Veďte svoje dieťa k zdravej strave už odmalička: Skvelý tip, ako na to

Veďte svoje dieťa k zdravému stravovaniu už od malička.
Zdroj: thinkstock.com
2017-09-15 14:00:00

Čo sa za mladi naučíš jesť, to budeš jesť celý život, tvrdia britskí vedci, ktorí publikovali veľmi zaujímavé závery svojich dlhodobých pozorovaní.

Je síce všeobecne akceptované, že modely stravovania sa formujú v detstve, ale teraz prichádzajú informácie umožňujúce rodičom, ktorým záleží na zdraví svojich detí (a to sa už dávno nemeria rubensovskými proporciami) správne modely využívať ešte efektívnejšie.

Chuťové a zrakové vnemy

Na jednej strane sú chuťové vnemy: dominuje chuť na sladké, pretože materské mlieko je sladké (alebo naopak, ak chcete). Druhou chuťovou dominanciou je slané. Sústavné a nekontrolované uspokojovanie týchto dvoch chutí v dojčeneckom a predškolskom období dieťaťa vyvoláva uprednostňovanie sladkostí a slaných mastných vecí po celý život.

Na strane druhej sú zrakové vnemy: dieťa, ktoré v rámci odstavovania bude dostávať najmä “chrumkavé veci, aby sa mu prerezávali zuby”, bude v období puberty a dospelosti oveľa častejšie jesť keksy, krekry, čipsy a podobné potraviny.

Kedy sa začínajú objavovať preferencie?

Ako sa ukázalo, keď sa napríklad dieťa naučí jesť jeden druh keksov a neskôr si má vybrať medzi neznámym druhom keksu a novým druhom potraviny (ovocie alebo zelenina), rozpozná podobu a uprednostní keksy. Preferencie sa začínajú objavovať okolo druhého roka života, keď už dieťa rozumie mnohým pojmom a pozná mnohé potraviny. Ak mama označí nový druh zeleniny (napr. ružičkový kel) ako “čokoládový keksík”, dieťa, napriek tomu, že pojmy “keks” a “čokoláda” predstavujú v jeho mysli príjemnú skúsenosť, ružičkový kel odmietne (dokonca bez ochutnania), pretože sa vôbec nepodobá ani na keks ani čokoládu.

​Potraviny rôznych tvarov a chutí sú riešením

Poučenie? Detskí lekári a psychológovia odporúčajú rodičom, aby hneď, ako je to možné, používali vo výžive detí potraviny rôznych chutí, tvarov, farieb a konzistencie a to v prirodzenej podobe. Neučte deti jesť len kaše a keksy v chuťovom prevedení “sladké” a “slané”. Dajte im mrkvu, jablko, banán, kaleráb, hrášok, marhule… v kaši prirodzenej chuti a hneď, ako sa dá, strčte im tie potraviny do ruky celé. A keď jete tieto veci s nimi, netvárte sa kyslo!

2017-09-15 14:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Dr. Igor Bukovský, Ambulancia klinickej výživy

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia