Spoznajte unikátnu metódu: Žalúdok vám vyšetria bez bolesti a už za 2 minúty!

Žalúdok vám vyšetria aj bez bolesti.
Zdroj: thinkstock.com
2014-07-03 15:30:00

Transnazálna gastroskopia je bezbolestná metóda, ktorá v porovnaní s klasickou metódou poskytuje pacientovi väčší komfort a menej nepríjemných pocitov pri vyšetrení. Tenký endoskop, ktorý sa zavedie nosovou trubicou zabezpečí bezbolestný a krátky priebeh.

Zavádza sa nosom

Táto metóda je plne porovnateľná s klasicky vykonávanou gastroskopiou, pričom pri tejto metóde sa endoskop zavádza nosom a je možné počas vyšetrenia odobrať vzorky žalúdočnej sliznice, či vyšetriť funkciu žalúdka. Zatiaľ ho neposkytujú všetky gastroenterologické ambulancie.

Trvá to len 2 minúty

Výhoda tohto vyšetrenia spočíva aj v tom, že trvá veľmi krátko a to okolo 2 minút.

Tento gastroskop má minimálnu hrúbku a je možné počas celého vyšetrenia komunikovať s vyšetrujúcim lekárom.

Transnazálna metóda zavádzania endoskopu nevyžaduje lokálne znecitlivenie v krku a na koreni jazyka, preto môže pacient bezprostredne po vyšetrení jesť a piť.

Priebeh vyšetrenia

Lekár gastroenterologickej ambulancie vám najprv aplikuje nosové kvapky a gél, ktorý uľahčuje priechod endoskopu. Je nutné, aby pacient počúval lekára počas vyšetrenia a robil to, čo mu lekár povie.

Lekár začína so zavádzaním endoskopu v nose a potom pacient musí krátko, ale bezbolestne prehltnúť, tak sa bez problémov dostala sonda do pažeráka.

Pacienti môžu počas vyšetrenia normálne hovoriť, komunikovať s lekárom aj personálom.

Lekár môže nastaviť obrazovku prístroja tak, aby na ňu pacient videl. Pacient tak môže spolu s lekárom sledovať ako sonda putuje nosom až do žalúdka.

Ak by pacient z nejakého dôvodu nemohol podstúpiť toto vyšetrenie cez nos, tak je možné sondu zaviesť aj klasicky, cez ústa. Samozrejme, že to bude o niečo príjemnejšie vyšetrenie ako klasickým hrubším endoskopom. Tento endoskop je oveľa tenší a menej dráždi hltaciu trubicu.

Cena za vyšetrenie

Vyšetrenie je hradené zo zdravotného poistenia. Samoplatcovia za neho zaplatia podľa aktuálneho cenníka zdravotníckeho zariadenia. 

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

2014-07-03 15:30:00  |  Text: Pa   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia