Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Je vynechanie pšenice cesta k lepšiemu zdraviu? Unikátna diéta ako riešenie na častý problém!

Počuli ste o FODMAP diete? Ak nie, mali by ste si o nej zistiť čo najviac.
Počuli ste o FODMAP diete? Ak nie, mali by ste si o nej zistiť čo najviac. (Zdroj: thinkstock.com)

Diéta s nízkym obsahom sacharidov typu FODMAP je v prvej fáze eliminačná 2 – 6 týždňová diéta, pri ktorej sa vylúčia zo stravy potraviny s veľkým obsahom sacharidov typu FODMAP.

Čo je to diéta s nízkym obsahom FODMAP?

V druhej, reintrodukčnej fáze diéty, ktorá začína po zlepšení stavu, sa testujú jednotlivé skupiny sacharidov typu FODMAP – cieľom je zistiť, ktoré konkrétne sacharidy a v akom množstve sú spúšťačom tráviacich ťažkostí a syndrómu dráždivého čreva.

Cieľom FODMAP diéty nie je doživotne zakázať konzumáciu určitých potravín, ale 
1.    identifikovať konkrétne problémové sacharidy
2.    identifikovať konkrétne problémové potraviny a
3.    zistiť individuálne tolerované množstvo problémových potravín, ktoré po konzumácii človeku ešte nevyvolá tráviace problémy.

Prečo však niektorým ľuďom pomôže pri tráviacich ťažkostiach vylúčenie pšenice? Naozaj vo všetkých prípadoch hrá úlohu glutén?

Nie. Niektorí ľudia môžu pozorovať po vylúčení pšenice zo svojho stravovania citeľný ústup tráviacich ťažkostí a môžu sa teda mylne domnievať, že ich tráviace problémy boli spôsobené gluténom (= pšeničná bielkovina). Obviňovať zo všetkých problémov glutén je ale nezmyselné a klamlivé – nakoniec to vedie k nesprávnym záverom a tráviace problémy sa nakoniec vrátia alebo zhoršia.

Dr. Peter Gibson z Monash University v Austrálií ako prvý zistil a dokázal, že ak sa nejedná o skutočnú celiakiu, tak za tieto tráviace problémy u človeka nie je zodpovedný glutén, ale fruktány – to je skupina sacharidov, ktoré patria k sacharidom typu FODMAP. Nositeľom fruktánov je škrob a preto je biela múka zdrojom veľkého množstva fruktánov.

Navyše, príčinou, prečo u ľudí môže dochádzať po konzumácií pšenice k tráviacim ťažkostiam typu SyDraČ je aj fakt, že bielu múku konzumuje väčšina ľudí denne a vo veľkom množstve – tým sa účinok sacharidov typu FODMAP zosilňuje.

Najlepším dôkazom, že na vine nie je lepok, ale FODMAP sacharidy, sú naše opakované skúsenosti klientov,  ktorým tráviace problémy po vylúčení pšenice ustúpia, pričom však títo ľudia konzumujú špaldu! Špalda predsa obsahuje lepok ako je teda možné, že ich „tráviaci cirkus“ prestane?

Vysvetlenie je jednoduché: špalda síce obsahuje lepok, ale obsahuje výrazne menejfruktánov ako klasická pšenica. Voilá! Lepok je v tomto prípade zbavený všetkých obvivení a môže opustiť lavicu obžalovaných. 

Ako postupovať pri FODMAP diéte?

Vzhľadom na komplexnosť a špecifickosť situácie každého človeka sme presvedčení, že aplikácia FODMAP diéty prináša oveľa lepší efekt, ak sa realizuje pod odborným dohľadom a preto okrem našich osobných konzultácií poskytujeme aj veľmi výhodnú formu semináru.

Dôležitá poznámka: Súčasťou aj liečenie čreva a hojenie sliznice. Využívame k tomu nami odskúšané probiotické a iné výživové doplnky.

Čítajte tiež: Týchto 7 jedál si pred kúpaním odpustite: Kŕče a nepríjemné nadúvanie!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9