Čo sa skrýva pod transkraniálnou dopplerovou sonografiou?

Transkraniálna dopplerovská sonografia je ultrazvukové vyšetrenie.
Zdroj: profimedia.sk
2014-03-13 11:00:00

Transkraniálna dopplerovská sonografia (CE-TCCS) je neurosonologická vyšetrovacia metóda. Jedná sa o ultrazvukové vyšetrenie, ktoré umožňuje neinvazívne meranie prietokov vnútrolebečnými tepnami s využitím dopplerovského systému zobrazenia.

Vyšetrenie uskutočňuje lekár, ktorý je jediným oprávneným nositeľom výkonu. Podmienkou k realizácii vyšetrenia je získanie funkčnej špecializácie v neurosonológii s licenciou pre metódu TCCS.

Transkraniálna farebná duplexná sonografia

V dvojrozmernom obraze umožňuje posúdenie anatomických pomerov a štruktúr mozgového tkaniva, zobrazenie intrakraniálnych ciev s možnosťou posúdenia dynamiky.

Dôvody na vyšetrenie

Základným dôvodom na TCD vyšetrenie sú zdravotné príznaky pacienta, potom nálezy pomocných vyšetrení, ktoré musia byť komplexne posúdené neurológom.

Postup vyšetrenia

Cieľom TCD vyšetrenia je zistenie stavu vnútorných lebečných tepien a analýza pomerov v cievnom systéme mozgu. K tomuto účelu je nevyhnutné správne technické prevedenie a dodržanie štandardného postupu vyšetrenia vyšetrujúcich.

Technické prevedenie

V priebehu vyšetrenia TCD je nutné získať kvalitné snímky zo všetkých vyšetrovaných tepien. Expozícia pacienta musí byť obmedzená na nevyhnutné minimum z hľadiska času i zvukového výkonu sondy  - tu je potrebné zníženie akustického výkonu pri vyšetrení. Kvalita zobrazenia je limitovaná, na druhej strane je možné podať kontrastnú látku pri TCD vyšetrení.

Počas vyšetrenia

Vyšetrenie je bezbolestné. Pacient je pri vyšetrení v takýchto polohách:

  • Poloha pacienta je v ľahu na chrbte.
  • Môže ležať na boku.
  • V sede s predklonenou hlavou.

Čo je súčasťou vyšetrenia?

Súčasťou vyšetrenia je prevedenie základného testu funkčnej reaktivity - zadržanie dychu s následným nádychom po dobu 30 s. V prípade monitoringu je sonda upevnená pri pacientovi s použitím fixačného zariadenia.

Cena

Vyšetrenie je hradené zo zdravotného poistenia. Toto zariadenie majú na neurologickej klinike FNsP v Bratislave v Nemocnici Ružinov.

2014-03-13 11:00:00  |  Text: pa   |  Foto: Profimedia.sk

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia