Pochutnávate si na rybe? Jej kosti vás môžu dohnať na toto vyšetrenie

ORL prehliadka nie je príjemná, ale zbaví vás bolestí.
Zdroj: commons.wikimedia.org
2013-12-27 14:00:00

Najčastejším cudzím telesom, ktoré sa môže nechtiac ocitnúť v našej ústnej dutine je rybacia kosť, čo sa najčastejšie stáva v čase Vianoc. Čo treba spraviť? Kam treba ísť?

Prvá pomoc

Dotyčnému, ktorý zjedol kostičku, treba dať zjesť niečo tvrdé a suché, čo stiahne so sebou kostičku. Ak je kosť väčšia, hrozí, že bude postupovať a zasekne sa v pažeráku, alebo, že prederaví stenu pažeráka.

Ak sa poranila sliznica, často pretrváva pocit pichania alebo škriabania v hrdle aj po odstránení kosti. To však po pár hodinách prejde. Keď je kosť v ústach viditeľná, môžete sa pokúsiť ju vybrať pinzetou. Avšak najlepšie je odborné vyšetrenie. Zverte sa do rúk odborníka v ORL ambulancii alebo na pohotovosti!

Čo je ORL?

ORL je lekársky odbor, ktorý sa zaoberá prevenciou, diagnostikou a liečbou ochorení a porúch ústnej dutiny, hrdla (hltana a hrtana), nosa a prínosových dutín, uší a zvukovodov.

Ako prebieha vyšetrenie?

Lekár v ambulancii poriadne prehliadne celú ústnu dutinu a ak je cudzie teleso vidieť, odstráni ho špeciálnymi kliešťami. Je to veľmi rýchle.

Ak cudzie teleso nie je vidieť, lekár vám hrdlo vyšetrí zrkadielkom, kedy sa urobí tzv. nepriama laryngoskopia - vyšetrenie hrtanovej časti hltana a hrtana. Cudzie teleso sa po nájdení pomocou vhodného nástroja odstráni.

Pri tomto vyšetrení pacient otvorí ústa a vyplazí jazyk. Lekár chytí pomocou kúsku gázy dvomi prstami špičku jazyka pacienta a jemne ho ťahá smerom von a dole. V druhej ruke drží lekár laryngeálne zrkadielko, ktorým pozerá do hltana.

Keď pacient neznesie toto vyšetrenie a má silný dávivý reflex (napína ho na zvracanie), môže sa mu podať lokálna anestéza vo forme cukríka alebo spraya.

Aké vyšetrenia sú v ORL ambulancii najčastejšie?

Najčastejším vyšetrením v ORL ambulancii patrí otoskopia - vyšetrenia vonkajšieho zvukovodu a blany bubienka pomocou ušného lievika a svetla, rhinoskopia, inšpekcia dutiny ústnej a laryngoskopia. Pri zápaloch dutín je pravidelným vyšetrením diafanoskopia - presvecovanie vedľajších nosových dutín.

K ďalším vyšetrovacím metódam patria zobrazovacie metódy ako RTG, CT, USG a v niektorých prípadoch MRI. Niekedy sa využíva aj biopsia (odber vzorky z tkaniva). Tieto metódy sa využívajú len v nutných, lekárom indikovaných, prípadoch.

Pohotovosť

 Počas Vianoc sú otvorené ambulancie pohotovosti, kde vás ihneď ošetria. Taktiež môžete použiť telefónne číslo záchrannej zdravotnej služby 112. Je hradené zo zdravotného poistenia. Samoplatca si za ORL vyšetrenie zaplatí okolo 10 eur, ale to záleží od zdravotného pracoviska.

Vyšetrenie ORL bývajú väčšinou pre pacienta nepríjemné, ale keďže sa vložia do rúk odborníka, nemusia sa ničoho obávať.

2013-12-27 14:00:00  |  Text: pa   |  Foto: Commons.wikimedia.org

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia