Rýchlo vyšumí v pohári, no nepomôže: Má vôbec vitamín C nejaký význam?

Nespoliehajte sa na vitamín C počas choroby!
Zdroj: thinkstock.com
2017-08-18 13:30:00

Mám pre Vás dobrú správu: už nemusíte investovať do svojho moču! Pozrieme sa totiž trochu zblízka na jeden všeobecne rozšírený zvyk – „nasadenie“ vitamínu C do boja počas choroby.

Snažia sa všetci: rodičia deťom, deti rodičom, pani svojmu manželovi, ba i mnohí lekári svojim pacientom... Nádcha, chrípka, bronchitída? Daj si céčko! Vypi šumák! Tu je ďalší! Všetci títo ľudia sa nalievajú a inak „dopujú“ vitamínom C v predstave, akú účinnú zbraň do boja s chorobou vytiahli.

Môže to byť škodlivé

Nedávno zverejnená austrálska štúdia (už prinajmenšom piata v poradí na túto tému!) opäť vyvrátila mýtus, že vitamín C pomáha pri infekciách dýchacích ciest. Tí, ktorí užívali céčko, nemali ani kratší priebeh infekcie ba ani intenzita príznakov nebola slabšia oproti tým, ktorí užívali neúčinnú látku (placebo).

Nalievať sa rozpustenou kyselinou askorbovou alebo ju hltať v tabletkách, keď ste už ochoreli, nemá žiadny význam. Môže to byť dokonca škodlivé: nadmerné množstvo vitamínu C v strese (a choroba je stres, to mi môžete veriť) podporuje tvorbu voľných radikálov. Tie poškodzujú nielen imunitný systém, ale prispievajú ku vzniku rakoviny, aterosklerózy, cukrovky, katarakty, artritídy a iných chorôb, ale o tom inokedy. A ak budete nadmerné dávky kyseliny askorbovej užívať dlhodobo, môžete počítať aj s obličkovými kameňmi.

Teraz Vás pošlem na krátku exkurziu: ste molekula vitamínu C a práve Vás vypili. Asi o pol hodinu ste v krvi, dve hodiny tam krúžite a hľadáte si miesto, ale keďže všade naokolo sa to inými molekulami vitamínu C len tak hemží, ostávate bez práce a za ďalšiu hodinu Vás obličky nemilosrdne posielajú kamsi do žltej zbytočnosti.

Lepšie riešenie

Tak čo teda užívať? Oveľa radšej pomaranč, jablko, kiwi alebo hocijaké surové ovocie, zeleninu a k tomu pár orechov či tekvicových semien. Nielen pre obsah vitamínu C. Je v nich oveľa viac zaujímavých vecí, ktoré skutočne pomôžu: zinok a selén (spoľahlivo podporia imunitu), karotenoidy (posilnia odolnosť slizníc), vlákninu (detoxikuje organizmus), organické kyseliny (zabíjajú baktérie a vírusy priamo na sliznici).

Ešte raz: vitamín C patrí k prvej ochrane proti infekciám, ale musíme ho mať k dispozícii, keď sme ešte zdraví. A stále. Dnes. Aj zajtra...

Nuž sa teda rozhodnite, či si každý deň vychutnáte nejaké jablko, kivi alebo pomaranč a či radšej počkáte na najbližšiu infekciu dýchacích ciest a potom nasadíte do boja zbrane, ktoré nielen rýchlo vyšumia v pohári, ale tiež nečakane rýchlo „vytečú“ cez obličky a jediným výsledkom bude Váš drahý moč.

2017-08-18 13:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Dr. Igor Bukovský, Ambulancia klinickej výživy

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia