Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Zvýšené ASLO v krvi? Zistite, čo to znamená!

Vyšetrenie ASLO
Vyšetrenie ASLO (Zdroj: thinkstock.com)

Odhalili u vás lekár zvýšenú hladinu ASLO? V tom prípade prekonávate streptokokovú infekciu. Mali by ste byť na pozore, nakoľko pri neliečení príčiny vysokej hladiny ASLO vám hrozia zdravotné následky.

Stanovenie protilátok proti streptolyzínu O (ASLO) slúži lekárovi na overenie a zistenie, či pacient prekonal bakteriálnu streptokokovú infekciu. Niektoré skupiny streptokokov (A, C, G) vytvárajú bielkovinu streptolyzín. Tá narúša povrchovú membránu červených krviniek a viaže sa na ich povrch. 

Pozor na vysokú hladinu

Pacientovi sa odoberá sérum, teda krv, takže je potrebné prísť na odber nalačno. Nemusí sa pritom ničoho báť, vyšetrenie je bezbolestné. Vysoká hladina ASLO ukazuje, že v tele kolujú protilátky proti streptokokom, ale aj proti vlastnému tkanivu. Pri neliečenej alebo nedostatočne liečenej streptokokovej infekcii hrozia neskoré závažné zdravotné komplikácie.

Kedy sa robí toto vyšetrenie?

Vyšetrenie má význam pri:

  • Podozrení na reumatickú horúčku, streptokokovú angínu.
  • Ak pacient prekonal neliečenú alebo nedostatočne liečenú infekciu horných dýchacích ciest.
  • Opakujúcom sa zápale kĺbov - kolien, lakťov, členkov, ramien.
  • Postihnutí srdcových chlopní, zrýchlenej srdcovej akcii, slabý zastretý tlkot srdca (pri zápale srdcového svalu)
  • Pri chybách motoriky ako je zhoršený rukopis, ťažkosti s obliekaním, chôdzou, ktoré vymiznú pri spánku a zhoria sa pri strese alebo únave.
  • Podozrení na zápal obličiek v súvislosti s prekonanou infekciou horných dýchacích ciest.

Hodnoty ASLO

Normálne hodnoty ASLO sú u dospelého človeka do 200 IU/ml. U detí je táto hodnota vyššia, čiže nepresahuje 400 IU/ml. Na potvrdenie zvýšenej hodnoty ASLO je najlepšie odobrať dve vzorky krvného séra pacienta s vhodným odstupom času.

ASLO dosiahne najvyššie hodnoty za 2 až 4 týždne a normálne hodnoty sa dosiahnu do 6 až 12 mesiacov. V prípade ťažkých streptokokových infekcií môže byť ASLO zvýšené len u 70 až 80% chorých. Protilátky proti streptolyzínu O sa v krvi vyskytujú najskôr o 1 až 3 týždne po prepuknutí infekcie.

Pri zisťovaní zápalu v tele sa okrem ASLO testu robí aj CRP alebo sedimentácia krvi na lepšiu diagnostiku.

Široký výber liekov, výživových doplnkov, množstvo zliav a poradenstvo. To vám ponúka Fitlekáreň, internetový obchod pre vaše zdravie!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9