Prekonáva ostatné superpotraviny: Zázrak, ktorý nakopne organizmus!

Je matcha čaj lepší ako káva?
Zdroj: thinkstock.com
2016-11-18 10:30:00

Biely, zelený, oolong, čierny – a máme tu ďalší výborný čaj! Matcha čaj sa rýchlo stáva horúcim trendom. Čo to je a prečo je zrazu taký populárny ako náhrada kávy či bežných čajov?

Tradičná príprava čaju je zaliatie čajových lístkov horúcou vodou a ich vylúhovanie, aby sa uvoľnila chuť a vôňa, ktorú s pôžitkom pijeme. Matcha čaj sa však pripravuje tak, že čajové lístky sú najprv sparené, stlačené, usušené – a nakoniec zomleté na krásny svetlozelený prášok, ktorý sa zamieša s vodou. Mletie originálneho matcha čaju prebieha na špeciálnych kameňoch veľmi pomaly – asi hodinu trvá zomlieť 30 g čajových lístkov, takže aj to je dôvod, prečo je skutočný matcha čaj pomerne drahý.

Pretože prehĺtame celé lístky, dostávame do seba viac koncentrovanú chuť, viac fytochemikálií a viac kofeínu. Pestovanie a zber matcha čaju je tiež odlišné: čajové kríky rastú iba v tieni, čo spôsobí, že listy majú väčší obsah chlorofylu a aminokyselín, vďaka čomu majú sýtozelené sfarbenie. Špeciálnu kvalitu dosahujú najmä tri odrody čajovníka čínskeho (camellia chinensis) – amidoriokumidori a yabukita. Bežne nám stačí aj matcha čaj, kde to nie je uvedené :-)

História matcha čaju

Matcha má perspektívu stať sa vyhľadávanou novinkou pre milovníkov čaju, no ani zďaleka nejde o niečo nové. Čínski mnísi si pochutnávali na čaji už v ôsmom storočí, aby im obsah kofeínu poskytol jasnú a bdelú myseľ počas dlhých meditácií.

V neskorých 80-tych rokoch dvanásteho storočia, japonský budhistický mních menom Eisai Myoan objavil čaj počas návštevy Číny. Keď prišiel späť do Japonska, rozšíril slovo matcha široko ďaleko. Od 14. do 16. storočia bol matcha čaj populárny medzi zámožnými kruhmi  a bol synonymom bohatstva a prestíže. Pripravoval a servíroval sa na špeciálnych čajových obradoch, nazývaných chanoyu. Tieto elegantné rituály sa hlboko zakorenili v japonskej kultúre.

Matcha je relatívne nový čaj pre západný svet, kde bola ešte donedávna najväčšia požiadavka na čierny čaj, hoci zelený čaj i bylinkové čaje sú stále čoraz obľúbenejšie.


Blíži sa nebezpečné obdobie, ktoré nám dá zabrať: Zachráňte si život!


Čaj na zlepšenie zdravia

Matcha ponúka omnoho viac ako len peknú farbu a nasladlú chuť. Jeho zdravotné benefity sú hlavným dôvodom jeho popularity. Obsahuje dva- až trikrát viac antioxidantov (epigalokatechín galát – EGCG). Zanecháva ostatné superpotraviny ďaleko v úzadí, pretože napríklad v porovnaní so špenátom poskytuje 60-krát viac antioxidantov a 17-krát viac ako čučoriedky. (Pravda však je, že 100 gramov čučoriedok alebo špenátu skonzumujeme ľahšie ako 100 g matcha čaju! Alebo inak: 1 menšia čajová lyžička matcha čaju (= 1,7 g) obsahuje rovnaké mnoýžstvo antixodantov ako 100 g špenátu.)

Niektoré zdroje uvádzajú, že EGCG je veľmi účinný v prevencii a liečbe niektorých druhov rakoviny. Matcha je taktiež bohatý na vlákninu, ktorá pomáha regulovať trávenie a udržiavať stabilitu hladiny glukózy v krvi.

Pridajte viac „zelenej“ do svojho života a môže to „nakopnúť“ aj vaše chudnutie. Zistilo sa, že EGCG stimuluje metabolizmus, podporuje spaľovanie tukov (najmä toho najhoršieho viscerálneho a tuku uloženého v pečeni) a znižuje hladiny kortizolu – hormónu súvisiaceho s tukom na bruchu a túžbou po jedle.

Všetko prírodné – vyzdvihni si ma!

Obzeráte sa po nejakom bezpečnom energetickom nápoji? Matcha má také isté stimulačné vlastnosti ako káva, bez nežiaducich vedľajších účinkov. Zatiaľ čo kofeín v káve spôsobuje u niektorých ľudí chvenie, „skákanie srdca“ a návaly krvi do hlavy, matcha poskytuje stimuláciu bez týchto nepriaznivých prejavov a neskončí typickým „kofeínovým treskom“.

Ak pociťujete niekedy v priebehu dňa malátnosť, zamiešajte si jednu čajovú lyžičku matcha prášku do politrovej fľaše vody pre rýchle nakopnutie. Tento účinný čaj obsahuje aminokyselinu L-theanine, ktorá v kombinácii s kofeínom udržiava človeka sústredeného.

Vychutnajte si matcha čaj

Matcha priťahuje pozornosť mnohých nielen pre jeho vysoký antioxidačný potenciál, ale aj pre jeho všestrannosť a univerzálnosť ako ingredienciu v iných nápojoch či jedlách. Z matcha prášku sa dajú pripraviť horúce i studené nápoje; zeleným práškom si môžete posypať vaše obľúbené jedlá, môžete ho primiešať do iných nápojov, smoothie, jogurtov, koláčov či keksov, ba dokonca aj do zmrzliny. Ale nie do všetkého naraz, stále a každý deň – nezabudnite, že matcha obsahuje viac kofeínu ako zelený alebo čierny čaj! (Preto ho rozhodne nepite neskôr ako o 15. hodine, ak sa chystáte ešte v ten deň spať :-))

Nápojom a jedlám matcha dodáva nielen nasladlú chuť, ale i krásnu smaragdovú farbu. Akokoľvek si matcha čaj pripravíte, je to relaxačná, zdravie podporujúca alternatíva ku tradičnému čaju či káve.

Čítajte tiež: Toaletný papier ako hrozba? Ženy z neho môžu ochorieť!

2016-11-18 10:30:00  |  Foto: Thinkstock.com   |  Zdroj: Dr. Igor Bukovský, Ambulancia klinickej výživy

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia