Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Čo robiť, keď vám zlyhá imunita? Zistite za kým ísť a čo vás čaká

Navštívte lekára, kým nie je neskoro!
Navštívte lekára, kým nie je neskoro! (Zdroj: photl.com)

Imunologické vyšetrenie sa zameriava na vyšetrenie obranyschopnosti ľudského organizmu voči rôznym infekciám. Jeho účelom je odhaliť vrodené alebo získané poruchy imunity, obranyschopnosti alebo autoimunitné ochorenia. Biele krvinky majú za úlohu obraňovať organizmus a vytvárajú imunitnú reakciu. Sú to protilátky a niektoré ďalšie látky, ktoré sú obsiahnuté v krvi. Vyšetrenie prebieha v ambulancii (alergológie) a imunológie.

Imunologické vyšetrenie vykonáva lekár špecialista – imunológ. Ak váš praktický lekár získa bežným vyšetrením podozrenie na poruchu imunity, pošle vás na špeciálne vyšetrenie k imunológovi. Býva to najmä pri opakovaných infekciách, ťažko prebiehajúcich infekčných.

Vyšetrenie sa využíva tiež pri podozrení na autoimunitné ochorenie, pri ktorej organizmus vytvára protilátky proti vlastným orgánom a tým sám seba poškodzuje.

Ktoré ochorenia sa vyšetrujú?

  • Reumatické choroby.
  • Chronické zápaly.
  • Choroby pečene.
  • Vrodené a získané chýbanie protilátok,  imunodeficiencia.
  • Chronické zápaly s postihnutím slizníc.
  • Tuberkulóza.
  • Postihnutie pečene alkoholom.
  • Vrodená porucha tvorby protilátok IgA.
  • Alergie.
  • Akútne infekcie.
  • Reumatické choroby.
  • Niektoré choroby pečene atď.

Ambulancia klinickej a reprodukčnej imunológie

Je to špeciálna ambulancia, ktorá sa venuje predovšetkým diagnostike, prevencii a liečbe chorôb vznikajúcich na základe porúch imunity, ktoré súvisia s:

  • Imunologickými aspektami neplodnosti a opakovaného potratenia.
  • S diagnózou neplodnosti (každý šiesty pár). Neplodnosť ženy alebo muža je spôsobená poruchami imunity. Patria sem niektoré následky chronických zápalov genitálu, imunopatologické stavy vedúce k sterilite, autoimunitné choroby ovplyvňujúce zdravie matky i plodu, alebo alergie.

Alergologické a imunologické vyšetrenie si vyžaduje komplexný prístup k pacientovi. Vrátane podrobnej anamnézy so zhodnotením všetkých ostatných pacientových zdravotných problémov, súčasných i minulých, komplexné fyzikálne vyšetrenie pacienta a následne indikované využitie pomocných vyšetrení vrátane zobrazovacích metód, spoluprácu s ďalšími špecialistami.

Ako sa pripraviť?

Nie je potrebná žiadna zvláštna príprava. Lekári vás však môžu požiadať, aby ste pred odberom boli nalačno.

Dobré je mať súpis z vašej zdravotnej karty a prekonaných chorôb a tiež výsledky z vykonaných vyšetrení. Lekár tak bude mať lepší prehľad o vašom zdravotnom stave, prípadne sa nebudú musieť niektoré vyšetrenia zbytočne opakovať.

Ako prebieha?

Na začiatku sa robí odber krvi. Imunológ sa bude zaujímať o priebeh vášho ochorenia, predchádzajúce zdravotné komplikácie, je potrebné povedať a spomenúť si na všetko, čo by mohlo s daným zdravotným stavom súvisieť.

Pravdepodobne vás lekár aspoň orientačne fyzikálne vyšetrí, čo znamená, že sa pozrie na vaše telo, pohmatom zistí, či sú prítomné nejaké anatomické abnormality na tele pacienta, ktoré sú pri niektorých imunitných ochoreniach typické.  

Aký je princíp?

Pri spracovaní vzoriek krvi na účely imunologického vyšetrenia sa zisťujú rôzne parametre. Množstvo protilátok, počty jednotlivých druhov bielych krviniek, ich funkčnosť a kvalita. Ďalej sa určujú množstvá niektorých špecifických protilátok a látok zodpovedných za prenos informácie medzi jednotlivými zložkami imunitného systému. O jednotlivých vyšetreniach rozhoduje lekár.

Ako sa vyšetrujú protilátky?

Najdôležitejším laboratórnym vyšetrením je stanovenie množstva protilátok (imunoglobulínov) v krvi pacienta.

Na vyšetrení sa odoberá malé množstvo krvi zo žily. Laboratórium udáva vo výsledku svojho vyšetrenia koncentráciu jednotlivých tried protilátok, u IgG , IgA a IgM v gramoch na liter ( g / l ), u IgE a IgD v medzinárodných jednotkách na liter ( IU / l).

Bunková imunita

Bunková imunita je sústava niekoľkých druhov bielych krviniek, ktoré svojimi rôznorodými funkciami zabezpečujú obranyschopnosť organizmu proti nežiaducim vonkajším aj vnútorným vplyvom.

U ktorých chorôb sa vyšetruje bunková imunita?

Vyšetrenie lymfocytov a ďalších bielych krviniek je dôležité u krvných ochorení, nádorových chorôb, reumatických ochoreniach alebo pri transplantácii. Jedná sa o veľmi špecializovanú problematiku a tieto vyšetrenia sa vykonávajú v špecializovaných centrách.

Kedy budú výsledky?

Výsledky imunologických vyšetrení nie sú dostupné ihneď. Lekár vám výsledky oznámi v priebehu jedného až dvoch dní, na iné sa čaká aj niekoľko týždňov. Je to dané nákladnosťou a typom vyšetrenia.

Cena vyšetrenia

Cena vyšetrenia sa pohybuje okolo 12 eur, záleží od sledovaných parametrov. Podrobnejšie informácie o cenách získate priamo na zdravotníckom pracovisku.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9