Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dôležité fakty o trávení: Takto efektívne využijete svoj tráviaci systém na chudnutie! (1.časť)

Trávenie nie je záhada, vždy je však dobré vedieť, ako mu napomôcť.
Trávenie nie je záhada, vždy je však dobré vedieť, ako mu napomôcť. (Zdroj: thinkstock.com)

Ak budete čítať tento príbeh nalačno, asi vám začne o chvíľu žblnkať v ústach a nebudete sa vedieť sústrediť. A ak to budete čítať s plným žalúdkom, do vašej odkrvenej informačnej centrály sa dostane iba každé tretie písmenko a potom sa budete vyhovárať, že ste nerozumeli.

Tento príbeh vám ukáže, ako môžete využiť svoj tráviaci systém na kontrolu hmotnosti a nie na to, aby ste ho mali v jednom kuse plný všetkého, čo do vás tlačí reklama a akciové ponuky obchodných reťazcov. Možno tomu nebudete veriť, ale tráviaci systém nemáte na to, aby ste zjedli všetko, čo pred vami neutečie. Váš tráviaci systém nie je ani žiadny mlynček, ktorý zomelie všetko, hocikedy a v hocijakom množstve.

Určite viete, že zdravý človek má asi 10-tisíc chuťových pohárikov, často až 32 zubov, a k tomu väčšinou jeden pažerák a jeden žalúdok, asi 3 metre tenkého čreva (jeho plocha je neuveriteľných 300 metrov štvorcových!) a hrubé črevo končiace sa otvorom, ktorý je našťastie dostatočne ďaleko od nosa na to, aby ste sa nebránili vylučovať zvyšky strávenej potravy.

Možno viete aj to, že váš tráviaci systém musí každý deň vytvoriť asi 9 litrov tráviacich štiav. A potom ich musí zase vstrebať naspäť. (Inak by ste mohli v nejakom národnom parku stáť ako gejzír, z ktorého každý deň vytryskne 9 litrov všeličoho  Čo asi neviete je, že svoj tráviaci systém môžete skutočne využiť na chudnutie. Váš záchranný pás pred obezitou má počas jedenia a trávenia 7 pevných bodov.

Body, o ktorých by ste mali vedieť 

Prvý bod ochrany sú vaše oči, taniere a veľkosť balenia potravín. K množstvu zaujímavých výskumných prác v tejto oblasti patrí aj pozorovanie profesora psychológie Paula Rozina z University of Pennsylvania. Pre obyvateľov bytového komplexu so 180 bytmi položili každý deň ráno v košíku na recepciu 60 slaných praclíkov veľkých ako mapa Slovenska v školskom atlase. Ľudia, ktorí išli okolo alebo sa pristavili, si mohli zobrať koľko chceli. Každý človek si vzal iba jeden praclík a večer sa ukázalo, že v košíku ich zakaždým ostalo zhruba 20.

O niekoľko dní boli ráno praclíky v košíku zámerne prekrojené na polovicu. Čakali by ste, že ľudia si budú brať aj dve-tri polovice, ale opak bol pravdou: tí, ktorí si predtým brali celý praclík, si teraz zobrali iba polovicu a večer v košíku ostalo 60 polovíc = 30 celých praclíkov! 

Záver: Ak používate veľké taniere, skúste ich vymeniť za menšie. Ak kupujete veľké balenia, kupujte menšie. Podľa takmer všetkých výskumov sa ukazuje, že ak budete jesť z menšieho taniera alebo budete vyberať potravinu z menšej škatule, či nalievať nápoje z menšej fľaše, prijmete menej kalórií.

Druhým bodom ochrany počas jedenia sú jazyk a nos: informácie z týchto zmyslových orgánov sú v súvislosti s jedením pre mozog veľmi dôležité. Kedysi slúžili najmä na to, aby prastarí rodičia našich starých rodičov nezjedli niečo pokazené alebo jedovaté. Dnes sú tieto zmysly vystavené rafinovaným útokom výrobcov potravín z každej strany. V skutočnosti asi ¾ toho, čo považujete za chuť, sprostredkuje čuch. (Pamätáte si svoju poslednú nádchu? Chutilo vám? Ledva by ste cítili, ako chutí slivovica, ktorú mnohí odporúčajú na „vypálenie bacila“.)

Ak mi neveríte, skúste si zapchať nos a požuť trebárs jednu bobuľku hrozna: budete cítiť, že je sladké, ale nebudete cítiť, aké hrozno to je. Teraz si nechajte nos voľný a dajte si ďalšiu: ten rozdiel v „chuti“ cítite nosom.

Záver? Asi teraz čakáte, že vám poradím, aby ste si počas každého jedla strčili do nosa tampóny, alebo ho aspoň stlačili štipcom na bielizeň. Hm, čo ja viem... Ja by som radšej urobil všetko pre to, aby som nenakupoval potraviny, neobjednával si jedlo v reštaurácii a nechystal si večeru hladný. Oči, nos a krásne spomienky na chute spustia v mojom hladnom mozgu neomylne chybný výber – zloženia aj množstva jedla. Majte poruke orechy, horkú čokoládu, nesladené sušené ovocie, banán alebo musli tyčinku aj vy a dajte si niečo z toho skôr, ako sa ocitnete v kritickej situácii výberu jedla a otupíte tým koncentráciu vašich zmyslov iba a iba na jedlo, na jeho vône a chute.

Dnes je už nemoderné, ale aj neslušné a veľmi rizikové prijať pozvanie na večeru po celodennomhladovaní alebo ísť na oslavu k priateľom so široko roztiahnutými nozdrami, s jazykom vyplazeným až po kľúčne kosti a očami zauzlenými od hladu po troch dňoch pôstu. A ešte čosi: skúste svoju pozornosť upriamiť nielen na jedlo, ale aj na ľudí, s ktorými si to jedlo chcete vychutnať – počúvajte ich, rozmýšľajte s nimi, cíťte s nimi, smejte sa s nimi. Odovzdajte sa naplno tomu, čo sa deje okolo vás, a prestanete vnímať iba svoju pomýlenú potrebu jesťjesťjesť.

Tretím bodom vašej ochrany pred prejedením je to, čo všetci rodičia zakazujú svojim deťom: jedzte pred jedlom. Myslím to takto: dajte si aspoň 20 minút pred tým, než idete jesť, nejakú drobnosť, ktorá obsahuje zhruba 300 kJ (= 70 kcal) vo forme zdravého tuku. Zjedzte napríklad 3 paraorechy alebo 6 vlašských orechov, alebo 12 mandlí. 

Dôvod? V mieste, kde žalúdok prechádza do tenkého čreva, sú špeciálne bunky – vycvičené zacítiť tuk a hneď vyslať do mozgu a žalúdka signál, ktorý potlačí hlad. Tým signálom je hormón cholecystokinín, ktorý prostredníctvom priameho spojenia cez blúdivý nerv (pre náročných je to nervus vagus) oznámi vášmu mozgu, že žalúdok už máte taký plný ako plavky Pamely Anderson. Ten istý hormón súčasne spomalí pohyby a vyprázdňovanie žalúdka – a to je presne to, čo potrebujete, aby ste neboli o chvíľu zase hladní. Niekoľko orechov alebo kúsok horkej čokolády 20 – 30 minút pred jedlom zníži aj hladinu hormónu grelínu a vy si môžete sadnúť k jedlu bez hladu, ale s pôžitkom z jedla a spoločnosti.

A to isté môžete dovoliť aj svojim deťom – najmä, ak už nejakou nešťastnou náhodou patria k tým deťom, ktoré sú dôvodom, že pediatri varujú pred hroziacou epidémiou detskej obezity. (To, že odporúčam orechy, nie je moja posadnutosť, ale fakt, že tento pozitívny účinok je takmer nemožné dosiahnuť nasýtenými tukmi a živočíšnymi potravinami. Takže pokojne skúšajte zvýšiť svoju hladinu cholecystokinínu salámou a slaninou, ale ja neprijímam reklamácie.) Dôvetok: ak sa vám nepodarí stihnúť tento trik, tak jedlo skúste začať napríklad malým množstvom olivového oleja s parmezánom. A ak nemáte k dispozícii celozrnný, ale iba biely chlieb, zjedzte ho s tým olejom čo najmenej!

Štvrtým bodom dotyku vášho záchranného pásu je vláknina. Vláknina je vo vašich črevách ako retardér na ceste na sídlisku: spomaľuje trávenie a vstrebávanie všetkého, čo ste zjedli. A to je tiež presne to, čo potrebujete. 

Záver: všetky diéty, prostriedky a odporúčania, ktoré nabádajú k ľahšiemu a rýchlejšiemu tráveniu, sú úplná hlúposť! Veď čím rýchlejšie strávite to, čo ste zjedli o ôsmej ráno, tým je pravdepodobnejšie, že o desiatej zjete twix, miňonky, snickers alebo aspoň vypijete pohár umelého sladkého džúsu. (Ovocie si, samozrejme, pokojne dajte.) Prirodzenú vlákninu obsahujú iba rastlinné potraviny: ovocie, zelenina, strukoviny, obilniny a celozrnné výrobky. A ak to občas takto nejde, rozmiešajte si v pohári vlažnej vody 2 čajové lyžičky psýlia (čistá rastlinná vláknina, ktorú dostanete v lekárni) a vypite to pred večerou. Máte samozrejme aj inú možnosť: trávenie výrazne spomalí tiež tlačenka, papierová gáza, klobása, plastové poháre, rómska pečienka a 200 gramov tekutého dusíka. Lenže ako lekár vám nemôžem nič z toho odporúčať. 

Čítajte tiež: Takto si naštartujete metabolizmus na plné obrátky: Zbavte sa škodlivých látok a schudnite!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9