ONLINE PORADŇA: Sedavé zamestnanie a životný štýl

Choroby z povolania sa týkajú čoraz viac a viac ľudí.
2013-08-06 17:00:00

Žijeme v storočí obezity, kde len na Slovensku trpí týmto ochorením až 1 a pol milióna pacientov. Veľkú časť viny na tomto aktuálnom stave nesie práve rozmach sedavých zamestnaní. Tie nás pripútavajú na väčšiu časť dňa k stoličkám a počítačom a obmedzujú nás v pohybových aktivitách počas dňa. Ak aj hrozí, že sa máme niekam presunúť, časová tieseň nás núti využiť auto alebo taxík. Je však nutné si nájsť čas aj na pohyb a starostlivosť o seba, a to nielen v prípade, že nás trápi nadváha. Sedavé zamestnanie a životný štýl je témou na najbližšie dva týždne, ku ktorej môžete posielať svoje otázky. Odpovedať bude odborník na liečbu obezity MUDr. Ivan Majerčák.

Základom je nájsť si čas na pohyb a na pravidelný prísun stravy. Aspoň 20 minút cvičenia denne v kombinácii s pravidelnou,  pestrou a vyváženou stravou nám pomôže predísť množstvu problémov, ktoré nám prináša práve sedavé zamestnanie.

Tipy na zdravší pracovný deň:

  • doneste si do práce fitloptu a trávte na nej časť dňa
  • prechádzajte sa pri dlhších telefonátoch
  • používajte schody namiesto výťahu
  • nájdite si čas na krátku rozcvičku a ponaťahujte si svaly
  • doprajte si dostatok času na jedlo, stravovanie v strese vám môže ublížiť
  • dohodnite sa s kolegami na príprave desiat a olovrantov, napr. si spoločne pripravte nátierku (ideálne z kvalitného margarínu, nie masla, ako napr. Bylinková pena: do 120 gramov rastlinnej tukovej nátierky napr. Flora light pridajte pažítku, bazalku a saturejku, osoľte a nechajte vychladnúť) a užite si spoločne krátku prestávku

Chcete vedieť,  ako najlepšie se vysporiadať so sedavým zamestnaním? Zaujíma vás, aké sú najúčinnejšie tipy a triky? Napíšte nám mail na redakcia@vysetrenie.sk do 8.augusta 2013 a uveďte do predmetu správy "Sedavé zamestnanie a životný štýl". O dva týždne uverejníme odpovede k vašim otázkam od MUDr. Ivana Majerčáka.


Tagy:
poradňa online PR

2013-08-06 17:00:00  |  Foto: vysetrenie.zoznam.sk  |  Zdroj: MUDr. Ivan Majerčák

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia