Netrpte zbytočne žlčníkovými záchvatmi: Toto vám pomôže!

Trpíte bolesťami žlčníka? Choďte na vyšetrenie!
Zdroj: thinkstock.com
2014-11-23 07:00:00

Máte problémy so žlčníkom? Pomôže vám ERCP – endoskopická retrográdna cholangiopankreatografia. Ide o medicínsku metódu, ktorá umožňuje diagnostikovať ochorenie pečene, žlčníka, žlčovodov a pankreasu.

Pečeň je pomerne veľkým orgánom, vytvára sa v nej žlč, ktorá napomáha správnemu tráveniu. Žlč je uskladňuje v žlčníku. Vyšetrovacia metóda ERCP umožňuje zistenie príčiny žltačky, bolestí brucha, či váhového úbytku. Pri tejto metóde sa kombinuje použitie röntgenových lúčov a endoskopu, čo je dlhá flexibilná osvetlená trubica, cez ktorú je lekár schopný pozerať sa do žalúdka, dvanástnika, žlčových ciest a pankreasu.

Príprava

Na vyšetrenie je potrebné, aby bol žalúdok pacienta prázdny. Nebudete môcť nič jesť ani piť šesť až osem hodín pred vyšetrením podľa inštrukcií zdravotníckych pracovníkov z oddelenia RTG.

Nezabudnite lekára informovať o tom, či máte nejakú alergiu, aby nevznikli nežiaduce reakcie na farbivo. Po vyšetrení nebudete môcť šoférovať kvôli aplikovaným liekom.

Postup pri vyšetrení

Pri tomto vyšetrení si pacient ľahne na vyšetrovací stôl na ľavý bok. Podajú sa mu lieky, ktoré znecitlivia zadnú časť hrdla, a ktoré upokojujú. Potom pacient prehltne endoskop a lekár bude prístroj zavádzať cez pažerák, žalúdok a dvanástnik pacienta, až po vývody žlčových ciest a pankreasu.

Lekár potom vsunie do endoskopu tenkú trubičku z umelej hmoty cez ktorú podá pacientovi špeciálne farbivo na zviditeľnenie vyšetrovaných orgánov. Potom sa začína röntgenové snímanie.

Žlčové kamene

Ak sa pri vyšetrení zistia žlčové kamene alebo zúžený vývod, môže lekár cez endoskop zaviesť špeciálne nástroje a tieto ťažkosti hneď operovať. Ak je to potrebné, lekár môže počas vyšetrenia odoberať vzorky tkanív na ďalšie vyšetrovania.

Koľko trvá?

Vyšetrenie ERCP trvá 30 minút až 2 hodiny. Vyšetrenie nie je príjemné, ale na to, aby to prebehlo čo najlepšie sa podávajú pacientovi pred tým lieky proti bolesti. Po vyšetrení pacient ostáva v ordinácii lekára 1 až 2 hodiny, kým účinok liekov nevymizne.

Vyšetrenie sa nevykonáva u pacientov s akútnym ochorením horných a dolných dýchacích ciest, potom u pacientov v ťažkom stave, u tehotných žien..

Aké komplikácie vás môžu čakať?

K možným komplikáciám tohto vyšetrenia patrí zápal pankreasu, infekcie, krvácanie, tieto komplikácie však nie sú časté. Vyšetrenie je hradené zo zdravotného poistenia. 

Široký výber liekov, výživových doplnkov, množstvo zliav a poradenstvo. To vám ponúka Fitlekáreň, internetový obchod pre vaše zdravie!

2014-11-23 07:00:00  |  Text: Pa   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia