Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

MUDr. Ivan Majerčák odpovedá: Je zdravšie maslo alebo margarín?

Meno MUDr. Ivana Majerčáka sa spája najmä s liečením obezity, ktorej sa venuje už vyše 18 rokov.
Meno MUDr. Ivana Majerčáka sa spája najmä s liečením obezity, ktorej sa venuje už vyše 18 rokov.

V súčasnosti sa vedie mnoho diskusií o správnosti stravovania a s tým súvisiacou dilemou „dobrých“ a „zlých“ tukov, s ktorými sa primárne spája otázka – uprednostniť vo svojej strave maslo alebo margaríny? To je téma týchto dvoch týždňov, ku ktorej môžete posielať svoje otázky. Odpovedať bude odborník na liečbu obezity MUDr. Ivan Majerčák.

Každé dva týždne budú venované vždy inej téme ohľadom výživy, ku ktorej môžete posielať svoje otázky. Bude na ne odpovedať MUDr. Ivan Majerčák.

O lekárovi

MUDr. Ivan Majerčák začal svoju dlhoročnú lekársku prax ako kardiológ. Dnes sa jeho meno spája najmä s liečením obezity, ktorej sa venuje už vyše 18 rokov. Pri svojej prvotnej špecializácii totiž spozoroval, že väčšina chorôb, ktoré liečil, mala korene v nadváhe.

Okrem atestácie z vnútorného lekárstva a kardiológie teda absolvoval postgraduálny kurz z obezitológie Endokrinologického ústavu Karlovej Univerzity. Jeho prvým úspechom v roli dietológa bola stáž v krajine s veľkou nadváhou miestnej populácie – Fínska. Doktor Majerčák tu spustil projekt, vďaka ktorému dokázal reálne zmeniť stravovacie návyky obyvateľstva.

V súčasnosti je jedným z najrenomovanejších odborníkov v tejto oblasti. Dosvedčuje to jeho členstvo nielen v Českej obezitologickej spoločnosti a obezitologickej sekcie Slovenskej diabetologickej spoločnosti, ale aj v Slovenskej kardiologickej spoločnosti či Slovenskej internistickej spoločnosti. Významné posty uzatvára ako prezident Ligy proti obezite Slovenskej republiky.

Zaujíma vás, či je maslo alebo margarín vhodné pre deti alebo chcete poznať odpovede na inú otázku ohľadom tejto témy? Napíšte nám mail na redakcia@vysetrenie.sk do 3. júla 2013 a uveďte do predmetu správy "Maslo vs. margarín". O dva týždne uverejníme odpovede k vašim otázkam od MUDr. Ivana Majerčáka.

Aký je rozdiel medzi maslom a margarínom?

Je dobré si zadefinovať zloženie jednotlivých rivalov - masla a margarínu v boji so zdravím, aby sme mohli určiť víťaza pre vaše srdce.

Maslo sa získava výlučne z mlieka alebo smotany, v ktorých predstavuje tuk hlavnú hodnotovú zložku. Maslo ako tuk živočíšneho pôvodu obsahuje približne  5-10 krátkých mastných kyselín a pomerne vysoké percento nasýtených mastných kyselín (viac ako 60 percent tvoria nasýtené a len 5 percent polynenasýtené mastné kyseliny). Prirodzený obsah vitamínov v masle (najmä A a D) taktiež závisí od ročného obdobia a spôsobu výživy zvierat.

Margaríny sú často mylne považované za škodlivé. Kedysi skutočne obsahovali pomerne vysoké množstvo škodlivých transmastných kyselín. Súčasné margaríny už transmastné kyseliny obsahujú v nutrične zanedbateľnom množstve do 1 percenta, čo je dokonca menej než obsah prirodzených transmastných kyselín v masle a mliečnych výrobkoch.

Margaríny sú v skutočnosti, rovnako ako maslo, prírodného pôvodu. Vyrábajú sa z rastlinných olejov. Jediným rozdielom je, že kým živočíšne tuky alebo rastlinné oleje sú zväčša jednodruhové, margaríny sú prevažne viacdruhové, čiže ide o zmes viacerých rastlinných olejov a tukov.  . 

Rozkol môžeme urobiť aj v rámci zadefinovania si už v úvode spomenutých „dobrých“ a „zlých“ tukov. V dobrých prevažujú prospešné nenasýtené (mononenasýtené alebo polynenasýtené) mastné kyseliny, ktoré obsahujú margaríny. Za zlé označujeme tuky s vysokým obsahom nasýtených mastných kyselín. Tie nájdeme, naopak, v masle. Oplatí sa preto nahradiť maslo kvalitnými margarínmi.

Napr. margarín Flora sa vyrába z olejov zo semien, ktoré prirodzene obsahujú esenciálne omega 3 a omega 6 mastné kyseliny a je rastlinnou tukovou nátierkou s najvyšším percentom polynenasýtených mastných kyselín vo vzťahu k celkovému obsahu tuku. V porovnaní s maslom obsahuje o 70% menej nasýtených mastných kyselín.

Odpovede na vaše otázky

  1. Za aký dlhý čas konzumácie masla by sa dostavili negatívne účinky?

Dr. Majerčák: Rýchlosť akou sa prejavia negatívne účinky nášho stravovania je individuálna a závisí aj od genetickej predispozície. Takže jedincovi s „dobrou genetickou výbavou“ to trvá dlhšie. Platí tzv. mozaiková teória aterosklerózy (kôrnatenia tepien). Čím viac rizikových faktorov daný jedinec má, tým skôr sa u neho prejavia spomínané negatívne účinky. Zvýšená hladina tukov v krvi patrí medzi najdôležitejšie rizikové faktory. Laik si svoje riziko vie najjednoduchšie odmerať „krajčírskym metrom“ a to tak, že si odmeria svoj obvod pásu. Ak má obvod pásu v centimetroch viac než polovicu svojej výšky, tak to z medicínskeho hľadiska znamená zvýšené riziko a mal by maslo obmedziť, prípadne vylúčiť.
 

      2.   Na trhu je široká ponuka margarínov. Ako mám vedieť, ktorý si vybrať, keďže v texte ste písali o margarínoch všeobecne? Čo si mám na nich primárne všímať?

Dr. Majerčák: Mal by si primárne všímať podiel tzv. nasýtených tukov, medzi ktoré patrí napr. aj cholesterol, kyselina stearová a kyselina palmitová. Čím je väčší pomer týchto „zlých“ nasýtených tukov tým je väčšie riziko aterosklerózy (kôrnatenia ciev). V strave Slovákov a Sloveniek žiaľ dominujú práve tieto zložky. Namiesto  spomínaných „zlých“ nasýtených tukov by mal margarín obsahovať hlavne tuky nenasýtené. Nenasýtené tuky rozdeľujeme ešte na mononenasýtené a polynenasýtené. Z nich by mal v margaríne „hľadať“ tzv. omega 3 a omega 6 polynenasýtené mastné kyseliny.  Tieto majú na rozdiel od nasýtených ochranný vplyv na náš organizmus, hlavne na už spomínané cievy, čiže pôsobia preventívne. Zatiaľ čo príjem omega 6 mastných kyselin je v strave pokrytý z viacerých zdrojov a pohybuje sa v rozmedzí doporučených výživových dávok, omega 3 mastné kyseliny často nekonzumujeme v dostatočnom množstve. Dôležité je spomenúť aj fakt, že tieto „dobré“ tuky, tzv. esenciálne mastné kyseliny, náš organizmus nedokáže sám vyrobiť. Sme preto odkázaní na ich príjem v potrave, akou je aj zdravý margarín.  
 

     3.  Doktor mi diagnostikoval príliš nízky cholesterol. Neznamená to teda, že by som mala, naopak, prijímať aj tie „škodlivejšie“ tuky, ktoré sú obsiahnuté v masle?

Dr. Majerčák: V odpovedi na Vašu otázku, by som potreboval vedieť, ktorý cholesterol máte nízky.  Máme tzv. celkový cholesterol, ktorý sa skladá z niekoľkých zložiek. Pre jednoduchosť môžeme hovoriť o dvoch cholesteroloch, ktoré spolu tvoria celkový, pričom jedna zložka  predstavuje ten „zlý“ cholesterol (odborne LDL-cholesterol), ktorý sa nám ukladá do cievnej steny, čiže nám cievy zanáša a druhá zložka je „dobrý“ cholesterol (odborne HDL-cholesterol), ktorý je zdraviu prospešný.  Pre naše zdravie je preto dôležité mať nízku hladinu „zlého“ a vysokú hladinu „dobrého“ cholesterolu. Spolu tvoria celkový cholesterol. Stravou ovplyvňujeme obe tieto zložky, avšak hladinu dobrého cholesterolu si zvyšujeme aj pravidelnou pohybovou aktivitou. Neodporúčal by som ale „nízku hladinu“ cholesterolu „liečiť“ škodlivými tukmi. Nie je dnes jednoznačne dokázané, že nízky hladina cholesterolu vás ohrozuje, skôr naopak.

 

      4.  Moja rodina maslo priam zbožňuje. Niekedy mi ho vyjedajú aj bez chleba či pečiva. Samotné margaríny mi nechcú jesť vôbec, jedine, keď z nich pripravím pomazánku. Ako veľmi to môže ohroziť ich zdravie? Mám sa skutočne začať obávať a nasadiť tvrdý režim?

Všetky „tvrdé zákazy“ vedú ku odporu. Rodina sa nestravuje len doma, aj keď je medicínsky dokázané, že stravovanie doma je zdravšie než stravovanie „vonku“ a vedie hlavne ku nižšiemu riziku nadváhy a obezity. Ideálnym prístupom je ísť vlastným príkladom a pomôcť môžu aj spomínané pomazánky, ktoré pozitívne ovplyvnia chuť margarínu. Maslo by som im úplne nezakázal, ak ho rodina zbožňuje, tak by som ho zaradil do jedálnička obmedzene, povedzme ako odmenu za dodržanie zdravého stravovacieho režimu. Z psychologického hľadiska je to oveľa lepší prístup, než striktné zákazy.


      5.  Nemám vysoký cholesterol. Nikdy som nemala problémy so srdcom. Dá sa povedať, že som prakticky úplne zdravý človek. Musím si aj v tomto prípade dávať pozor na to aké tuky konzumujem?

Dr. Majerčák: Blahoželám ku dobrému zdraviu aj ku ideálnej hladine cholesterolu. Ak nemáte ani iné rizikové faktory aterosklerózy – máte ideálny pomer pásu a výšky, ste nefajčiar  s dobrým tlakom, tak máte štatisticky nízke riziko rozvoja srdcovocievnych ochorení. Prečo to ale chcete pokaziť ? Možno veľmi jednoduchý príklad. Mám dobré auto, ktoré sa nekazí a som s ním spokojný. Mám ho vymeniť za niečo staré a ojazdené ? Alebo sa budem o dobré auto naďalej starať aby mi ešte dlho slúžilo ? Zamyslite sa. V prípade ideálnej váhy nie je dôvod vám zakazovať čokoládu, kakao obsiahnuté v čokoláde je zdravé, takže si vyberajte kvalitnú čokoládu s vyšším obsahom kakaa, aspoň 60 %.  Pozor si treba dávať, aby vám tento dobrý zdravotný stav vydržal,  aj na tzv. skryté tuky, ktoré často prijímame v rôznych keksoch či iných cukrovinkách. Práve tam sú neraz použité nezdravé formy tuku, ktoré by mohli váš ideálny stav postupne zhoršiť.


      6.  Môžem mať zdravotné problémy, ak som len „príležitostný“ pojedač masla a inak sa zdravo stravujem?

Dr. Majerčák: Čo znamená príležitostný? Z medicínskeho hľadiska nie je dôvod úplne zakázať maslo ani napr. bravčovú masť. Treba si však uvedomiť, že sa jedná o energeticky vysoko denzitné potraviny (majú vysoký obsah energie na svoju hmotnosť) a pri slovenskej populácii, kde 2/3 dospelých majú nadváhu alebo už obezitu je preto z hľadiska prijatej energie lepšie uprednostniť margarín. Ak máte ale ideálnu hmotnosť, pravidelný pohyb a pri preventívnej prehliadke ideálne hladiny tukov v krvi, môžete byť naďalej „príležitostný“ pojedač masla. 

 

      7.  Na vysoký cholesterol trpím už niekoľko rokov. Po takom čase by som rád vyskúšal aj menej invazívne a viac prírodné látky ako lieky. Čo mi odporúčate?

Dr. Majerčák: Tento prípad by som posudzoval individuálne. Ak Vám lekár odporúča medikamentóznu (tabletkovú) liečbu cholesterolu, tak by som ju svojvoľne nevysadzoval. To ale neznamená, že  si ku tejto liečbe nemôžete pridať aj tzv. doplnky výživy a samozrejmosťou je nízkotuková diéta. Ak sa vám podarí diétou, doplnkami výživy a pohybom zlepšiť lipidový profil, poraďte sa lekárom, či môžete liek znížiť alebo vysadiť. Sám ho nevysadzujte.  Hladina cholesterolu by vám mohla náhle stúpnuť a vaše, teraz možno pomerne stabilizované cievy pri liečbe, by to mohlo poškodiť. Znovu jednoduchý príklad. Liek na cholesterol drží hladiny vašich tukov „na uzde“. Ak náhle svojvoľne povolíte oprate, hladina vašich tukov by sa mohla rozbehnúť „cvalom“, čo pravdepodobne nechcete.

Na trhu je dostupná rastlinná tuková nátierka Flora pro.activ, ktorá ako jediná v testoch dokázala znížiť hladinu cholesterolu v krvi človeka v priemere až o 7-10% počas 2-3 týždňov. Treba však aj pri jej konzumácii dodržiavať jednoduché zásady, a to prijímať množstvo 30 g za deň (približne 3-4 zľahka natreté krajce chleba) a kombinovať ju s pestrou vyváženou stravou a zdravým životným štýlom. Šance na zlepšenie sa vám tak zvýšia o 15%. Neodporúča sa prijať viac gramov za deň. Rovnako by ju nemali konzumovať ani ľudia, ktorí majú cholesterol v poriadku. Aj z týchto dvoch dôvodov môže byť zrejmé, že to nie je len obyčajný margarín, ale približuje sa už k prírodnému liečivu.

Zaujíma vás, či je maslo alebo margarín vhodné pre deti alebo chcete poznať odpovede na inú otázku ohľadom tejto témy? Napíšte nám mail na redakcia@vysetrenie.sk do 3. júla 2013 a uveďte do predmetu správy "Maslo vs. margarín". O dva týždne uverejníme odpovede k vašim otázkam od MUDr. Ivana Majerčáka.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9