Odhalí srdcové zlyhania: Ktoré vyšetrenie vám zachráni život?

Echokardiografia je nebolestivé vyšetrenie srdca.
Zdroj: Einstein.yu.edu
2013-10-03 15:00:00

Echokardiografia je nebolestivé vyšetrenie srdca, ktoré sa vykonáva pomocou ultrazvuku. Je známa aj pod názvom ECHO, SONO srdca či vyšetrenie 2DE. Pacienta nezaťažuje žiadnymi rizikami a nevyžaduje špeciálnu prípravu alebo následné sledovanie. Ak je nutné, možno toto vyšetrenie opakovať bez rizika poškodenia tkaniva. Podstúpiť ho môžu dokonca i malé deti.

Princíp vyšetrenia

Pri tomto vyšetrení sa pomocou ultrazvuku hodnotí nielen uloženie, tvar a veľkosť srdca pacienta, ale aj jeho štruktúra, prekrvenie a do istej miery samotná srdcová funkcia.

ECHO vyšetrenie informuje lekára o anatomických a funkčných pomeroch. Toto vyšetrenie je nevyhnutné pre diagnózu srdcového zlyhania, chlopňových vád, aj iných srdcových vád (napr. Fallotova tetralógia), infekčnej endokarditídy, tekutiny v osrdcovníka apod. ECHO je skrátka jedným zo základných diagnostických pilierov kardiológie.

Ako funguje?

Klasické ECHO vyšetrenie funguje na princípe ultrazvuku. Lekár prechádza ultrazvukovou sondou po hrudníku pacienta a pozoruje srdcové oddiely v rôznych rovinách. Na monitore si môže znázorniť smery toku krvi a merať veľkosti srdcových predsiení aj komôr.

Príprava na vyšetrenie

Na vyšetrenie nie je nutná žiadna špeciálna príprava. Ak pacient znáša pažerákové ECHO zle, môže dostať upokojujúcu injekciu, po ktorej si vyšetrenie ani nemusí pamätať. Jednoducho pacient príde podľa objednania v stanovený deň a hodinu, pričom môže raňajkovať a popr. užiť lieky, ktoré má doporučené.

Priebeh vyšetrenia

Echokardiografia sa najčastejšie vykonáva v kardiologickej ambulancii a u hospitalizovaných pacientov je možné zájsť s prístrojom priamo k lôžku chorého.

  • Po príchode do vyšetrovacej miestnosti, či ambulancie si pacient ľahne na chrbát s obnaženým hrudníkom.
  • Lekár vykonávajúci vyšetrenie natrie povrch vyšetrujúcej sondy vodivým gélom. Pri vyšetrení vás môže gél na sonde trochu chladiť.
  • Touto sondou potom prechádza v rôznych uhloch po hrudnej stene.
  • Získané zobrazenie srdca je nahrávané a možno ho vidieť na obrazovke.
  • Je úplne bezbolestné. Trvá približne 15 až 20 minút.

Výsledky echokardiografie

Výsledky vám poskytne ošetrujúci lekár hneď po vyšetrení.

Z echokardiografie môže kardiológ posúdiť, či vaše srdce:

  • Nie je zväčšené.
  • Či sa jeho svalovina rovnomerne sťahuje a či vypudzuje dostatočné množstvo krvi.
  • Či sa srdcové chlopne kompletne uzatvárajú.
  • Či sa dostatočne otvárajú - ak nie, ide o stenózu chlopne.

Lekár môže pri tomto vyšetrení odhaliť napr. infekčné ochorenie srdcových chlopní (endokarditídu). U detí môže echokardiografia odhaliť vrodené vývojové chyby srdca.

Ďalšie zobrazovacie metódy, ktoré je možné pri vyšetrení srdca použiť, sú CT, MR, angiografia, či scintigrafia.

Cena vyšetrenia

Echokardiografia je hradená zo zdravotného poistenia. Samoplatca za echokardiografické vyšetrenie srdca a veľkých ciev jedno a dvojrozmerným spôsobom, pulzným a kontinuálnym zobrazením dopplerovského prietoku s dokumentáciou a vyhodnotením nálezu, zaplatí okolo 60 - 80 eur.

2013-10-03 15:00:00  |  Text: pa   |  Foto: Einstein.yu.edu

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia