Smrteľná choroba, ktorej sa muži boja: Zistite, či vám hrozí nádor!

Len málo mužov chodí na vyšetrenie prostaty.
Zdroj: profimedia.sk
2014-07-24 15:35:00

O karcinóme prostaty by sa mnohí z nás nechceli vôbec baviť. Ignorovaním však problém nezmizne. Práve preto sa rakovina prostaty pokladá za štvrté najčastejšie zhubné ochorenie u mužov!

Na základe indexu zdravej prostaty, ktorý sa skladá z viacerých vyšetrení, dokážu lekári presnejšie pacientovi povedať, či ide v procese ochorenia o nádorové zmeny na orgáne a či je nádor zhubný. Podľa toho potom urológ navrhne najvhodnejší postup liečby pre pacienta.

Má vysokú úmrtnosť

Rakovina prostaty patrí medzi najčastejšie sa vyskytujúce ochorenie u mužov (po rakovine pľúc). Má vzrastajúci výskyt a vysokú úmrtnosť.

Riziko karcinómu prostaty stúpa s vekom. Medzi rizikové faktory patrí rasa, genetika, fajčenie, či častá konzumácia červeného mäsa. Toto ochorenie často prebieha bezpríznakovo, preto je potrebné, aby pacienti absolvovali pri najmenšej ťažkosti vyšetrenie u urológa.

Čo je to PHI?

Ide o novú metódu vyšetrenia, ktorá na základe krvného testu odhalí, či má pacient nádor, alebo, či mu hrozí jeho vznik. Preventívnym vykonaním tohto testu môžete zabrániť zbytočnému vykonaniu biopsie, ak bude tento test negatívny.

Stanovenie indexu zdravej prostaty je komplexné vyšetrenie prostaty, ktoré sa skladá z vyšetrení p2PSA, PSA a free PSA. Ide o výpočet hodnôt týchto parametrov. V súčasnosti je najúčinnejšou metódou na zisťovanie rakoviny prostaty.

Stanovenie indexu zdravej prostaty (PHI)

Toto vyšetrenie sa odporúča mužom vo veku medzi 55 až 65 rokom. V prípade mladších pacientov ide najmä o tým, ktorí majú pozitívnu rodinnú anamnézu na výskyt nádoru prostaty.

Biopsia

Ide o odber vzoriek z prostaty tenkou ihlou, ktorý sa zvyčajne vykonáva cez konečník. Vyšetrenie je trochu nepríjemné, ale nesmierne dôležité na vylúčenie alebo potvrdenie diagnózy rakoviny prostaty. Rozbor vzoriek v laboratóriu trvá 7 až 10 dní.

PSA - prostatický špecifický antigén

Na PSA vyšetrenie sa odoberá krvná vzorka. Množstvo PSA v krvi je veľmi nízke a na jeho určenie sa vyžadujú citlivé laboratórne metódy. Toto vyšetrenie môže odhaliť riziko vzniku rakoviny prostaty. Test môže byť pozitívny aj u zväčšenej prostaty či pri zápale. Nádor potvrdí až biopsia tkaniva.

Majú problém, no boja sa

Je potrebné, aby u určitých vekových skupín bol vykonávaný screening, podobne ako je to pri prevencii rakoviny prsníka u žien. Muži vo veku nad 50 rokov by mali absolvovať povinne vyšetrenie prostaty. Faktom však je, že sa tomuto vyšetreniu množstvo mužov vyhýba. Kvôli strachu však ľahko môžu prísť o svoje zdravie...

Cena vyšetrenia

Vyšetrenie Indexu zdravej prostaty (Phi) nie je hradené zo zdravotného poistenia. Stojí okolo 60 eur, čo závisí od daného zdravotníckeho pracoviska.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

2014-07-24 15:35:00  |  Text: Pa   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red.

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia