Vianoce ako sviatky hojnosti? Keď emócie hýbu vašimi chúťkami, porazte ich!

Sú pre vás Vianoce sviatky hojnosti alebo sviatky pokoja? Emócie totiž s jedlom úzko súvisia.
Zdroj: thinkstock.com
2016-12-16 12:00:00

Už dávno sme sa naučili jesť aj vtedy, keď nie sme hladní – „Mám na niečo chuť!“ Do hry vstupujú emócie. Emócie sú najmenej preskúmaná časť problému obezity, ale zdá sa, že práve ony hrajú kľúčovú úlohu v celej hre s názvom „Človeče, schudni, alebo vypadni!“

Tam dnu, takmer v samom jadre vášho mozgu, je časť, ktorá sa volá hypotalamus. To je miesto, odkiaľ mozog kontroluje nielen vašu telesnú teplotu, tepovú frekvenciu, sexuálnu túžbu a metabolizmus, ale aj emócie a hlad. Práve v tejto časti mozgu – kde sa emócie tak intímne dotýkajú hladu – sa rozhoduje o vašom víťazstve alebo prehre pri jedení a chudnutí.

Jedlo má nielen kalórie a všetky tie ostatné veci, ale aj veľkú moc: dokáže vyvolať, potlačiť, zmeniť alebo kontrolovať naše emócie. A to najmä tie nepríjemné, negatívne alebo veľmi intenzívne. 

Čo spolu dokážu emócie a jedlo?

Jedlo má nielen kalórie a všetky tie ostatné veci, ale aj veľkú moc: dokáže vyvolať, potlačiť, zmeniť alebo kontrolovať naše emócie. Spomeňte si len, aká blaženosť sa vám začne rozlievať celým telom už vo chvíli, keď ten Twix – alebo hocičo „to“ vaše – ešte len rozbaľujete! A ako by sa v okamihu zmenili vaše emócie, keby som vám tú tyčinku zobral z ruky skôr, než do nej zahryznete – beda!

Psychogénne (emóciami vyvolané) jedenie môžu vyvolať negatívne aj pozitívne emócie, niektorí ľudia, naopak, môžu pri pretlaku emócií pociťovať nechutenstvoa majú potrebu hladovať, nástrojom našej manipulácie s emóciami môže byť teda nielen prejedanie, ale aj hladovanie.

Emócie majú v súvislosti s jedením takýto vplyv: vyvolajú túžbu „mám na niečo chuť!“ = spúšťač jedenia, rozhodujú o tom, čo budeme jesť = mám chuť na čokoládovú tyčinku, nie na brokolicu!  ovplyvňujú množstvo prijatých kalórii = rýchlosť jedenia, dĺžka jedenia a naše pocity pri jedle: „Jaj, to je dobré, dám si ešte!“, ovplyvňujú dokonca aj to, kde a s kým budeme jesť.

Neschopnosť primerane narábať so svojimi emóciami je podľa psychologického výskumu nielen príčinou „bežného“ prejedania, ale aj bulímie a záchvatového jedenia (tzv. binge eating). Anorexia je zrejme tiež snahou unikať pred emóciami pomocou manipulácií s jedlom. Tieto problémy už vyžadujú dobrého a skúseného psychoterapeuta.

Niekedy človeku stačí malý kúsok čokolády, inokedy potrebuje zjesť celé balenie, niektorí ľudia, naopak, potrebujú jesť hocičo, len nech je toho veľa.

Psychogénne jedenie môže na konci veľkej epizódy (= človek sa poriadne preje) vyvolať pocity hanby a vnútorný zmätok = silné negatívne emócie = ďalší dôvod jesť znovu a viac, čo sa mnohým ľuďom skutočne aj stáva, niektorí ľudia, naopak, po ataku psychogénneho jedenia okamžite prepnú do režimu „hladovka“.

Človek, ktorý svoje emócie rieši jedlom, riskuje, že prehliadne veľmi dôležité informácie, ktoré nám emócie prinášajú.

Príznaky psychogénneho jedenia

  • Jete aj vtedy, keď nie ste hladní.
  • Potreba zjesť „niečo dobré“ môže prísť v okamihu, akoby ju niečo zaplo diaľkovým ovládačom – zrýchlenie z nuly na sto za jedinú sekundu!
  • Pociťujete silné nutkanie jesť nejakú veľmi konkrétnu (obľúbenú) potravinu – áno, napríklad, čokoládu.
  • Ste otvorení návrhom: kolegyňa sa dvíha od stola s vetou „Idem si do bufetu kúpiť venček, donesiem aj Tebe?“ a zrazu sa aj vám zdá venček ako výborný nápad 
  • Krátko po stresujúcej alebo nepríjemnej situácii vyhľadáte a skonzumujete svoju obľúbenú potravinu/jedlo.
  • Stáva sa vám, že jete bezmyšlienkovite: napríklad zjete kúsok po kúsku celé balenie lentiliek alebo pražených arašidov bez toho, aby ste to uvedomili, dokonca si pri tom málokedy uvedomujete chuť potraviny v ústach.
  • Nutkanie jesť „To“ býva často také silné, že vám je v tej chvíli jedno, aké to bude mať následky a ako sa budete potom cítiťnedokážete vnímať takmer nič iné, život akoby nemal alternatívu, všetko ostatné vo vás vyvoláva napätie a podráždenosť.
  • Zvyčajne jete rýchlo, počas jedenia máte v ústach naraz veľký objem, jedlo si naberáte na vidličku/lyžicu skôr, ako prehltnete predchádzajúce sústo, emóciami vyvolané jedenie dokáže niekedy doslova zbaviť človeka ľudskej dôstojnosti.
  • Už počas jedla cítite uvoľnenie napätia.
  • Po primeranej porcii zdravého jedla nemusíte pocítiť uspokojenie.
  • Často jete radšej sami, aby vás iní ľudia pri jedle nevideli.

Čítajte tiež:Jednoduchý plán, ako zabrániť pribúdajúcim kilám už pred sviatkami: Do boja!

2016-12-16 12:00:00  |  Foto: Thinkstock.com   |  Zdroj: Dr. Igor Bukovský, Ambulancia klinickej výživy

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia