Konečne účinný spôsob: Tip, ako zaručene a jednoducho zahnať hlad

Hlad zaženiete jednoduchým spôsobom, viac sa vyspíte.
Zdroj: sxc.hu
2013-10-18 11:20:00

Pecivál je síce tučný, ale to len preto, že chrápe za pecou vždy, keď sa riadne naje. Posledné správy z oblasti výskumu kontroly telesnej hmotnosti však ukazujú, že nedostatok spánku môže byť príčinou silnejšieho pocitu hladu a nadmerného príjmu energie.

Spíme čoraz kratšie

Človek je jediný tvor, ktorý si vedome skracuje spánok. Čoraz viac ľudí spí stále kratšie. Pracovne vyťažení ľudia spia často menej ako päť hodín denne a o kvalite ich spánku sa dá tiež úspešne pochybovať.

Preto sa vedci rozhodli porovnať hladinu hormónov ovplyvňujúcich hlad u ľudí vyspatých a nevyspatých. Zistili, že keď ľudia spali menej ako 5 hodín dve noci po sebe, mali o 28% vyššiu hladinu grelínu a o 18% nižšiu hladinu leptínu ako ľudia, ktorí spali viac ako 8 hodín. Preložené: nedostatok spánku spôsobuje vyplavenie hormónu (grelín), ktorý zosilňuje pocit hladu a nedostatok spánku súčasne tlmí tvorbu hormónu (leptín), ktorý hlad potláča.

Čo spôsobuje nedostatok spánku?

Nedostatok spánku môže teda podporovať nadváhu a obezitu, pretože pravdepodobne vyvoláva hormonálny “pretlak”, ktorý núti človeka jesť viac ako potrebuje. Nevyspatí ľudia jedli najmä sladkosti, fritované lupienky, vyprážané potraviny, šišky, koláče, keksy, biele pečivo… Nedostatok spánku a jeho zníženú kvalitu najčastejšie spôsobuje:

  • Nadváha a obezita (vzniká bludný kruh).
  • Poruchy spánkového dýchania (chrápanie, spánkové apnoe).
  • Konzumácia kofeínu (keďže kofeín sa metabolizuje až 15 hodín, popoludňajšia konzumácia kofeínu odďaľuje zaspávanie a skracuje spánok).
  • Nezvládnutý negatívny stres.

Dlhodobý a extrémny nedostatok spánku môže vyvolať nechutenstvo a stratu hmotnosti, ale radšej sa dobre vyspite, pretože vyhrať nad hormónmi nie je vôbec ľahké!

2013-10-18 11:20:00  |  Foto: Sxc.hu  |  Zdroj: Dr. Igor Bukovský, Ambulancia klinickej výživy

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia