Dôležitá vec, ktorú by ste mali vedieť: Toto vás čaká pred operáciou!

Anestéziologické vyšetrenie sa najčastejšie vykonáva na lôžkovom oddelení, kde sa pacient pripravujete aj na zákrok.
Zdroj: thinkstock.com
2014-08-14 14:15:00

Anestéziologické vyšetrenie je súbor lekárskych úkonov, ktoré sa vykonávajú pred operáciou. Slúži na zhodnotenie celkového stavu pacienta a rozhodne o najvhodnejšom druhu anestézie pre plánovaný výkon.

Čo je to anestézia?

Anestézia je umelo vyvolané znecitlivenie častí tela alebo celého organizmu. Vykonáva ju lekár so špecializáciou anesteziológia a intenzívna medicína. Lekár pacientovi určí dávku liekov na správny priebeh operácie.  

Vznik modernej anestézie sa datuje až v 19. storočí. Prvú celkovú anestéziu vykonal v roku 1846 americký zubný lekár William Morton pri  odstraňovaní čeľustného nádoru.

Kedy je vyšetrenie potrebné?

Anestéziologické vyšetrenie je súčasťou predoperačnej prípravy pacienta. Vykonáva ho lekár so špecializáciou anestéziológia.

Anamnéza pacienta

Zistenie anamnézy a vyšetrenie celkového stavu vášho organizmu, srdca, pľúc, či cievneho systému pomôže lekárovi určiť, či je pacient schopný podstúpiť plánovaný výkon. Anesteziológ sa s pacientom porozpráva o všetkých možnostiach anestézy a pomôže vybrať najvhodnejší spôsob pre pripravovaný zákrok vzhľadom k vášmu zdravotnému stavu. Správnou analýzou zdravotného stavu sa predíde prípadným komplikáciám v priebehu operácie.

Aký je princíp vyšetrenia?

Na zhodnotenie vášho zdravotného stavu používa anesteziológ základné postupy ako pohľad, pohmat, poklep a počúvanie. Zhodnotí funkciu kardiovaskulárneho a dýchacieho systému. Dôležité je vyšetrenie krvi.

Vyšetrenie nevyžaduje žiadnu špeciálnu prípravu.

Priebeh vyšetrenia

Anestéziologické vyšetrenie sa najčastejšie vykonáva na lôžkovom oddelení, kde sa pacient pripravujete aj na zákrok. Pred plánovanými operáciami je najlepšie, pretože akútne prípady nedávajú dostatok času na lepšiu prípravu pacienta.

Po fyzikálnom vyšetrení nasleduje meranie EKG, odber krvi , odber moču. Ak ste tieto vyšetrenia predtým už absolvovali a sú aktuálne, môže anestéziológ použiť tieto výsledky. Po výbere anestézie podpíšete informovaný súhlas s jej realizáciou. Vyšetrenie trvá asi 20 minút. V stanovený čas dostanete predpísané lieky (premedikáciu) a budete odvezení na operačnú sálu.

Kedy bude výsledok?

Výsledok vyšetrenia vám lekár oznámi okamžite. Výsledky krvných testov sú k dispozícii do niekoľkých hodín.

Cena za vyšetrenie

Vyšetrenie je hradené zo zdravotného poistenia. Samoplatca za neho zaplatí okolo 10 eur.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

2014-08-14 14:15:00  |  Text: Pa   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia