Vznikne nečakane: Boj s črevným zápalom ukončí vyšetrenie

Nepodceňujte črevné zápaly a zájdite za lekárom!
Zdroj: profimedia.sk
2014-02-27 15:00:00

Črevné zápaly sa môžu prejavovať ako iné závažné ochorenia tráviaceho traktu . Ak sa u vás objavia nejaké ťažkosti súvisiace s tráviacim traktom, môže ísť o infekciu, alergickú reakciu na lepok alebo aj o nádorové ochorenie.

Ak tieto problémy pretrvávajú je potrebné, aby váš stav zhodnotil odborník – gastroenterológ, ktorý podozrenie potvrdí alebo vyvráti.

Nepodceňujte príznaky ochorenia

Počiatočné príznaky sa dajú ľahko zameniť s iným ochorením tráviacej sústavy. Nepodceňujte ich!

Ide hlavne o :

  • Dlhodobé hnačky.
  • Krv alebo hlien v stolici.
  • Časté nafukovanie.
  • Zápchy.
  • Horúčky.
  • Bolesti brucha.

Aké testy vám spravia?

Prvým testom, ktorý vám v ambulancii spravia je krvný obraz. Zvýšený výskyt bielych krviniek naznačuje, že niekde v tele prebieha zápal. Pri podozrení na krvácanie do tráviacej trubice nasleduje vyšetrenie stolice. Rozsiahle krvácanie je viditeľné voľným okom, ale ak je krvácanie menšie, dá sa stolica vyšetriť testom okultné krvácanie do stolice. Ide o spoľahlivý test a odhalí aj malé stopy krvi v stolici.

Ďalšie vyšetrovacie metódy

Ak je potrebné, gastroenterológ vykoná ďalšie vyšetrenia. Röntgen je rýchly, lacný a neinvazívny spôsob, ako zistiť , či je črevo v poriadku, nepriechodné alebo rozšírené. Na zobrazenie črevných častí sa vykonáva RTG s požitím špeciálnej kontrastnej látky.

Ďalšia dôležitá vyšetrovacia metóda, ktorej sa netreba báť je kolonoskopia, ktorou sa zistí presná diagnóza vnútorného prostredia a zápal hrubého čreva. Vyšetrenie kolonoskopiou trvá asi 30-60 minút a po jeho ukončení budete musieť zostať v ordinácii lekára, kým účinok sedatív nevymiznú. Kolonoskopické vyšetrenie môže byť nepríjemné, ale pre správnu diagnózu a následnú liečbu vašich ťažkostí je dôležité.

Môže ísť o psychický problém

Ak sa zápal čreva nepotvrdí, tak môže ísť prechodný problém spojený s psychikou, stresom a napätím. Často pomôžu zvýšené dávky vitamínov, či vlákniny alebo v lekárni kúpené probiotiká.

2014-02-27 15:00:00  |  Text: pa   |  Foto: Profimedia.sk

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia