Strašiak alebo pomocník? Vyšetrenie, z ktorého majú tehotné ženy obavy

Mamičky majú strach z tripple testu, ktorý môže ale nemusí potvrdiť vrodenú chybu nenarodeného dieťatka.
Zdroj: photl.com
2014-02-20 13:50:00

Tripple testom sa určuje pravdepodobnosť niektorých vrodených chýb detí. Dnes je často považovaný za postrach tehotných žien. Aj keď jeho výsledky môže byť zlé, nakoniec sa môže ukázať, že sú len skreslené určitými faktormi.

Tripple testom sa hľadajú rizikové deti, ktoré by potenciálne mohli trpieť vrodenou vývojovou chybou, hlavne Downovým syndrómom alebo rázštepom chrbtice, či brucha alebo inou závažnou chorobou. Testy sa vykonávajú v období medzi 14. týždňom tehotenstva a 20. týždňom tehotenstva a sú vykonávané gynekológom.

Falošné výsledky?

Mnohé tehotné ženy sa pri tomto teste dozvedia od svojho gynekológa, že im vyšli zlé výsledky. Značí to podozrenie na prítomnosť nejakej vývojovej poruchy plodu. Lekár odporučí odber plodovej vody na jej vyvrátenie, či potvrdenie, ktoré však môže žena odmietnuť. Niekedy sa robí špeciálny ultrazvuk.

Avšak predpovedané prognózy na základe zlého výsledku sú u mladých žien často falošné, preto netreba podliehať hneď panike. Reálne sa potvrdí vývojová chyba plodu len v troch až piatich percentách prípadov.

Ako to prebieha?

V gynekologickej ambulancii na začiatku tohto vyšetrenia odoberie lekár pacientke krv. Po odbere krvi nasleduje v 12. - 14 . týždni ultrazvukové vyšetrenie. Sleduje sa niekoľko znakov, ktoré by mohli poukázať na nejaké vrodené ochorenie plodu.

Amniocentéza, odber plodovej vody

Amniocentéza je riziková v tom, že po jej absolvovaní existuje pol až jednopercentné riziko potratu. Odborníci tvrdia, že v tomto prípade ide vo väčšine o slabé a choré plody, ktoré by tehotenstvo zrejme ani tak neprežili. Ďalšími komplikáciami odberu plodovej vody môžu byť krvácanie, infekcia plodu alebo predčasný pôrod.

Každá žena sa musí rozhodnúť sama, či odber plodovej vody absolvuje. Tripple test aj odber plodovej vody sú dobrovoľné.

Výsledky

Keď v teste vyjde riziko 1:400, znamená to, že jedna zo štyristo žien, ktoré majú úplne rovnaké výsledky, čaká dieťa s Downovým syndrómom. Test je negatívny, ak je riziko - číslo menšie ako 1 : 1 000. A na výsledky sa zvyčajne čaká dva až tri týždne.

Môže byť skreslený určitými faktormi

Úspešnosť tripple testu je asi 70 percent. To znamená, že tento test odhalí dve tretiny chorých plodov. Výsledok môže byť niekedy skreslený určitým faktormi. Test sa musí vykonávať len v presne určený týždeň tehotenstva, preto je dôležité správne vypočítať obdobie začiatku tehotenstva na základe menštruačného cyklu ženy.

Hodnoty testu niekedy vyjdú horšie matkám fajčiarkam alebo vegetariánkam. Do výsledku sa započítava aj vek ženy. Staršia žena s rovnakými bude mať väčšie riziko vývojovej chyby dieťaťa ako mladšia žena.

Vyšetrenie je hradené zo zdravotného poistenia.

2014-02-20 13:50:00  |  Text: pa   |  Foto: Photl.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia