Komplikuje život a je veľmi nepríjemný: Odhaľte príčinu zápachu z úst

Zápach z úst komplikuje život!
Zdroj: thinkstock.com
2017-07-21 12:00:00

"Foetor ex ore" nie je metal! Ja viem, znie to ako názov metalovej kapely, ale nedajte sa pomýliť. “Foetor ex ore” – to je v slušnej spoločnosti a medzi lekármi “zápach z úst”. Problém pomerne častý, ale tabuizovaný.

Kto by sa chcel rozprávať o takýchto veciach, zvlášť, ak si nie je istý (alebo aj je), že sám je jeho nositeľom. Pritom môže ísť o banalitu, ktorá sa dá vyriešiť alebo o signál vážneho ochorenia a to treba riešiť tiež. Bez strašenia: čo všetko môže byť príčinou takejto život a spoločenský kontakt znepríjemňujúcej situácie?

Vystresovaným a preťaženým ľuďom stačí niekoľko hodín bez vody a káva (prípadne cigarety) urobia svoje. Ocitnúť sa na rokovaní v tesnej blízkosti takýchto ľudí nie je nič príjemné. (Navyše, páni, máme oproti ženám slabší čuchový vnem, takže fakt, že my necítime svoj zápach z úst – alebo aj pot, ešte nemusí znamenať, že ani ony.) Tento problém rieši dostatočná hydratácia organizmu a ústna hygiena alebo aspoň mentolová žuvačka (ak nemáte k tomu aj záhu, pretože mentol vám ju zhorší).

V tomto prípade zbystrite pozornosť

Iné – už vážnejšie – dôvody ústneho záípachu môžu byť: zubný povlak a kaz, koreňové zápaly a hnisanie, zápaly ďasien (to všetko patrí do rúk zubného lekára), chronický zápal mandlí a jeho následky (otorhinolaryngológ), výchlipky v nosohltane (môžu sa tam zachytiť kúsky prijímanej potravy a odhnívať – riešením je len dôkladné požutie a pokojné jedenie), výchlipky a vredy v ezofágu, porucha prechodu potravy pažerákom, zápaly žalúdka, infekcia mikroorganizmom Helicobacter pylori (toto všetko rieši gastroenterológ). Zápach z úst môže vyvolať aj Atkinsonova diéta a cukrovka (mechanizmus je veľmi podobný), poruchy obličkových a pečeňových funkcii, ochorenia pľúc a niekoľko ďalších diagnóz.

Ak sa problém zápachu nepodarí zvládnuť v prijateľnom čase primeranou ústnou hygienou a tekutinami, otvorte tento problém so svojim lekárom. Zdravému človeku nemá prečo páchnuť z úst.

2017-07-21 12:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Dr. Igor Bukovský, Ambulancia klinickej výživy

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia