byť príčinou krvi v stolici? Môže sa jednať o nádor,hemoroidy alebo môže byť príčinou aj niečo iné okrem týchto ochorení? Ďakujem. Dobrý deň. Záleží či je krv jasná alebo tmavá, pravidelná alebo nepravidelná, s bolesťami pri vyprázdňovaní alebo bez bolesti. Príčin je mnoho. Je potrebné navštíviť chirurga. Ťažko sa odpovedá na všeobecné otázky konkrétnou odpoveďou.

2014-08-14 11:21:19 - otázka od: Marek Grančák Ako v práci vychádzate s nadriadenými a kolegami? Ste v kolektíve obľúbený? Na to sa musíte opýtať kolegov. Ale nemám rád, ak mi niekto protirečí :)

2014-08-14 11:27:43 - otázka od: robert dobry den zelam, chcel by som sa opytat na takuto vec, ked mam stolicu sem tam mam na toaletnom papieri znamky krvy. bol som na vysetreni konecnika a mam naznaky na hemoroidy, bol som aj na hcirurgii a povedalli mi ze je to otazka casu na operany zakrok, teraz ma strasne svrbi konecnik, ked pojdem zas na hcyrurgiu zase ma poslu z konecnikom na vysetrenie . a to by som nerad. je to neprijemne a stravim cely den v cakarni.pouzivam aj kremi hemorex a faktu. pomozu mi len na malu chvilku a v noci sa budim na svrbenie konecnika.prosim poradte mi . dakujem s pozdravom robert. presov. Dobrý deň. Čapíky ani mastičky Vám nepomôžu, iba dočasne uľavia. V našich ambulanciách úspešne liečime hemoroidy Burronovou ligatúrou. Jedná sa o bezbolestný zákrok, vykonávaný ambulantne, bez predchádzajúcej prípravy pacienta. Keďže to nehradí žiadna zdravotná poisťovňa, výkon je plne hradený pacientom. O výške úhrady je možné informovať sa priamo v ambulancii v Nových Zámkoch. Pacientov máme od Popradu po Bratislavu, www.chirurgia.name

2014-08-14 11:28:40 - otázka od: Jana Dobrý deň, moja 4-ročná dcérka má tvrdú stolicu (neje vobec ziadne ovocie ani zeleninu, vvyskusali sme uz vsetko) a uz 2 krat slabucko krvacala po stolici. Davam jej prebioticku vlakninu, teraz aj lactecon. Co by jej pomohlo? Dakujem velmi pekne Dobrý deň. Deti mávajú tvrdú stolicu. Vyskúšajte jej dávať striedavo kompóty a nech dieťa chodí pravidelne športovať - teda sa hýbať, napríklad gymnastika. Samozrejme zelenina je potrebná. V žiadnom prípade jej nedávajte preháňadlá. Ak by bol problém veľký, je potrebné navštíviť detského lekára a potom chirurga.

2014-08-14 11:29:50 - otázka od: helenka Dobry den Chcela by som sa spytat.Moj partner je asi 6 tyzdnov po operacii hemeroidov a este stale ma slabo krvave/take ruzovkaste vytoky z konecnika/Bolesti nema,stolicu ma v poriadku.Do kedy tie vytoky mozu pretrvavat,chcela by som vediet ci je to normalne alebo ma znova navstivit chirurga. Z uctou citatelka Dobrý deň. Neviem akú operáciu absolvoval Váš partner na hemoroidy. Po šiestich týždňoch by ale nemal mať popisované ťažkosti. Je potrebné navštíviť operatéra a poradiť sa s ním. Výtoky môžu byť so sliznice konečníka. Vyskúšajte na týždeň čapíky.

2014-08-14 11:30:16 - otázka od: juli už druhý rok v lete pri vyšších teplotách má trápia hemoroidy-"štipkanie" raz pri tvrdej stolici to trocha krvácalo .po chirurgickom zákroku nepríde k opakovanému problému, lebo na jeseň už je to vporiadku Dobrý deň. Hemoroidy je potrebné riešiť, aby nevznikli komplikácie. Dá sa to i bezbolestne. Podrobnosti nájdete na našich stránkach www.chirurgia.name

2014-08-14 11:31:17 - otázka od: Soňa Dobrý deň, s nafukovaním, vyprázdňovaním a hemoroidmi mám problém dlhé roky. 25 rokov mám vyoperovaný žlčník. Asi pred 10 rokmi som podstúpila ambulantný zákrok na liečbu hemoroidov, počas 4-5návštev mi gastroenterológ prikladal nejaký prístroj na konečník, efekt bol krátkodobý, zákrok som si zaplatila. Črievko je dávno vylezené, skoro pri každej stolici krváca. Posledné týždne je výraznejšie nafukovanie i krvácanie, cca 20 dní liečim čapíkmi 1x denne Spofax, teraz Faktu, efekt trochu pozitívny. V máji som si robila test na krvácanie hrubého čreva v rámci preventívnej prehliadky u obvodného lekára, bol negatívny. Čo mi prosím odporučíte, je to na liečbu gastroenterológa? Ďakujem Dobrý deň. “Črievko” je potrebné riešiť u chirurga, pretože môžete mať v blízkej budúcnosti oveľa väčšie ťažkosti, ktorým sa dá včas vyhnúť. Skúste si preštudovať naše stránky www.chirurgia.name

2014-08-14 11:34:19 - otázka od: Zuzana Mašková Dobrý deň. Hemoroidy mám už 43 rokov(objavili sa mi po pôrode). Posledných 15 rokov mi ťažkosti ustúpili, takmer vymizli. Dá sa povedať, že ich nemám vôbec až na to, že nepravidelne (raz za mesiac, alebo dva dni po sebe) sa mi v stolici objavuje červená krv. Už 2 x som si dala vyšetriť stolicu (1 x celoslovenská akcia, druhý krát cestou obvodného lekára) s negatívnym výsledkom. Mala by som sa podrobiť kolonoskopickému vyšetreniu? Počula som, že je to bolestivé vyšetrenie, potrebujem k vyšetreniu doporučenie od obv.lekára? Na budúci týždeň sa chystám na gastroenterelogické vyšetrenie z dôvodu nafukovania, prelievania v črevách, bolesti v nadbrušku. Nesúvisí to aj s vyšetrením hrubého čreva? Ktorý odborník vykonáva vyšetrenie hrubého čreva, chirurg či aj niektorý iný? Ďakujem za odpoveď. Dobrý deň. Gastroenterológ Vám vyšetrí celé hrubé črevo kolonoskopicky. U dobrého a skúseného lekára, by kolonoskopické vyšetrenie nemalo bolieť. Chirurg potom môže doriešiť zlatú žilu. My liečime zlatú žilu bezbolestne. Podrobnosti nájdete na www.chirurgia.name Určite absolvujte komplexné vyšetrenie. Odporúčanie od obvodného lekára potrebujete, ale nemal by to byť problém.

2014-08-14 11:40:48 - otázka od: Karen Dobrý deň, chcela by som vedieť, či moje problémy s hemoroidmi sú liečiteľné dostupnými prostriedkami. Pri stolici mi z konečníka vylezie útvar, ktorý nebolí ani zatiaľ nekrváca a ide bez problémov po vykonaní potreby zasunúť naspäť. V normálnom stave necítim nič, ale pri každej potrebe mám ten istý problém. Niekedy je to pri zasúvaní nepríjemné, ale žiadne iné problémy s tým nemám.Praktická lekárka mi doporučila užívať detralex, tak to skúšam, ale zatiaľ bez zmien. Môžem poprosiť o radu? Ďakujem Dobrý deň. Hemoroidy máte zatiaľ bez komplikácií v II. štádiu. Avšak je potrebné ich riešiť. Samé sa nezahoja, čapíky alebo masti Vám prípadné komplikácie doriešia iba dočasne. detralex vymeňte za Mobivenal micro, máme s ním lepšie výsledky. Úprava stravy, pravidelné cvičenie, nefajčenie, obmedzenie alkoholu, sedacie kúpele, čapíky apod. V našich ambulanciách úspešne liečime hemoroidy Burronovou ligatúrou. Jedná sa o bezbolestný zákrok, vykonávaný ambulantne, bez predchádzajúcej prípravy pacienta. Keďže to nehradí žiadna zdravotná poisťovňa, výkon je plne hradený pacientom. O výške úhrady je možné informovať sa priamo v ambulancii v Nových Zámkoch, www.chirurgia.name

2014-08-14 11:42:58 - otázka od: Dusan Zdravim pan doktor, na toaletnom papieri si najdem sem tam znamky krvi a tiez mam pocit naduvania po niektorych jedlach,taktiez citim ze mam bolesti v oblasti triesiel a laveho semenika,krv som vsak v moci nenasiel,moze to znamenat nieco,alebo je to sposobene tym ze som aktivny futbalista a beham niekedy az nadmerne? dakujem Dobrý deň. Keďže ste aktívny futbalista, je potrebné navštíviť chirurga a urológa. Ťažko radiť cez internet, je potrebné pacienta vyšetriť. Samozrejme, preťažovanie tela zanecháva svoje následky, niekedy aj trvalé.

2014-08-14 11:44:14 - otázka od: rasto Dobrý deň, pred 10 rokmi som bol operovaný na hemoroidy. Teraz mám 45 rokov a došlo k recidíve. Nekrváca to, ale sú tam stvrdnuté cievky. Ako pokročila medicína, je to možné riešiť aj ambulantne,...? Ďakujem. Dobrý deň. Recidíva po tak dlhej dobe môže byť prirodzená. Je to daň za to, že človek chodí po nohách spriamený. Gravitácia a hydrostatický tlak v cievach robia svoje. V našich ambulanciách úspešne liečime hemoroidy Burronovou ligatúrou. Jedná sa o bezbolestný zákrok, vykonávaný ambulantne, bez predchádzajúcej prípravy pacienta. Keďže to nehradí žiadna zdravotná poisťovňa, výkon je plne hradený pacientom. O výške úhrady je možné informovať sa priamo v ambulancii v Nových Zámkoch, www.chirurgia.name

2014-08-14 11:44:55 - otázka od: Anna Prajem pekný deň pán doktor. Chcela by som sa opýtať či sa môže zlatá žila opakovať. Pred 14 rokmi som bola operovaná na zlatú žilu. Doteraz som mala pokoj. Tento rok mám dosť často pocit tlaku na konečník a tiež niekedy svrbenie. Mám 64 rokov. Žiadne stopy krvácania nemám a ani pri vyšetrení na okultné krvácanie sa nič nezistilo. Srdečne ďakujem . Áno môže sa opakovať, tak ako som písal v predchádzajúcej odpovedi. Nemalo by to byť však skôr ako o 10 rokov.

2014-08-14 11:46:12 - otázka od: Klára Dobrý deň, otec má 73 rokov, problémy s vysokým krvným tlakom, srdcom a asi 2 roky dosť veľké problémy s krvácaním. Absolvoval aj gastro vyšetrenie, no nepodarilo sa kvôli bolesti prejsť celým črevom. Berie však lieky na hemoroidy, ktoré však nemá pri konečníku, avšak, čím ďalej sa mu stavy krvácania opakujú častejšie a komplikovanejšie. Mám pocit, že sa mu to rapídne zhorší vždy po nejakej fyzickej námahe, prípadne, keď je dlhšie v chlade, alebo nachladený. Krváca však potom silno aj 3 dni, aj mimo toalety. Prosím Vás je tento stav normály, alebo je potrebné nejaké rázne riešenie? Dobrý deň. V tomto veku je potrebné upraviť nedráždivú dietu, Mobivenal Micro, čapíky napr. Faktu, sedacie kúpele, ktoré pomáhajú pri krvácaní. Podrobnejšie info na www.chirurgia.name

2014-08-14 11:47:40 - otázka od: Dušan Hrušovský Dobrý deň. Pred troma týždňami som bol na kolonoskopii hrubého čreva, nakoľko som mával v poslednom čase stopy krvy po stolici. Vyšetrenie lekár nemohol dokončiť, nakoľko som zle znášal bolesť a prišlo my nevoľno. Lekár vyšetrenie ukončil v hĺbke cca 80cm, s tým, že našiel dva polypy - jeden asi 20mm a druhý asi 8mm. Odporučil my vykonať kolonoskopiiu v celkovej narkóze na internom oddelení FN TN, lebo som pacient sledovaný v kardiologickej ambulancii. Kardiológ súhlasí so zákrokom v narkóze. Problém je ale, že nemôžem v dohľadnej dobe ( 1 mesiac ) zohnať zdravotnícke zariadenie, kde by my zákrok vykonali. Všade kde som sa obrátil ma odporučili aby som sa spýtal v priebehu septembra alebo ešte neskôr. Viete my njako poradiť, ohľadne skoršieho termínu. Ďakujem Dobrý deň. Oslovte gastroenterológov v nemocnici v Nových Zámkoch alebo v ambulanciach. Niektorý z nich zvykne premedikovať pacienta pred kolonoskopickým vyšetrením tak, že pacient necíti bolesť a samotný zákrok mu veľmi rýchle ubehne.

2014-08-14 11:49:23 - otázka od: Lucia Dobrý deň, mám 27 rokov a asi posledné dva roky mám problémy s bolesťami konečníka. Najmä v noci. Prebudím sa na silné bolesti konečníka a pocit, že sa potrebujem vyprázdniť ale nedarí sa. Bolesti potom časom ustúpia a je dobre. Niekedy mám aj krv v stolici. Prišla som na to, že tieto stavy mávam väčšinou po tom, keď pijem málo vody počas dňa ale nie je tomu vždy tak. Ďakujem za radu. Dobrý deň. Takže piť viac vody, pravidelne cvičiť, zmeňte stravovacie návyky. Na krvácanie sú vhodné sedacie kúpele v repíku, Faktu čípky, Mobivenal Micro tablety.

2014-08-14 11:51:04 - otázka od: jozef Dobry den, chcel by som sa Vas opytat, kolko stoji odstranenie hemoroidov, tou Barronovou ligaturou, na kolko som sa docital, ze tento zakrok zdravotne poistovne nepreplacaju. Dakujem Zavolajte nám alebo napíšte. S touto operáciou máme vynikajúce výsledky. www.chirurgia.name

2014-08-14 11:52:02 - otázka od: Igor Dobrý deň,p.doktor! Mám tie isté príznaky, ako horeuvedený "ivanszabo". Tiež po studených nápojoch a najmä v lete. Už asi 4 roky.Rokov mám tiež 51, ale s vyšetrením konečníka tzv. "kolonoskopiou" mám dosť problém. Nie je možné vykonať vyšetrenie hrubého čreva inou metódou? Nakoľko mám po 50-tke chcel by som, také vyšetrenie absolvovať. Ďakujem za odpoveď. Dobrý deň. ak máte s tým problém, vykonať je možné vyšetrenie v celkovej anestézii. V nemocnici v Nových Zámkoch to problém nie je.

2014-08-14 11:52:46 - otázka od: monika Dobrý deň, mám 29 rokov, pred dvoma rokmi som rodila, dovtedy som žiadne problémy nemala. Po pôrode som mala niekoľko mesiacov veľmi bolestivú stolicu spojenú s krvácaním (asi to bolo horšie než samotný pôrod). Keďže som dojčila, snažila som sa stravovať zdravo a pestro (čo sa snažím stále)a nejako to prešlo. Ale aj teraz sa občas stane (možno raz za dva mesiace), hlavne keď mám tuhšiu stolicu, že vyprázdňovanie je bolestivé so stopami krvi na toaletnom papieri. Prosím Vás, je to normálne, alebo je potrebné s tým niečo robiť? Ďakujem. Dobrý deň. Žiadne krvácanie nie je normálne. Mal by Vás vidieť chirurg a vyšetriť konečník.

2014-08-14 11:53:43 - otázka od: anonym Dobry den, Mam vonkajsie hemeroidy,ktore sa podla chirurga daju operovat s cca 2.tyzdnovou PN na rekonvalescenciu.To je dovod,pre ktory vhodne obdobie este len hladam.Na toalentom papieri mavam stopy krvi,lekar povedal, ze pokial to nie je vyslovenie kvapkanie,je to bezne.Hemeroidy mi komplikacie nerobia, skor ekzem v okoli,ktory velmi svrbi.Myslite, ze moze z vonkajsich hemeroidov, pripadne skriabania koli svrbeniu vzniknut zavaznejsie ochorenie, pripadne rakovina? Dakujem. Dobrý deň. u nás sa dajú riešiť hemoroidy bez PN a bez bolestne. Podrobnosti na www.chirurgia.name Rakovina z hemoroidov nevzniká.

2014-08-14 11:55:34 - otázka od: Romana Dobrý deň chcela by som sa opýtať občas sa mi stáva ,že mám tvrdu stolicu na toaletnom papieri občas vidím krv liečila som si to faktum aj čipkami a niekedy sa mi to vráti bola som na chirurgii a lekárka mi povedala,že mám fistulu Môže s toho vzniknúť niečo vážnejšie.Mávam aj zápchy . Dakujem Ak Vám lekárka povedala, že máte fistulu, je nevyhnutné ju riešiť. Z fistuly môžete mať veľa zbytočných problémov. Riešiť ju mastičkami alebo tabletami nemá význam.

2014-08-14 11:56:16 - otázka od: Ada Dobrý deň pán Doktor, rada by som sa Vás spýtala, mám plno krvi po stolici v toalete. Je jasne červená a je úplne jedno či je to tvrdá alebo riedka stolica. Vždy to je bolestivé. Myslíte si, že je to spojené so zlatou žilou? Alebo to môže znamenať aj nejaký nádor? Problémy so zlatou žilou mám už dlhé roky. Ďakujem za odpoveď. Správnu odpoveď Vám dá chirurg, ktorý Vás vyšetrí. Jasná krv je skôr príznakom zlatej žily alebo trhliny.

2014-08-14 11:56:44 - otázka od: mery Moja dcera ma tento problem ale ci ide na malu alebo velku potrebu stale krvaca myslite si ze je tonebezpecne?co by mala urobit a preco sa to deje?dakujem za odpoved Áno je to problém, mal by ju vidieť chirurg.

2014-08-14 11:58:35 - otázka od: adam Pred 3 mesiacmi som bol na prventivnu prehliadku test na stolicu ukazal že mam krv vstolici ,krv volnym okom nepozorujem ani ine niipriznaky stolicu mampravidelne každy den idem na kolonoskopiu bude to zlata žila alebo niečo ine Dobrý deň. Skryté krvácanie, ktoré vám pravdepodobne zistili je vážnejšieho charakteru ako zlatá žila. je potrebné absolvovať kolonoskopické vyšetrenie. Ospravedlňujem sa, z časového dôvodu neviem odpovedať na všetky otázky. Prípadne otázky mi môžete posielať mailom, kontakt na stránkach www.chirurgia.name

2014-08-14 10:55:00  |  Text: Janka   |  Foto: Martin Starzyk  |  Zdroj: Martin Starzyk

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík