Čo všetko sa deje u psychiatra? Nazrite za dvere psychiatrickej ambulancie!

Psychiatrické vyšetrenie je určené aj pre tých, ktorí trpia poruchami spánku.
Zdroj: thinkstock.com
2014-04-24 15:00:00

Psychiatrické vyšetrenie je pohovor lekára s odbornou špecializáciou psychiatra s pacientom. Psychiatria sa zaoberá duševnými poruchami, ktoré môžu byť spôsobené chorobným myšlienkovým pochodom alebo poškodením mozgu, prípadne zmenami v nosičoch signálu v mozgu človeka.


Pre niektorých je predstava návštevy psychiatra nereálna. Majú totiž obavu, že budú považovaní za čudných a "bláznov".

Kedy sa používa?

Psychiatrické vyšetrenie je vhodné pri podozrení u pacienta na psychiatrické ochorenie. Môže byť súčasťou komplexného vyšetrovacieho postupu u niektorých diagnóz. Psychiater môže pomôcť napríklad aj s poruchami spánku alebo s prehnanými úzkosťami a obavami.

Význam vyšetrenia

Psychiatrické vyšetrenie slúži psychiatrovi na získanie predstavy o psychickom stave pacienta. Na jeho základe sa rozhoduje o ďalšej liečbe alebo o použití ďalšej pomocnej vyšetrovacej metódy. Pri psychiatrickom vyšetrení lekár nepotrebuje žiadne pomôcky. Lekár robí anamnézu pacienta, čo je rozhovor medzi pacientom a psychiatrom. Súčasťou býva aj základné fyzikálne vyšetrenie pacienta.

Princíp vyšetrenia

Lekár postupuje pri vyšetrení podľa povahy pacientovej choroby. Dôležité je v prvej chvíli rozlíšiť, či pacient vníma realitu a dokáže vôbec racionálne uvažovať. Ak áno, tak sa lekár zameriava na pacientove ťažkosti, potreby, podrobne sa zaoberá jeho minulosťou, záujmami a všetkým, čo môže mať súvislosť s jeho aktuálnym stavom.

S pacientom, ktorý je neschopný racionálne uvažovať je potrebné udržať kontakt a rýchlo určiť ďalší postup vyšetrenia a liečby.

Ako sa pripraviť?

Na vyšetrenie nie je potrebné sa špeciálne pripraviť. Vyšetrenie je bezbolestné. Psychiater dokáže počúvať a odporučiť vhodné riešenie vášho problému.

Priebeh

Lekár kladie na začiatku jednoduché otázky a testy. Skúma vedomosti pacienta a všeobecnú znalosť. Ďalej ho zaujíma úsudok a schopnosť logického myslenia. Dôležitá je tiež funkcia pamäti, ktorú lekár tiež overuje. Z pomocných vyšetrení sa často využíva:

  • Elektorencefalografické vyšetrenie (EEG).
  • Počítačová tomografia mozgu (CT).
  • Magnetická rezonancia (MRI) a iné.

Kedy bude výsledok?

Výsledok je známy okamžite. Na konci vyšetrenia vám psychiater povie o vašej diagnóze a odporučí ďalší postup. Môže vás tiež odoslať na vyšetrenie k inému odborníkovi, napríklad k neurológovi.

Cena vyšetrenia

Vyšetrenie je hradené zo zdravotného poistenia, nadštandardné služby sú platené podľa cenníka zdravotníckeho zariadenia. Cena za psychiatrické vyšetrenie môže byť okolo 10 eur alebo 30 eur a viac, záleží na type vyšetrenia a pracovisku.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

2014-04-24 15:00:00  |  Text: pa   |  Foto: Thinkstock.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia