Chcete byť sebavedomejší? Pomôže vám toto vyšetrenie

Keď budete chodiť na pravidelnú dentálnu hygienu, budete viac sebavedomejší.
Zdroj: sxc.hu
2013-12-13 15:30:00

Dentálna hygiena má preventívny a liečebný charakter. Jej účelom je predchádzať vzniku ochorení v dutine ústnej.

V dôsledku nedostatočného či nesprávneho čistenia zubov a ďasien dochádza často k vzniku zubného kazu, zápalu ďasien a k paradentóze.

Účelom dentálnej hygieny je pomôcť pacientovi nájsť metódu čistenia zubov, aby bola účinná, a aby ju pacient zvládol aj v domácich podmienkach. Dôležitou úlohou je vyčistenie zubov a odstránenie zubného kameňa, či povlaku z povrchu zubov.

Náplň práce dentálneho hygienika

  • Vstupné komplexné vyšetrenie (anamnéza, stav chrupu, úroveň ústnej hygieny, parodontologické vyšetrenie, zhotovenie RTG snímkov).
  • Určenie liečebného plánu.
  • Inštruktáž ústnej hygieny a jej nácvik.
  • Odstránenie zubného kameňa.
  • Odstránenie pigmentácií zo zubov (škvrny od kávy, čaju, cigariet a pod).
  • Liečba zápalu ďasien a paradentózy.
  • Ošetrenie citlivých krčkov a defektov.
  • Ošetrenie začínajúcich kazov bez vŕtania.
  • Bielenie zubov.
  • Aplikácia zubných šperkov, atď.

Ako prebieha?

Najprv prebehne v ordinácii rozhovor a dentálny hygienik získa informácie o vašich zvykoch, čo sa týka starostlivosti o ústa. Potom je nutné zhodnotiť úroveň ústnej hygieny, kedy sa najčastejšie používajú testy krvácavosti ďasien. Potom sa pozerajú kazy a prezerá sa každá drobnosť.

Samotné čistenie zubov – Odstraňuje sa všetok zubný kameň, ktorý sa najčastejšie nachádza na zadnej strane dolných predných zubov. Tento kameň má skoro každý. Ďalej si pacient vyberie, akú metódu chce.

Pieskovanie (air flow) - Pomocou veľmi jemného piesku odstraňuje odborník zvyšky kameňa a pigmentácie na zuboch, ktoré sú spôsobené fajčením alebo stravovaním. V prípade parodontitídy sa stav chrupu musí konzultovať s ošetrujúcim zubárom, ktorý stanovil liečebný proces pacienta.

Súčasťou dentálnej hygieny je aj odstránenie podďasnového kameňa, čo je základná súčasť liečby parodontitídy.

Koľko trvá vyšetrenie?

Je to individuálne. Klient , ktorý chodí pravidelne na dentálnu hygienu, správne a svedomito sa stará o svoje ďasná a zuby, môže v kresle stráviť napríklad len pol hodiny. Pacient, ktorý príde po prvýkrát a má niektoré zo zápalových ochorení zubov a ďasien, môže pri ošetrení stráviť aj niekoľko hodín.

Ako často treba chodiť?

Na časových intervaloch sa dohaduje individuálne dentálny hygienik s pacientom podľa jeho potrieb. Najčastejšie sa chodí každý polrok, záleží na dohode s dentistom. Najviac záleží na schopnosti pacienta sa správne a pravidelne starať o zuby a ďasná.

Je bolestivé?

Ošetrenie býva nepríjemné, ak sú ďasná v zlom zdravotnom stave.

Cena vyšetrenia

Ošetrenie dentálnym hygienikom stojí podľa daného zákroku a balíka, je to okolo 50 eur za jednu sériu ošetrení. Najlepšie je sa informovať priamo na danom zdravotníckom pracovisku alebo na internetovej stránke pracoviska.

Budete sebavedomejší

Ak budete pravidelne absolvovať dentálnu hygienu, výsledkom budú čisté zuby, svieži dych a tým aj vyššia sebadôvera. Je totiž dokázané, že ľudia s čistými a peknými zubami sú sebaistejší a dokonca úspešnejší pri hľadaní napríklad partnera či zamestnania. Nepodceňujte preto toto lekárske vyšetrenie!

2013-12-13 15:30:00  |  Text: pa   |  Foto: Sxc.hu

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia