Unikátne vyšetrenie: 4D ultrazvuk je pre rodičov zážitkom!

Vďaka ultrazvuku môžu lekári zistiť, či dieťatko netrpí rozštepovými chybami tváre.
Zdroj: profimedia.sk
2014-06-26 15:05:00

Pre rodičov, ktorí očakávajú narodenie bábätka, sa 4D ultrazvuk stáva zaujímavým vyšetrením. V rámci tohto vyšetrenia sa využíva spomínaný 4D ultrazvuk, ktorý je oveľa citlivejší pri všetkých chorobných stavoch, ktoré môžu nastať pri vývine bábätka.

Vyšetrenie nie je spojené so žiadnymi rizikami pre plod a matku. Tento typ ultrazvuku zároveň umožňuje budúcim mamičkám a oteckom, aby uvideli tváričku svojho dieťaťa.

Kedy je vhodné vykonať 4D záznam?

Najvhodnejšie je záznam plodu spraviť medzi 20. - 26. týždňom tehotenstva. 4 D ultrazvukové vyšetrenie poskytujú gynekologické ambulancie, ktoré sú týmto prístrojom vybavené.

Čím je ovplyvnená kvalita záznamu?

Kvalita záznamu 4D ultrazvuku je vždy ovplyvnená polohou plodu a placenty, množstvom plodovej vody a telesnou stavbou pacientky. V prípade, že nie je možné ihneď vykonať ultrazvuk, tak sa čaká na zmenu polohy plodu. Ak sa po 15 minútach dieťa v matkinom bruchu nedá do vhodnej pozorovacej polohy, tak je vyšetrenie následne ukončené. Po dohode sa znova neskôr zopakuje.

Zážitok pre rodičov

Vďaka rýchlemu rozvoju ultrazvukovej techniky je možné trojrozmerne zobraziť plod v maternici a tiež zaznamenať 4D jeho zobrazenie, čo znamená pohyblivé trojrozmerné zobrazenie v reálnom čase. Je to výnimočný zážitok pre budúcich rodičov.

Vyšetrenie je možné nahrať ako DVD záznam, ktorý si môžete doma znovu pozrieť. Fotografie dieťaťa sú tiež za príplatok k dispozícií.

Prečo je výnimočný?

Ultrazvuk lekári využívajú k prenatálnej diagnostike, anomálií tváre a na rôzne syndrómy. Lekár môže zistiť, či vaše dieťatko netrpí rozštepovými chybami tváre a tiež si môžu plastickí chirurgovia urobiť presnejšiu predstavu o rozsahu problému a rozhodnúť o operácii po pôrode.

Cena

Cena za vyšetrenie je okolo 45 eur, záleží od konkrétneho zdravotníckeho pracoviska. Vyšetrenie poisťovňa neprepláca, ale je to zážitok na celý život, ako hovoria mnohé mamičky.

2014-06-26 15:05:00  |  Text: Pa   |  Foto: Profimedia.sk

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia