Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Cukrovka vás môže pripraviť o nohu: Konajte, kým je čas

Nepodceňujte cukrovku a dajte sa vyšetriť!
Nepodceňujte cukrovku a dajte sa vyšetriť! (Zdroj: sxc.hu )

Cukrovka patrí medzi najstaršie choroby, ktoré ľudstvo pozná. Ide o ochorenie celého tela, všetkých tkanív a orgánov. Diabetes mellitus je chronické ochorenie metabolizmu cukrov, spôsobené poruchou tvorby inzulínu v pankrease. Prejavuje sa zvýšenou hladinou cukru (glukózy) v krvi.


Hlavným ukazovateľom miery poškodenia buniek v tele diabetika nie je hladina cukru (glykémia), ale glykovaný hemoglobín.

Vyšetrenie diabetu spoľahlivo zistí, v akom stave sú pacientove bielkoviny, či sú hladiny glykémie dlhodobo vyrovnané a liečba cukrovky účinná.

Cukrovka 1. typu

Diabetes závislý na inzulíne je spôsobený tým, že sa prestal vytvárať v pankrease inzulín. Príznaky sa môžu objaviť v akomkoľvek veku, ale vrchol výskytu je v detstve a dospievaní. Ťažkosti sa u pacienta objavia väčšinou náhle, priebeh je niekedy dosť dramatický.

Príznaky:

  • Veľký váhový úbytok.
  • Veľký smäd.
  • Zvýšený hlad.  
  • Časté močenie.
  • Nezriedka sa vyskytne aj stav s vysokou hladinou cukru a ketolátok v krvi, prejavujúci sa zvracaním, bolesťami brucha, až bezvedomím.

Cukrovka 2. typu

Prepukne najskôr po 30. roku života a je vyvolaný poruchou uvoľňovania inzulínu z pankreasu alebo jeho zníženou účinnosťou. Vyskytuje sa väčšinou u pacientov s nadváhou až obezitou.

Príznaky:

  • Zvýšená produkcia moču.
  • Zvýšené pitie.
  • Zvýšený pocit hladu.
  • Únava - zvýšená spotreba energie v tele.
  • Chudnutie, resp. iní chorí pribúdajú na váhe, pretože majú zvýšenú chuť do jedla.
  • Rozmazané videnie.
  • Neuritídy: brnenie, pálenie v dolných končatinách.
  • Zlé hojenie rán - postihnutie imunitného systému.
  • Opakované infekcie močových ciest či močového mechúra, kožné infekcie.

Kde a ako vás vyšetria?

Na diagnostiku a sledovanie cukrovky slúži vyšetrenie v diabetologickej ambulancii. Pri ňom sa lekár spýta na váš životný štýl, zistí prítomnosť rizikových faktorov a výskyt cukrovky vo vašej rodine. Vypočuje si vaše ťažkosti a vykoná celkové vyšetrenie.

Vyšetrenie OGTT

OGTT (Orálny glukózo-tolerančný test) je postup, ktorým sa vyšetrujú pacienti s podozrením na diabetes mellitus. Vykonáva sa nalačno odberom malého množstva krvi do skúmavky alebo na testačných prúžkoch glukometra. K základným testom patrí aj stanovenie prítomnosti cukru v moči.

Jeho princípom je podanie roztoku cukru a sledovanie vývoja (vzostupu a poklesu) glykémie v pravidelných intervaloch. Na sledovanie cukrovky sa vykonáva tzv. glykemický profil. V prípade cukrovky 1. typu je možné stanoviť aj prítomnosť zvláštnych protilátok v krvi pacienta.

Vyšetrenie HbA1C    

Glykovaný hemoglobín sa označuje skratkou HbA1C. Na toto vyšetrenie diabetu stačí kvapka krvi z prsta pacienta. Pacient nemusí byť nalačno a jeho hodnoty nemožno oklamať. Glykovaný hemoglobín ukazuje hladinu cukru v krvi počas obdobia 4-6 týždňov pred vyšetrením diabetu. Ak je liečba cukrovky správna a účinná, hodnoty glykovaného hemoglobínu sú v norme. Hodnoty HbA1C sa vyjadrujú v percentách (%) ako množstvo glykovaného hemoglobínu z celkového množstva hemoglobínu v krvi.

Biochemické vyšetrenie

Biochemickým vyšetrením krvi sa stanovujú produkty metabolizmu buniek.

Očné vyšetrenie

Na overenie prítomnosti a rozsahu komplikácií cukrovky slúži aj očné vyšetrenie alebo iné špeciálne zobrazovacie metódy, na ktoré vás môže diabetológ poslať.

Metabolický holter

Predstavuje prístroj upevnený okolo ramena, ktorý pacient nosí počas týždňa. Prístroj dokáže merať energetický výdaj pacienta, teda koľko kalórií spáli počas dňa pri rôznych bežných aktivitách. Toto vyšetrenie pomáha pri určení správnej diéty pre konkrétneho pacienta.

Prevencia

Prevencia cukrovky nie je jednoduchá. V prípade cukrovky 1. typu je nejasná, pretože zatiaľ nepoznáme presné príčiny jej vzniku. Ako ochrana pred ňou by mohlo byť dostatočne dlhé dojčenie.

Pri cukrovke 2. typu sa dá preventívne chrániť. V prípade nadváhy alebo dokonca obezity je potrebné:

  • Znížiť svoju telesnú hmotnosť a udržovať ju na optimálnych hraniciach.
  • Zvýšiť svoju fyzickú aktivitu, pravidelné prechádzky alebo venovať sa športovej aktivite.

Cena vyšetrenia

Vyšetrenie je pri odporúčaní lekárom hradené zo zdravotného poistenia. Samoplatcovia zaňho zaplatia okolo 20 eur, záleží od typu odberu a vyšetrenia. Najlepšie vám poskytnú informácie o cenách na konkrétnom zdravotnom pracovisku.

K častým a najzávažnejším komplikáciám cukrovky patrí diabetická noha, ktorá často končí až amputáciou. Ak sa tomu chcete vyhnúť, nepodceňujte prevenciu a nevyhýbajte sa lekárom!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9