Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Chcete chrániť svoje srdce? Toto do čaju nedávajte!

Čaj by mal byť súčasťou pitného režimu.
Čaj by mal byť súčasťou pitného režimu. (Zdroj: thinkstock.com)

Nemeckí vedci z berlínskej univerzitnej nemocnice preukázali, že pridávanie mlieka do čaju (čierneho) kompletne neguje jeho pozitívne účinky na cievy a pravdepodobne aj odstraňuje jeho protirakovinový účinok.

Na skupine 16 postmenopauzálnych žien merali vplyv čaju s mliekom a bez mlieka a zistili, že ak ženy vypili čaj bez mlieka, ich cievy na prechodnú dobu získali lepšiu pružnosť a to ich chránilo pred poškodením. Ak však ženy vypili čaj s mliekom, ich cievy ostávali rovnako nepružné ako pred podaním čaju.

Keď čaj nechráni

Tieto závery napríklad odpovedajú na otázku, prečo vo veľkej Británií, kde sa vypije toľko čaju ako v niektorých ázijských krajinách, majú oveľa vyšší výskyt infarktov, mozgovej porážky a iných foriem aterosklerózy. Briti pijú čaj s mliekom a preto ich čaj nechráni!

Čo je na vine? 

Príčinou negatívneho účinku mlieka na čaj sú mliečne bielkoviny kazeíny, ktoré reagujú s flavonoidmi čaju a bránia tým ich vstrebávaniu. Čaj obsahuje množstvo flavonoidov, ktoré majú antioxidačný, protisklerotický a protirakovinový účinok. Zelený čaj obsahuje týchto ochranných látok viac ako čierny.

Rada AKV

  • veľmi pravdepodobne sa tento istý negatívny účinok upltňuje aj pri pití čiernej kávy s mliekom, takže: ak sa chcete obhajovať, že káva je váš zdroj antioxidantov musí byť bez mlieka.

Zdroj: European Heart Journal (internetová verzia), január 9 2007

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9