Nová metóda zachráni ľudské životy: Všetko o vyšetrení kože mikroskopom

Nové vyšetrenie kože mikroskopom je k dispozícii zatiaľ len v Bratislave.
Zdroj: photl.com
2014-02-06 15:00:00

Princíp konfokálnej mikroskopie je známy už od roku 1957. Prvý konfokálny mikroskop bol zostrojený na území bývalého ČSR na Lekárskej fakulte UK v Plzni.

Plnohodnotne nahrádza neinvazívnym spôsobom histologické vyšetrenie kožného tkaniva v dermatológii, či onkológii.

V prípade histologického vyšetrenia kože, kde je nutný chirurgický zákrok, je konfokálna mikroskopia bez použitia skalpela. Vyšetrenie problematických znamienok alebo biopsiu vzoriek možno vykonať aj neinvazívnym spôsobom, čo umožňuje konfokálna mikroskopia.

O aký mikroskop ide?

Poznáme 2 druhy konfokálneho mikroskopu: rastrujúci konfokálny mikroskop a konfokálny mikroskop s rotujúcim diskom. Svetelným zdrojom tohto mikroskopu je laserové žiarenie. Konfokálny mikroskop poskytuje mimoriadne ostrý, kontrastný, vysokoinformatívny obraz s vysokým rozlíšením. Štruktúry nachádzajúce sa nad a pod rovinou nemajú takmer žiadny vplyv na kvalitu obrazu.

Výhody vyšetrenia

Vyšetrenie nevyžaduje invazívny zákrok do kože a nevznikajú pri ňom žiadne jazvy, čo je pre každého pacienta výhodou. Ďalšie výhody tejto metódy:

  • Výsledok vyšetrenia je známy okamžite.
  • Mikroskop umožňuje aj opakované vyšetrenia a porovnávanie zmien v čase.

Kde sa využíva?

Tento mikroskop poskytuje pohľad na kožné štruktúry a chorobné stavy v koži. Jedna z hlavných oblastí v dermatológii, kde sa konfokálna mikroskopia využíva, je onkológia. Veľmi rýchlo sa takto dá včas diagnostikovať zhubný nádor, prípadne jeho rozsah. Ďalšou oblasťou, kde sa konfokálna mikroskopia využíva je aj estetická medicína.

Táto metóda vyšetrenia poskytuje tiež komplexné vyšetrenie znamienok, určenie pôvodu kožných tumorčekov, či porúch pigmentu.

Koľko trvá?

Jedno vyšetrenie trvá okolo 10 až 15 minút a je bezbolestné.

Kde sa používa?

Konfokálny mikroskop sa používa na dermatologickej klinike v centre Bratislavy a je jediným prístrojom v stredoeurópskom regióne. Takýto mikroskop majú napríklad v Nemecku a v Moskve. Vyšetrenie zatiaľ neprepláca zdravotná poisťovňa.

Konfokálna mikroskopia si doteraz našla široké uplatnenie v rôznych vedných odboroch. Jej použitie v dermatológii začalo len nedávno a znamená veľký pokrok vo včasnej diagnostike vážnych ochorení kože, ako napríklad rakoviny.

2014-02-06 15:00:00  |  Text: pa   |  Foto: Photl.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia