Všetko o vyšetrení močového mechúra: Zistite, čo vás čaká u lekára!

Cystouretrografia
Zdroj: thinkstock.com
2014-09-18 15:30:00

Cystouretrografia je zobrazovacia metóda, ktorá využíva röntgenové žiarenie. Slúži na vyšetrovanie a zobrazovanie anatómie močových ciest pacienta. Vykonáva ho urológ, pričom sa vyšetruje štruktúra ochorenia a funkcia močového mechúra.

Mikčná cystouretrografia je urologické vyšetrenie, ktoré je sprevádzané najvyššou psychickou záťažou pacienta aj rodiča. Je to zväčša bolestivé vyšetrenie, ktoré sa musí vykonávať citlivo, hlavne u detí. Často sa pri vyšetrení používajú lokálne anestetiká.

Je to röntgenové vyšetrenie močových ciest s použitím kontrastnej jódovej látky. Počas vyšetrenia lekár vidí pohyb kontrastnej látky v močovom mechúre.

Prečo je potrebné toto vyšetrenie?

Toto vyšetrenie sa vykonáva najmä u detí pri diagnostike častých infekcií močových ciest, zápalov, či pri podozrení na spätný tok moču v močovodoch a obličkách.

Vykonáva sa aj u batoliat, či dospelých na vyšetrenie anatómie močových ciest, diagnostiku vrodených vývojových ochorení močových ciest a iných získaných ochorení močových ciest.

Príprava

Pacient musí informovať lekára o prípadnej alergickej reakcii pri predchádzajúcom RTG vyšetrení a o možnom tehotenstve. Nie je nutná žiadna špeciálna príprava.

Ako prebieha vyšetrenie?

Pred začiatkom vyšetrenia sa pacient, ak to jeho vek umožňuje, vymočí na toalete.

Pacient počas vyšetrenia leží. Cez močovú trubicu, u žien inak ako u mužov, sa do močového mechúra zavedie mäkká a ohybná rúrka nazývaná močový katéter.

Pomocou zavedeného katétra sa do močového mechúra aplikuje jódová kontrastná látka. Počas zavádzania katétra pacient bude cítiť mierny tlak a po naplnení močového mechúra kontrastnou látkou ucíti nutkanie na močenie.

Nevyhnutnou súčasťou vyšetrenia je zobrazenie uretry počas močenia. Po vyšetrení môže pacient odísť, ak sa nevyskytnú žiadne ďalšie komplikácie.

Zhotovujú sa 2 RTG snímky

Pri vyšetrení sa zhotovujú 2 RTG snímky. Jeden je po naplnení močového mechúra a druhý po jeho vyprázdnení.

Aké sú riziká tohto vyšetrenia?

  • Môže vyvolať alergickú reakciu na jódovou kontrastnú látku.
  • Pálenie pri močení pretrvávajúce niekoľko hodín po vyšetrení. Ak pociťujete toto pálenie dlhšie ako jeden deň, tak navštívte lekára.
  • RTG vyšetrenie a RTG žiarenie spôsobuje defekty plodu počas tehotenstva.

Kedy bude výsledok?

Vyvolanie RTG snímok trvá asi 1 hodinu. Snímky skúma oddelenie rádiodiagnostiky a výsledky vám oznámi urológ do niekoľkých dní po tom, čo ich dostane z rádiológie.

Vyšetrenie je hradené zo zdravotného poistenia. Samoplatca za neho zaplatí okolo 30 eur, záleží na zdravotníckom pracovisku.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

2014-09-18 15:30:00  |  Text: Pa   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia