Tiká vo vás časovaná sladká bomba? Dôležitý diagnostický krok na zistenie cukrovky!

Cukrovka ohrozuje nielen dospelých.
Zdroj: thinkstock.com
2014-11-27 11:53:00

Je zákerná! To je asi najvýstižnejší prívlastok, ktorý k cukrovke patrí. Táto choroba totiž dokáže byť dlhú dobu "ticho" a pritom nám pomaly, ale isto ničí telesné orgány. Pri diagnostike cukrovky, tehotenskej cukrovky a porušenej glukózovej tolerancie sa používa pomocná vyšetrovacia metóda - Orálny glukózový tolerančný test (OGTT).


Kedy sa odporúča?

  • Náhodne zvýšenej glykémie nalačno (5,6 - 6,9 mmol / l).
  • U tehotných žien na vylúčenie tehotenskej cukrovky.
  • U osôb s rodinným výskytom cukrovky.
  • U obéznych u osôb s vysokým krvným tlakom.

Priebeh vyšetrenia

Prvý odber sa vykonáva ráno, je potrebné byť nalačno, teda aspoň 10 hodín pred vyšetrením nejesť. Vykonanie testu trvá minimálne dve hodiny. Najskôr sa nalačno odoberie žilová krv. Ak hladina glukózy v krvi (glykémia) nalačno dosahuje hodnoty vyššie ako 6,9 mmol / l (u tehotných vyššia ako 5,6 mmol / l), tak sa test OGTT ďalej nevykonáva, keďže tieto prekročené hodnoty ukazujú cukrovku u vyšetrovaného pacienta. Ak je vstupná nameraná hodnota glykémie v rozmedzí 5,6 - 6,9 mmol / l, u tehotných žien menej ako 5,6 mmol / l, tento test sa vykonáva ďalej.

Po odbere žilnej krvi vypije vyšetrovaný 75 g glukózy rozpustenej v 250-300 ml vody. Nasleduje 2 hodinové čakanie. Počas doby čakania nesmiete mať väčšiu fyzickú záťaž, fajčiť a ani nič konzumovať. Po 2 hodinách sa zopakuje odber krvi z prsta (žilová krv). Pri diagnostike cukrovky v tehotenstve sa navyše môže vykonať odber krvi za 1 hodinu po záťaži glukózou.

Kedy nejde o cukrovku?

Pri cukrovke, či porušenej glukózovej tolerancii nedokáže organizmus spracovať prijatý cukor a udržať hladinu glukózy v krvi v norme. Ak je hladina glukózy po 2 hodinách nižšia ako 7,8 mmol / l, tak to znamená, že sa nejedná o cukrovku. Vyšetrenie je hradené zo zdravotného poistenia. 

Majte cukrovku pod kontrolou! Zadovážte si prístroj na samovyšetrenie glukózy, triglyceridov a cholesterolu.

2014-11-27 11:53:00  |  Text: Pa   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia