Ste výbušní a neviete obsedieť? Mali by ste isť na toto vyšetrenie

Ak máte problémy so štítnou žľazou, okamžite navštívte lekára.
Zdroj: profimedia.sk
2014-01-30 14:35:25

Ochorenie štítnej žľazy patrí k najčastejším endokrinologickým ochoreniam, ak sa nepočíta diabetes mellitus. V endokrinologických ordináciách s týmto problémom chodí okolo 80-90% pacientov.

Poruchy štítnej žľazy majú pestrú paletu príznakov. Od dramatického kolísania hmotnosti, únavy, problémov s cholesterolom až po citové problémy. Aj keď bývate často výbušní, je pravdepodobné, že trpíte zvýšenou činnosťou štítnej žľazy.

Ochorenia štítnej žľazy sú veľmi časté najmä u žien stredného a vyššieho veku. Diagnostika tyreopatií spočíva v dôkladnej anamnéze, klinickom a laboratórnom vyšetrení.

Kedy sa toto vyšetrenie využíva?

TSH vyšetrenie je dôležité na posúdenie činnosti štítnej žľazy alebo príznakov jej zvýšenej či zníženej funkcie. Zvyčajne sa toto vyšetrenie spája súčasne aj s vyšetrením koncentrácie tyroxínu.

Vyšetrenie TSH sa používa:

  • Na diagnostiku ochorení štítnej žľazy u osôb s určitými príznakmi.
  • Na skríning činnosti štítnej žľazy u novorodencov.
  • Na sledovanie liečebného efektu podávania hormónov štítnej žľazy u pacientov s hypotyreózou.
  • Pri diagnostike príčin ženskej neplodnosti.
  • Na posúdenie činnosti hypofýzy.

Kedy je vyšetrenie potrebné?

Lekár požaduje vyšetrenie TSH, ak má pacient príznaky zvýšenej alebo zníženej činnosti štítnej žľazy alebo zväčšenú štítnu žľazu. Alebo, ak sleduje účinky liečby u pacienta s ochorením štítnej žľazy a je potrebné vyšetrenie TSH opakovať v pravidelných intervaloch. U novorodencov sa vyšetrenie TSH robí ako súčasť novorodeneckého skríningového vyšetrenia pár dní po pôrode.

Čo sa odoberá?

Odoberá sa krv zo žily. U novorodencov je odber krvi vykonávaný vpichom ihly do pätičky novorodenca. Vyšetrenie je ordinované podľa ošetrujúceho lekára v jeho ordinácii.

Kedy bude výsledok?

Výsledky závisia od veku pacienta, pohlavia a použitej metódy stanovenia. Výsledok oznámi lekár pacientovi do 3 dní.

Vysoká hodnota TSH v krvi zvyčajne znamená zníženú činnosť štítnej žľazy u rôznych akútnych i chronických ochorení štítnej žľazy. Vysoká koncentrácia TSH môže byť aj u pacientov, ak sú liečení príliš nízkymi dávkami hormónov štítnej žľazy. Nízka hodnota TSH v krvi môže upozorniť na zvýšenú činnosť štítnej žľazy - hypertyreózu. Lekár bude s pacientom konzultovať výsledky osobne, ak to bude potrebné.

Cena

Vyšetrenie je hradené zo zdravotného poistenia po odporučaní lekárom. Samoplatca za vyšetrenie zaplatí okolo 12 eur.

2014-01-30 14:35:25  |  Text: pa   |  Foto: Photl.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia