Darujte život chorému pacientovi: Všetko o odbere kostnej drene

Kostná dreň sa odoberá pomocou špeciálnej ihly.
Zdroj: commons.wikimedia.org
2013-11-28 15:00:00

Kostná dreň vypĺňa ľudské kosti. Rozlišujeme červenú kostnú dreň, v ktorej prebieha krvotvorba a je hlavne v krátkych a plochých kostiach (napríklad v stavcoch). Ostatné kosti sú vyplnené žltou kostnou dreňou, ktorá je zložená hlavne tukovými bunkami. Veľa ľudí odberom kostnej drene daruje život pacientovi, ktorý ju nutne potrebuje.

Ak má pacient nejaké ochorenie kostnej drene, zmení sa tým aj zastúpenie jednotlivých buniek v krvnom obraze. Potom je potrebné vyšetriť kmeňové bunky - kostnú dreň. Kostná dreň má veľký význam pri transplantácii.

Dôvody odberu

Dôvodom pre odobratie vzorky kostnej drene je anémia, ktorej príčinu sa nepodarilo zistiť z vyšetrenia krvi. Vyšetrenie kostnej drene sa robí aj pri zvýšení, či znížení počtu bielych krviniek alebo krvných doštičiek v krvi.

Odber kostnej drene sa vykonáva u pacientov, u ktorých je potrebné vylúčiť chorobný proces, ktorý by mohol v kostnej dreni prebiehať. Ide hlavne o akútnu aj chronickú leukémiu.

Kostná dreň sa často odoberá práve vtedy, ak sa nájde zhoda medzi pacientom, ktorý túto dreň potrebuje a darcom, ktorý je v databáze darcov kostnej drene.

Čo robiť pred odberom?

Príprava na toto vyšetrenie záleží na tom, ako bude prebiehať. Pri odbere pomocou ihly je nutná hospitalizácia pacienta. O príprave vás bude informovať včas zdravotné pracovisko. Je nutné, aby mal pacient pred odberom vyšetrený krvný obraz.

Spôsoby odberu

Existuje niekoľko spôsobov odberu kostnej drene. Neinvazívny spôsob spočíva v podaní lieku, ktorý uvoľní kmeňové bunky do obehu a tie sú z neho potom vychytávané separátorom. Ide o približne rovnaký postup ako pri darovaní krvnej plazmy.

Invazívne metódou je odber z lopaty bedrovej kosti. Pri ňom je pacientovi v narkóze zavedená ihla do danej kosti a tou sa odoberá kostná dreň. Pri tomto zákroku musí byť pacient hospitalizovaný a po odbere môže byť miesto, z ktorého bola dreň odobratá, bolestivé.

Riziká vyšetrenia

Pokiaľ je odber vykonávaný s pomocou separátora, je malé riziko. Pri odbere z lopaty bedrovej kosti môžu nastať komplikácie pri anestézii, preto je nutné, aby mal pacient lekárom spravené predoperačné vyšetrenie. Ďalšie komplikácie môžu nastať po zákroku, ale nie sú vždy. Ide napríklad o bolestivosť miesta odberu.

Vyšetrenie je po odporučení lekárom bezplatné. Hradí ho zdravotná poisťovňa.

Fotogaléria

2013-11-28 15:00:00  |  Text: pa   |  Foto: Commons.wikimedia.org

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia